Računalništvo, telefonija
08.12.2016 13:20
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za družbo Lenovo je izjemno inovativno in uspešno leto

Za družbo Lenovo je izjemno inovativno in uspešno leto
Za družbo Lenovo je izjemno inovativno in uspešno leto

Družba Lenovo je na novinarskem druženju predstavnikom medijev predstavila uspešno poslovanje. V koledarskem letu 2016 je proizvajalec računalnikov, ki je številka 1 v svetu, predstavil številne inovacije in nove izdelke. Družba ima tudi nov slogan, ki se glasi »Drugačno je boljše.«

Dobro poslovanje je družba Lenovo dosegla v za industrijo izzivov polnem letu – prodaja računalnikov in tablic po svetu zadnje leto nazaduje za okoli desetino, medtem ko področji pametnih telefonov in strežnikov izkazujeta le skromno rast. A družba Lenovo, največji proizvajalec računalnikov na svetu, v skoraj vseh segmentih beleži rast, v nekaterih celo bistveno večjo od povprečja panoge in tako še povečuje svoje tržne deleže.

“Lenovo je že več kot dve leti vodilni proizvajalec računalnikov na svetu. Vsak četrta naprava na svetu je Lenovo, naš globalni tržni delež znaša več kot 21 odstotkov. Izredno močni smo tudi na področju tablic in strežnikov x86, kjer smo trenutno številka 3 na svetu in rastemo. Po prevzemu blagovne znamke Moto od družbe Motorola Mobility smo le-to tudi uspešno integrirali v svoje okolje, mesec in pol nazaj ste lahko preverili, kakšne adute premore družina mobilnikov Lenovo Moto. Z mobilnimi napravami imamo zelo smele načrte, tudi v Sloveniji, o čemer se boste lahko prepričali v naslednjih dneh,” je predstavnike medijev nagovoril Jovan Glamočanin, generalni direktor regije Adriatics v družbi Lenovo.

Korporacija Lenovo po vsem svetu zaposluje približno 55.000 ljudi, od tega slovenska ekipa šteje 12 zaposlenih. V lanskem poslovnem letu je družba v razvoj vložila kar 1,5 milijarde ameriških dolarjev prihodkov in to se pozna na številnih področjih. Od konkurentov se močno loči predvsem po vlaganjih v osebne in igričarske računalnike – črka Y je danes nezgrešljivo povezana z igričarskimi računalniki in prenosniki Lenovo.

V nadaljevanju je Glamočanin povzel vrhunske dosežke družbe Lenovo v letu 2016. Prenosniki, hibridne naprave ter tablice z oznako X1 so obdržali primat v segmentu poslovnih uporabnikov, kjer tako povpraševanje kot zadovoljstvo uporabnikov z napravami, kot so ThinkPad X1 Carbon, ThinkPad X1 Yoga ter ThinkPad X1 Tablet, rasteta.

Obenem je največji proizvajalec računalnikov in prenosnikov na svetu dokazal, da obvladuje in narekuje tudi modne trende. Prenosnika Lenovo Yoga 900S in 910 sta z nizko težo ter izjemno tankostjo in inovativnimi tečaji zaslona ne le prepričljiva digitalna spremljevalca uporabnikov, temveč tudi odlična pričevalca o (tehnološkem) slogu lastnika/ce.

Povezani z vesoljem

“Lenovo si vedno zastavlja visoke cilje, želimo do zvezd. In na rob vesolja smo tudi šli. A ne s ThinkPadi kot pred desetletji z NASO, temveč smo tokrat evropski vesoljski agenciji ESA v okviru projekta Gaia pomagali zajeti Mlečno cesto – gre za res masovne podatke. V našem podatkovnem centru namreč nastaja datoteka, v kateri je slika vesolja. Ta datoteka bo kmalu večja od petabajta – milijona gigabajtov – da si boste lažje predstavljali,” je reševanje izzivov povezanih z vesoljem izpostavil Glamočanin. Prvi del leta je v Lenovu zaznamoval slogan »Never stand still« oziroma, povedano po domače, »Nikoli ne mirujemo«.

Obogatena resničnost

Junija je Lenovo udaril znova, skupaj z giganti tehnološke industrije je v San Franciscu gostil drugi lastni dogodek Tech World, na katerem je svetu predstavil prvi pametni telefon, opremljen s tehnologijo Google Tango. PHAB2 Pro prinaša izboljšano resničnost v žep uporabnika. Vrsta senzorjev in programska oprema družbe Google mu omogočata prepoznavanje in mapiranje okolice ter zagotavljanje izkušenj obogatene resničnosti (AR). Z uporabo različni AR-aplikacij lahko npr. študenti v predavalnico postavijo virtualne dinozavre ali pa svoje učenje izboljšajo z nadgrajenimi podatki, ki prekrivajo tako ustvarjeno okolje. Nadgrajena je tudi igričarska izkušnja, saj lahko z novim telefonom na kuhinjskem pultu uporabniki igrajo igro navideznih domin, skrbijo za digitalnega hišnega ljubljenčka ali pa se borijo proti tropu vesoljcev. Tehnologija Tango, vgrajena v PHAB2 Pro, omogoča tudi mapiranje notranjih prostorov, ki jih nato različne aplikacije še nadgradijo – aplikacija GuidiGO denimo to počne z obiski muzejev. PHAB2 Pro se od vseh ostalih pametnih telefonov razlikuje še po eni pomembni lastnosti – je namreč učljiv. Prvič v zgodovini zna pametni telefon vizualizirati in razumeti predmete v okolju, saj v sekundi preko senzorjev zajame več kot 250.000 meritev.

Yoga Book – tablica za kreativne

Konec poletja je Lenovo zaznamoval z novim vročim izdelkom. Yoga Book je najtanjša in najlažja tablica 2-v-1 na svetu, namenjena mobilnemu delu. Rešuje namreč največji izziv tablic – kako dosegati produktivnost ob nudenju digitalne zabave. Velik izziv je bil predvsem vnos besedil, povezan s tipkanjem na navidezno tipkovnico na zaslonu ali uporabo digitalnega peresa. Yoga Book te omejitve odpravlja in gradi na pristnem DNA zapisu tablic – ohranja prenosljivost, dolgo trajanje baterije in nudi bogat ekosistem aplikacij. Z edinstveno tipkovnico in digitalnim peresom, s katerim lahko uporabniki pišejo po papirju ali zaslonu, pa ponuja nivo ustvarjalnosti in produktivnosti, ki ji ni para. Priznani ilustrator Mitja Bokun je novinarjem v praksi pokazal, kaj vse se da z njo storiti. Seveda Yoga Book zna vse to, kar znajo druge Yoge – omogoča 360-stopinjski zasuk zaslona, njena avtonomija dosega do 15 ur.

“S tablico Yoga Book lahko resnično sprostite svojo kreativnost – pišite, rišite, barvajte, skratka, ustvarjajte. In to kjerkoli, tudi na poti. Večkrat kot ilustrator sodelujem na različnih dogodkih, kjer s skiciranjem in takojšnjim digitaliziranjem podob obiskovalcev skrbim za dodatno zabavo udeležencev. Ljudje so preprosto navdušeni, ko v roke prejmejo svojo skico, hkrati pa je ta v digitalni obliki že objavljena na družabnih omrežjih,” je povedal Mitja Bokun.

Preboj na področju mobilne telefonije

Konec oktobra so v Lenovo Slovenija najavili prihod pametnih mobilnih telefonov Moto v Slovenijo. Prav te dni so telefone Moto Z, Moto Z Play, Moto G in Moto E začeli prodajati slovenski operaterji mobilne telefonije, drugo leto pa bo njihova izbira še bistveno večja. Inženirska odličnost, izpiljen uporabniški vmesnik ter dostopna cena bodo poskrbeli za to, da bodo spomine na vrhunske mobilne telefone Lenovo Moto obudili številni ljubitelji blagovne znamke Motorola in uporabniki, ki si želijo drugačen in preprosto dober pametni telefon.

Moto Z in Moto Z Play še zdaleč nista zgolj mobilna telefona. Prvi je najtanjši premijski telefon na svetu, z dodatki Moto Mods pa se lahko hipno prelevi v drugo napravo. Premijski dodatek Hasselblad True Zoom Moto Mod telefon Moto Z spremeni v pravcati fotoaparat. Premore namreč objektiv, skladen z goriščno razdaljo 25-250 mm (v 35 mm formatu) ter kar 10-kratno optično povečavo. V dodatek je vgrajena tudi zmogljiva ksenonska bliskavica. Na zabavi bo dodatek v obliki zvočnika JBL SoundBoost poskrbel za res glasno predvajanje glasbe. Če imate raje video vsebine, bo dodatek Moto Insta-Share Projector z vgrajenim projektorjem poskrbel za prikaz slike z do 70-palčno diagonalo. Se boste potepali stran od električnih vtičnic? Baterijski dodatek Power Pack telefonu doda do 22 ur avtonomije in lahko rabi kot modni dodatek.

Lenovo je zavezan tudi visokozmogljivemu računalništvu (HPC)

Lenovo je veliko ime tudi v svetu strežnikov in superračunalnikov. Na prestižni lestvici TOP500 je letos še okrepil svoj položaj in postal najpomembnejši proizvajalec rešitev s področja visokozmogljivega računalništva na Kitajskem in drugi na svetu. Sredi novembra smo na konferenci SuperComputing 2016 (SC16) objavili uspešno dokončanje druge faze projekta CINECA s področja visokozmogljivega računalništva (HPC). Marconi by CINECA je tako eden najzmogljivejših superračunalnikov v Evropi, namenjen pa je raziskovalcem s področij fizike, kemije, astronomije, medicine in urbanega načrtovanja.

V eni izmed kapel v Barceloni družba Lenovo skupaj s podjetji IBM, Intel in Fujitsu gradi že četrti superračunalnik. MareNostrum4, novi superračunalnik organizacije Barcelona Supercomputing Center (BSC), bo kar 12,4-krat zmogljivejši od trenutnega MareNostrum3. Družba Lenovo bo superračunalnik opremila z 48 omarami z več kot 3400 strežniki visoke gostote, opremljenimi s procesorji Intel Xeon in osrednjim pomnilnikom zmogljivosti 390 terabajtov. Zmogljivosti tega sistema bodo presegle 11 Petaflopov oziroma več kot 11.000 milijard operacij v sekundi. Čeprav se bodo zmogljivosti superračunalnika več kot podeseterile, bo porabil le 30 % več energije od trenutnega. Še vedno pa bo zahteval okoli 1,3 megavata električne energije letno.

www.lenovo.si


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več