Računalništvo, telefonija
21.03.2012 18:08

Deli z drugimi:

Share

Varnost IT-ja vedno bolj pomembna

Rolf Schwirz, direktor družbe Fujitsu Technology Solutions: Ohranjanje varnosti IT operacij je za javne mehanizme bistveno. Tako kot je pomembna zaščita pred hekerskimi napadi.
Rolf Schwirz, direktor družbe Fujitsu Technology Solutions: Danes varnost na področju informacijske tehnologije predstavlja veliko več kot le zaščito pred napadi na informacijske sisteme podjetij in javnih ustanov
Rolf Schwirz, direktor družbe Fujitsu Technology Solutions: Danes varnost na področju informacijske tehnologije predstavlja veliko več kot le zaščito pred napadi na informacijske sisteme podjetij in javnih ustanov

Konferenca o varnosti, ki je letos potekala v Munchnu (Munich Security Conference) je brez dvoma pojasnila, da je varnost IT operacij bistvenega pomena za ohranjanje javnega zakona in reda. Temu konceptu se je letos s sloganom »Managing Trust« pridružil tudi CeBIT 2012.

Danes varnost na področju informacijske tehnologije predstavlja veliko več kot le zaščito pred napadi na informacijske sisteme podjetij in javnih ustanov. Čeprav je vdor v sisteme in dostop do občutljivih podatkov najbolj očitna grožnja, je vsaj toliko resen tudi problem varnosti IT poslovanja.

Operabilnost IT infrastruktur, ki je pogosto zakopana globoko v pogodbenih sporazumih in deluje precej nesumljivo, mora biti zagotovljena ob vsakem trenutku. Tega ne smemo jemati za samoumnevno, kot je to leta 2010 pokazal primer računalniškega virusa Stuxnet, ki je sabotiral kritične sisteme vključno s tistimi, ki so se uporabljali v industrijske namene.

Kaj se zgodi, ko se naše komunikacijske mreže sesujejo v celi regiji? Če to primerjate z infrastrukturo javnega mestnega transporta bi bil najbolj črn scenarij primerljiv s snežnim metežem, ki bi zaustavil omrežje. Ko scenarij prenesemo na IT infrastrukturo, to ni le neprijetno in tega ne moremo preprosto ignorirati – še posebej ker vladne agencije, infrastukturne in javne storitve postajajo vedno bolj “inteligentne” ter so vedno bolj povezane med seboj.

Družba računa na informacijsko tehnologijo

To pomeni, da smo, bolj kot se večina ljudi zaveda, kot družba vedno bolj odvisni od delovanja informacijskih sistemov. Naj bodo to napajalna omrežja ali medicinski sistemi, bolj inteligentna kot postajajo naša omrežja, bolj so ranljiva za napake in sabotaže.

IT infrastruktura, ki postavlja visoke standarde na področju varnosti delovanja – in neopazno teče v ozadju – potemtakem pomaga zagotavljati delovanje družbe. Danes ima varnost delovanja na področju informacijske tehnologije že ogromen vpliv na to kako družba deluje, kar se bo v prihodnosti še stopnjevalo.

Kdo je odgovoren za to, da IT infrastrukture ostanejo nedotaknjene? IT proizvajalci so vedno, nekateri do večje mere kot drugi, sami ponujali rešitve, ki ustezno varujejo kritične sisteme. S kritičnimi mislimo na: varovanje podatkov; varovanje podatkov z varnostnimi kopijami, na primer njihovo replikacijo na dve fizično ločeni lokaciji; zagotavljanje transparentnosti lokacije podatkov; varovanje dostopa in končne opreme, ki bi lahko hitro postala vhod v sicer funkcionalne sisteme, če bi padla v neprave roke.

Delo z roko v roki

Jasno je, da IT proizvajalci ne morejo rešiti tega izziva sami. Da bi zagotovili varno delovanje naših sistemov, bodo morale vladne agencije in zasebni sektor delovati z roko v roki.

Zgodnji primeri kažejo lahko to deluje: lansko leto sta nemška agencija German Federal Network Agency in nemški center German National Cyber Defence Center izvedla transnacionalno vajo kriznega upravljanja, LÜKEX 2011, da bi preverila kako bi lahko nemški narod preprečil večji kibernetski napad. In japonska vlada je nedavno sprejela zakon, ki zahteva, da se o vseh napadih poroča upravni komisliji, ki je bila ustanovljena prav s tem namenom. Njeni člani so vladni uslužbenci in strokovnjaki iz IT podjetij, vključno s Fujitsujem.

Cilj informacijske tehnologije leži predvsem v sposobnosti boljšega upravljanja s kriznimi situacijami – z uporabo inteligentne infrastrukture in rešitev, kot tudi s hitrim ponovnim uvajanjem vitalnih podpornih funkcij.

Informacijska varnost že dolgo več ni zasebna zadeva. Odvračanje napadov na naše osrednje infratrukture je lahko uspešno le, ko na to gledamo kot izziv za družbo kot celoto.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH
Za več informacij so vam na voljo pri Fujitsu Technology solutions GesmbH
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fujitsu logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več