21.11.2016      9:00
E-cikliranje

Zadnjič v letošnjem letu E-cikliranje še na Primorsko

18. novembra 2016 so se obalne občine Mestna občina Koper ter Ankaran, Izola in Piran pridružile projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj, nad katerim bedi družba ZEOS, d.o.o.. V sklopu sodelovanja so prejele 28 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije, ki so jih skupaj z lokalnimi partnerji prevzele na slavnostni predaji v ZC Sermin v Kopru. Dogodek je hkrati napovedal projektne aktivnosti v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

Projekt nagovarja gospodinjstva naj skrbno ravnajo z e-odpadki in odpadnimi baterijami preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja tovrstnih odpadkov, ki nastaja širom Slovenije. Organizatorji projekta jim želijo sporočiti, da so e-odpadki in odpadne baterije posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato jim želijo približati možnosti njihove oddaje. Vsebujejo težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati, iz katerih se lahko proizvajajo novi proizvodi, s tem pa se ohranjajo naravni viri.

Direktor družbe ZEOS, d.o.o., Emil Šehić: »V sklopu projekta potrošnike ne le informiramo in ozaveščamo o pravilnem ravnanju z e-opremo, ampak dejansko spreminjamo njihove navade o pravilni oddaji tovrstnih odpadkov. Zavedamo se, da ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želimo približati infrastrukturo ločenega zbiranja vsem gospodinjstvom širom države. Ena izmed glavnih aktivnosti so ulični zbiralniki, ki se postavljajo na ekološke otoke, kjer gospodinjstva že ločujejo ostale frakcije.«

Na dogodku v Kopru so bili prisotni predstavniki izvajalcev lokalnih gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki: Marjetica Koper, d.o.o., Komunala Izola d.o.o. in Javno podjetje OKOLJE Piran d.o.o. ter predstavniki občin, ki so s podpisom listin slavnostno prejeli ulične zbiralnike ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pospremili novo pridobitev.

Gašpar Gašpar Mišič, v.d. direktorja podjetja Marjetica Koper, d.o.o. je zbrane na dogodku nagovoril s spodbudnimi besedami: »Danes smo pridobili 28 novih zbiralnikov za odpadno električno in elektronsko opremo, kar je napredek v smeri k ustvarjanju pogojev za naše občanke in občane štirih obalnih občin, ki bodo lahko bolje ločevali to vrsto odpadkov. Niso dovolj samo zahteve in pričakovanja o ločevanju z naše strani, torej izvajalcev javnih služb ravnanja z odpadki, temveč morajo biti za to tudi ustrezni pogoji in to je korak naprej. V današnjem času se tehnologija spreminja iz dneva v dan, vsak dan znova ljudje kupujejo aparate, ko jih odvržejo pa pogosto ne razmišljajo o tem, kam ti končajo. Poudariti je treba, da električni, predvsem elektronski aparati lahko vsebujejo tudi nevarne snovi za okolje in živa bitja, človeka in živali, zato je prav, da se pravilno odložijo in nato obdelajo.«

Dogodek v Kopru je bil hkrati uvodni dogodek v aktivnosti, ki se bodo v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. zgodile v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov od 19. do 27. novembra 2016. Med drugim se bosta izvedli dve delavnici za mlade z naslovom »E-odpadki in naše okolje«, in sicer v sredo 23. novembra v Centru mladih Koper. Na delavnicah si bodo organizatorji projekta skupaj z udeleženci zastavili lokalne cilje za izboljšano ločevanje odpadkov s poudarkom na e-odpadkih in odpadnih baterijah.

Ulični zbiralniki so sicer postavljeni že v Velenju z okolico (39), večjem delu Prekmurja (33), Celju in okoliških občinah (40), Slovenskih Konjicah (5), v občini Ptuj (18), v Zasavju (30), v Lenartu ter Kidričevem z okoliškimi občinami (37) ter v Radovljici in nekaterih drugih gorenjskih občinah (25) in v Posavju (28). Vseh skupaj jih bo do konca leta 2017 postavljenih preko 500, vse njihove lokacije pa se sproti označujejo na spletnem zemljevidu, ki ga lahko najdete na spletni strani projekta.

Ali zaupate samovozečim avtomobilom?

Microsoft z novim operacijskim sistemom za zm... 9
Damir  |  A si mogoce sploh kdaj slisal za HPC sys...
Aplikacije, ki vas naučijo nekaj novega 1
Aljaž K.  |  Kaj pa kaj manj tehničnega? Recimo kakše...