23.04.2014      18:37
@life

Vodstveni delavci naklonjeni uporabi mobilnih aplikacij za krepitev zdravja pri delu

Tretjina vodstvenih delavcev v Avstriji in Nemčiji bi pri svojem delu uporabljalo mobilne aplikacije v projektih zdravja pri delu.

V Londonu je bila 16.aprila 2014 predstavljena zanimiva študija, narejena med vodstvenimi delavci v Avstriji in Nemčiji, in sicer o »prenosu uporabe mobilnih aplikacij v projektih zdravja pri delu«.  Študija je pokazala, da je kar tretjina vodij v organizacijah iz teh dveh držav naklonjena uporabi aplikacij v projektih zdravja pri delu, slaba polovica pa celo mnenja, da je s pomočjo takšnih aplikacij merjenje zdravstveno relevantnih podatkov bolj učinkovito. Raziskavo sta, v okviru 11. mednarodne konference Evropske akademije psihologije zdravja pri delu (www.eaohp.org), kamor prihajajo mednarodni strokovnjaki s področja zdravja pri delu in razpravljajo o novih pristopih spodbujanja zdravja na delovnem mestu, predstavila mag. Anita Dunkl in dr. Paul Jiménez iz Univerze v Gradcu, iz Oddelka za psihologijo.

Prva tovrstna študija je bila izvedena v sodelovanju s slovenskim projektom in tehnološko rešitvijo za delodajalce – Korporativni @life, razvite s strani RC IKTS Žalec (Razvojnega centra informacijsko - komunikacijskih tehnologij Savinja Žalec, d.o.o. ) in njihovimi mednarodnimi partnerji. Gre za spletni portal in mobilno aplikacijo, ki omogočata celostno spremljanje ter posredno pozitivno vplivanje na psiho-fizično stanje zaposlenih, hkrati pa omogočata oblikovanje in izvedbo programov za varovanje zdravja pri delu.

Kot največje prednosti uporabe aplikacije, so vodilni delavci navedli možnost takojšnjih individualnih povratnih informacij in nasvetov. Kar 73 % pa bi jih uporaba aplikacije zanimala zato, da bi merili osebna tveganja izgorelosti in obvladovanje stresa. 33 % vodij bi uporabljajo aplikacije v projektih zdravja pri delu, 46 % jih je mnenja, da je s pomočjo takšnih aplikacij merjenje zdravstveno relevantnih podatkov bolj učinkovito. 39 % sodelujočih je bilo glede uporabe aplikacij zadržanih.

Omenjena študija je bila izvedena junija 2013 preko spletnega vprašalnika med 438 vodstvenimi delavci, in sicer od tega 64 % zaposlenih v Nemčiji ter 36 % v Avstriji.  Med sodelujočimi je bilo 71 % moških ter 29 % pripadnic ženskega spola. V izsledkih raziskave ni bilo zaznati razlik glede na spol, hierarhični položaj, izkušnje ali druge kategorije. V študijo so bili vključeni zgolj vodstveni delavci, saj so nosilci organizacijskih odločitev in odločevalci o projektih zdravja pri delu.

»Rezultati te študije nas navdajajo z optimizmom. Naša rešitev @life je namreč odgovor na potrebe menedžerjev, ki želijo svojim zaposlenim zagotoviti kar se da ugodno okolje za opravljanje dela ter odgovorno nastopati pri zagotavljanju dobrega zdravstvenega stanja zaposlenih,« je ob tej priložnosti dodal vodja razvoja rešitve @life in direktor RC IKTS Žalec, Janez Uplaznik.

Kako je tehnologija spremenila vaše življenje?

Kako drastično je tehnologija spremenila svet?

Naključno in revolucionarno odkritje: Baterij... 5
markobarko  |  kako dolgo še bomo brali o novih super "...
Naključno in revolucionarno odkritje: Baterij... 5
abhorsen.  |  Ha ha ha še 1 izmet tisti sanja prase ku...