Računalništvo, telefonija
22.11.2011 12:18
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Websense varuje Facebook

Websense in Facebook sta sklenila pomembno partnerstvo – spletni filter Websense bo bdel nad varnostjo VSEH uporabnikov socialnega omrežja Facebook
Websense varuje Facebook uporabnike
Websense varuje Facebook uporabnike

Websense Inc., vodilni proizvajalec rešitev za filtriranje spletnih vsebin, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o., nas je oktobra 2011 obvestil o ‘nadgradnji’ partnerstva s socialnim omrežjem Facebook.

No, prej v bistvu ni bilo govora o pravem partnerstvu temveč o integraciji varnostne storitve Defensio v Facebook kot eno od aplikacij znotraj socialnega omrežja. Več o Defensio 2.0 si lahko preberete spodaj, kaj pa nam (‘nam’, ker… le kdo med nami nima nobenega stika s Facebook-om?) prinaša nov dogovor, pa povejmo kar sedaj – BOLJŠO SPLETNO VARNOST ZA VSE FACEBOOK UPORABNIKE.

In to brez kakšnih nevarnosti za zasebnost ali kakih drugih neprijetnih malenkosti ali vidnih sprememb, zaradi katerih se nekateri uporabniki tega brezplačnega omrežja, ki nikakor niso prisiljeni v članstvo, tako radi razburjajo brez tehtnega premisleka. V bistvu se gre za preprosto stvar, ki razen v primeru kakšne nevarnosti ne bo imela nobenega opaznega vpliva na uporabnikove izkušnje s Facebook storitvijo.

Facebook bo svojim varnostnim mehanizmov dodal Websense storitev, ki bo za vse uporabnike delovala na tak transparenten način:

  • uporabnik se prijavi v Facebook,
  • uporabnik klikne na neko povezavo znotraj Facebook-a,
  • povezava se primerja z Websense bazo (škodljivih) povezav,
  • če povezava ni sporna, uporabnik ne opazi ničesar, njegov brskalnik odpre povezavo,
  • če pa je povezava v Websense bazi označena kot sporna, se izpiše opozorilo in uporabnik dobi tri možnosti:
  1. nadaljevati na lastno odgovornost (in tvegati, da si bo okužil računalnik),
  2. vrniti se nazaj na prejšnjo ‘stran’ Facebook-a, ali
  3. prikazati stran s podrobnostmi o tem zakaj je povezava, katero je želel odpreti, sporna.

Vsi Facebook-ovci… kdaj ste nazadnje obiskali http://www.facebook.com/security ?

Še o storitvi Defensio for Facebook 2.0

Defensio je z Websense oblakom strežnikov ‘ThreatSeeker Network’ podprt projekt za zaščito vsebin na spletnih straneh Web 2.0 – na blogih in socialnih omrežjih. Defensio preprečuje vrinjanje neprimernih in škodljivih vsebin v dinamične elemente takih spletnih strani, predvsem v komentarje na blogih in socialnih omrežjih. Najpomembnejša novost v Defensio 2.0 je možnost nameščanja rešitve na domačih straneh Facebook uporabnikov, za posameznike je popolnoma brezplačna, za Facebook strani komercialnih uporabnikov pa je zaenkrat na razpolago brezplačna preizkusna različica. Defensio neposredno podpira najpogostejše sisteme za gradnjo blogov kot so WordPress, Pixelpost, Drupal in drugi, omrežje Facebook, za lastnike in razvijalce drugih sistemov pa je na razpolago tudi API knjižnica.

Storitev Defensio zagotavlja globalna strežniška infrastruktura SaaS podjetja Websense za vse blogerje, Facebook uporabnike in lastnike socialnih omrežij, ki potrebujejo natančno, učinkovito in prilagodljivo rešitev za zaščito uporabniško ustvarjenih vsebin (npr. komentarji) pred reklamami, škodljivo kodo in drugimi nezaželenimi vsebinami. Defensio ima za razliko od podobnih rešitev s pomočjo strežniškega omrežja ‘ThreatSeeker Network’ dostop do ogromne in aktualne baze znanja o svetovnem spletu in do podatkov o najnovejših grožnjah in izvorih napadov tipa zero-day, prav tako za razliko od drugih rešitev pa lahko izvaja še sprotno (real-time) varnostno analizo in klasifikacijo dinamično ustvarjenih vsebin. S pomočjo Defensia lahko lastniki zasebnih ali komercialnih blogov in Facebook strani svojim bralcem zagotovijo varno in kvalitetno izkušnjo brez onesnaževanja komentarjev z reklamami ali škodljivo kodo. Defensio tvori tudi povratne informacije za ‘ThreatSeeker Network’, zato postajajo vse rešitve podjetja Websense bolj in bolj popolne; uporabniki Websense Web Security Gateway pa imajo še dodatne možnosti povezovanja obeh rešitev.

Osnovni namen rešitev tega tipa je bil odrešitev blogerjev pred reklamnimi sporočili znotraj samodejno ustvarjenih množičnih vnosov v komentarje. Defensio pa lahko poleg brisanja takih sporočil služi še za:

  • odstranjevanje vsebin s skrito škodljivo kodo (npr. JavaScript) ali povezavami do zagonskih datotek,
  • onemogočanje povezav do phishing strani in drugih strežnikov sumljivega slovesa,
  • filtriranje povezav glede na url kategorije,
  • filtriranje komentarjev glede na ključne besede (kletvice, sovražni govor),
  • preprečevanje objavljanja zasebnih ali kako drugače občutljivih podatkov.

### ### ###

O Websense Inc.

Websense Inc. je bil najprej vodilni proizvajalec rešitev za filtriranje spletnih vsebin, od leta 2007 naprej pa ponuja tudi najbolje ocenjeno rešitev za preprečevanje uhajanja podatkov. Podjetjem, izobraževalnim ustanovam, ponudnikom internetnih storitev in domačim uporabnikom nudi vodilne rešitve, ki temeljijo na vrhunskih tehnologijah in združujejo realno-časovno analiziranje internetnih vsebin z orodji za filtriranje, pregledovanje in blokiranje. Med novostmi v družini rešitev podjetja so tudi gostovane rešitve oz. varnostne rešitve v oblaku za zaščito elektronske pošte in varovanje prometa s svetovnim spletom.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.websense.com

Dodatne informacije:
Robert Lubej, projektni vodja
robert.lubej@real-sec.com


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem REAL SECURITY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri REAL SECURITY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

REAL Security

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem REAL SECURITY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več