Računalništvo, telefonija
08.04.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Zaščitite svoj telefon Android

Zaščitite svoj telefon Android
Zaščitite svoj telefon Android

V zadnjem času je bilo zaznati precejšnjo porast groženj namenjenih mobilnim napravam, še posebej operacijskemu sistemu Android. Med temi grožnjami prednjačijo izsiljevalske, ki zahtevajo odkupnino za zaklenjene osebne podatke. Dejstvo je, da moramo tako dobro kot svoj osebni računalnik, zaščititi tudi mobilni telefon ali tablico in tukaj vam predstavljamo pet razlogov zakaj.

1. Vedno večja tarča

Pametni telefoni so postali nepogrešljivi del posameznikovega vsakdana, saj so veliko več kot le telefoni s katerimi smo včasih lahko opravljali samo klice in pošiljali sporočila. Sedaj telefoni hranijo izredno veliko naših osebnih podatkov, preko njih nakupujemo ter tudi uporabljamo spletne banke. Ravno zaradi teh funkcij so telefoni postali priljubljene tarče spletnih kriminalcev, prav tako pa, ko gre za telefone kar pozabimo na primerno zaščito in internetnim nepridipravom olajšamo pot do naših podatkov.

2. Porast izsiljevalskih groženj

O izsiljevalskih grožnjah smo že precej poročali, vendar večinoma v povezavi z osebnimi računalniki. Vendar pa je od leta 2014 porast teh groženj zaznan tudi na mobilnih naprav. Način je enak kot pri računalnikih, spletni napadalec onemogoči dostop do osebnih podatkov oziroma naprave ter zahteva odkupnino.

3. Posodobitve niso vedno pravočasne

Velika prednost Androida je njegov odprtokodni sistem, s katerim lahko proizvajalci telefonov prilagajajo in razvijajo izgled vmesnika. Problem pa nastane, ker proizvajalci zaradi tega potrebujejo več časa, da izdajo pomembne varnostne posodobitve, saj se morajo le te prilagoditi njihovi različici Androida.
To pomeni, da moramo včasih čakati več dni ali celo tednov, da dobimo posodobitve. To se mogoče ne sliši preveč dolgo, vendar se, ko gre za spletno varnost štejejo tudi minute.

4. Ne gre samo za vas

Kot je omenjeno v prvi točki, imamo na telefonu shranjeno ogromno osebnih podatkov, zaradi česar so telefoni priljubljene tarče. Vendar pa poleg naših podatkov, imamo na telefonu tudi obilo podatkov naših prijatelje, družine in znancev, v obliki telefonskih številk, besedilnih sporočil, e-mail sporočil in podobno.

5. Morje aplikacij

Obstaja nešteto mobilnih aplikacij. Že samo aplikacij, ki napovedujejo vreme, boste na Google Play našli ogromno. Raznolikost aplikacij je načeloma dobra, vendar pa lahko vodi v nevarne duplikate. Na primer, igra Pokemon Go je bila pri uporabnikih tako zelo priljubljena, da je nekaj spletnih kriminalcev to izkoristilo in ustvarilo duplikate igre, v katerih je bila skrita nevarna programska oprema.

Torej, kadar iščete novo aplikacijo, vedno preverite ocene ostalih uporabnikov, kdo je aplikacijo objavil, prav tako pa poskrbite za dobro protivirusno zaščito svojega pametnega telefona.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več