Računalništvo, telefonija
19.05.2017 12:55

Deli z drugimi:

Share

Top zaščita pred vohunskimi programi

Top zaščita pred vohunskimi programi
Top zaščita pred vohunskimi programi

Vohunska programska oprema ali spyware je izraz, ki zajema prikrite škodljive programske opreme, kot so različni virusi trojanski konji, predvsem pa tisti virusi, ki omogočajo nadzor na daljavo ter pridobitev gesel in drugih občutljivih podatkov. Vohunska programska oprema pa lahko beleži tudi informacije o obiskanih spletnih mestih, naloženih aplikacijah ter podobno.

Spyware je lahko velik problem tako za podjetja, kot tudi za domače uporabnike, še posebej zaradi nedavnih okužb Android, Apple in Windows naprav.

Kako deluje spyware?

Spyware, kot vsaka druga zlonamerna programska oprema, najde pot v naše naprave brez dovoljenja. Spyware pogosto izkorišča ranljivosti naših brskalnikov in programske opreme. Ne širi se kot virus, ampak nas skuša prepričati, da prenesemo lažno verzijo nekega drugače zanimivega, oziroma legitimnega programa. Spyware pa lahko deluje tudi na drugačne načine in sicer, da okuži napravo med obiskom spletne strani (drive-by-download), prenese pa se lahko tudi z fizičnimi napravami, kot so USB ključki.

Kako zaznamo, da je računalnik okužen?

Protivirusne rešitve lahko pomagajo pregledati računalnik, uporabniki pa morajo prav tako biti pozorni na simptome, kot so upočasnitve računalnika, zrušitve sistema ali pop-up obvestila ter sumljivo pomankanje prostora na trdem disku.

Kako se izogniti okužbi?

Potrebno je biti previden pri prenašanju datotek s spleta, predvsem iz neuradnih spletnih trgovin ali forumov. Te trgovine pogosto gostijo ponarejene ali celo originalne ampak prepakirane ter okužene aplikacije. Te lahko vohunijo za aktivnostmi uporabnika in kradejo osebne podatke.

Ali avtorji spywara ciljajo tudi na Android in iOS?

Spyware je bil pogosto najden tudi na Android in iOS aplikacijah, še posebej uspešen je na Googlovem operacijskem sistemu Android. Septembra je Google odstranil štiri aplikacije iz trgovine Google Play po tem, ko so bile v njih najdene okužbe. Pegasus Spyware je nedavno uspel tudi na tiho odkleniti Apple naprave ter tako prestrezati zvok, video, email, sporočila, lokacijo in kontaktne podatke.

Okužene aplikacije večinoma želijo ukrasti podatke in osebne informacije, prav tako skušajo pridobiti dostop do SMS sporočil, nadzirajo napravo ter klice, zaznajo pritiske na virtualno tipkovnico in izvajajo DDoS napade. Napravo pa lahko izkoristijo v različnih botnetih za napade na druge uporabnike.

Na kratko – bodite pozorni na svojo varnost

Spyware je dodobra razširjen po svetu in je vsakodnevno prisoten na mobilnih napravah, kot tudi na namiznih računalnikih. Ves čas se moramo zavedati nevarnosti in se izogibati klikanju na sumljive linke ali prenašanja neznanih programov. Priporočeno je uporabljanje varnostne programske opreme, saj smo le tako ves čas zaščiteni.

ESET predstavlja novo generacijo protivirusnih programov, ki uporabnika ščitijo pred vsemi vrstami škodljive kode. Naj bo uporaba interneta brezskrbna izkušnja, ko boste zaščiteni z ESET Internet Security. Preverite vso ponudbo na www.eset.si


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več