Računalništvo, telefonija
24.10.2016 13:04

Deli z drugimi:

Share

Zasluži s svojim gamerskim računalnikom

V svoj računalnik si najbrž vložil veliko časa in denarja, da ti danes omogoča dobro gamersko izkušnjo. Verjetno pa nisi vedel, da lahko del te investicije – v smislu denarja – dobiš nazaj in jo porabiš za nove posodobitve, naprave ali igre. Kako lahko zaslužiš?
NiceHash je plod slovenskih strokovnjakov
NiceHash je plod slovenskih strokovnjakov

Tvoj računalnik ima dobro grafično kartico, zato je primeren za reševanje kompleksnih matematičnih problemov, kot so recimo tudi algoritmi, s katerimi se rudari nove kriptovalute in omogoča transakcije med njimi. Najbrž si že slišal za Bitcoin in ostale kriptovalute, kot so Ethereum, Monero ali Dash. Ljudje rudarijo te valute že leta in marsikje se je že odprla debata, da rudarjenje ni več dobičkonosno. V zadnjih letih pa so se te kriptovalute le še razširile in če v tem trenutku najdeš pravo skupino rudarjev (angl. ‘pool’), lahko s svojim gamerskim računalnikom zaslužiš do par evrov na dan (upoštevajoč stroške elektrike).

Iskanje prave skupine in izobraževanje o kriptovalutah ti lahko kot začetniku vzame veliko časa, zato je enostavneje, če to prepustiš komu drugemu.

NiceHash Miner

NiceHash Miner je brezplačna, odprtokodna Windows aplikacija, s katero lahko rudariš številne kriptovalute. Aplikacija oceni moč tvoje grafične kartice (GPU) in centralno-procesne enote (CPU) ter na podlagi te ocene odloči, z rudarjenjem katerih kriptovalut lahko tvoj računalnik zasluži največ.

Ne glede na to, katero kriptovaluto boš rudaril s svojim računalnikom, boš plačilo za to dobil v Bitcoinih (in ne glede na to ali bodo ti izračuni kasneje pripomogli k generiranju nove enote te kriptovalute ali ne). Tako boš za rudarjenje potreboval samo eno denarnico – denarnico za Bitcoine. Le-te boš lahko kasneje zamenjal za dolarje ali evre, kupil strojno ali programsko opremo in igre (mimogrede, tudi Steam omogoča nakup računalniških iger z Bitcoini).

NiceHash rudarjem plačuje redno in avtomatsko.

  • Do štirikrat na dan dobijo plačila tisti, ki so narudarili več kot 0.1 BTC (približno 57 EUR),
  • do enkrat na dan dobijo plačila tisti, ki so narudarili več kot 0.01 BTC (približno 5.7 EUR) in
  • enkrat na teden tisti, ki so narudarili več kot 0.001 BTC (približno 0.57 EUR).

NiceHash Miner je popolna rešitev, če te svet kriptovalut ne zanima, a bi vseeno rad na njegov račun kaj zaslužil. Z rudarjenjem lahko pričneš takoj, brez registracij ali kakršnihkoli zavez. Ko zaslužiš dovolj, lahko enostavno nehaš.

Kako varno je?

Prav gotovo se ti je pri tem porajala misel, kako varno je rudarjenje in kaj se bo v času rudarjenja dogajalo s tvojim računalnikom. Aplikacija NiceHash Miner bo izkoristila moč tvojega računalnika za reševanje kompleksnih matematičnih enačb, ki so predstavljene z algoritmi. Te enačbe se uporabljajo za ustvarjanje novih kriptovalut in za omogočanje transakcij med valutami. To moč v angleščini imenujemo tudi ‘hashing power’.

NiceHash ponuja več storitev in ena izmed teh je tudi nakup te moči. Kupci postavijo naročilo za nakup moči tvojega (in ostalih) računalnika ter za njo plačajo. Celoten proces je anonimen in kupci nimajo direktnega dostopa do tvojega računalnika – posredujejo se jim le rešitve teh matematičnih enačb. Za sodelovanje te NiceHash nato nagradi.

Ker pa je rudarjenje že nekaj časa zelo dobičkonosna zadeva, so nekateri to želeli zlorabiti. Določeni antivirusni programi so zato takšne aplikacije označili za škodljivo programsko opremo. NiceHash Miner je odprtokodni in zelo transparenten program – zagotavljamo ti, da nima nobenih škodljivih namenov. Njegova edina naloga je rudarjenje kot opisano zgoraj. Seveda pa lahko sam kadarkoli preveriš zadnja plačila ter poiščeš in analiziraš kateregakoli rudarja.

NiceHash Miner je odprtokodni program, katerega koda je na voljo na portalu Github.

Koliko pa lahko zaslužiš?

Pripravili smo seznam priljubljenih grafičnih kartic in njihove zaslužke v zadnjih 30 dneh (upoštevajoč vrednost BTC na današnji dan). V izračune je vključen tudi strošek elektrike, v vrednosti 0,10€/kWh.

  • AMD Radeon R9 Fury X: 23€/mesec
  • AMD Radeon R9 Fury Nano: 32€/ mesec
  • AMD Radeon RX480: 33€/ mesec
  • NVidia GTX970: 26€/ mesec
  • NVidia GTX1070: 45€/ mesec
  • NVidia GTX1080: 58€/ mesec
  • NVidia Titan X: 68€/ mesec

Vsekakor pa lahko zaslužek katerekoli GPU ali CPU preveriš na spletni strani s preprostim kalkulatorjem.

Začni z rudarjenjem

1. Ustvari svojo Bitcoin denarnico

Storitev, ki ti omogočajo uporabo Bitcoin denarnice, je kar nekaj. Predloge lahko najdeš na tej povezavi. Če želiš pred tem izvedeti več o samih Bitcoinih, pa priporočamo uradno stran.

2.Prenesi NiceHash Miner

Zadnjo verzijo programa lahko na svoj računalnik preneseš tukaj.

3.Vsebino .zip datoteke naloži v poljubno mapo

Ne pozabi, da obstaja možnost, da bo antivirusni program ali brskalnik zavrnil prenos programa NiceHash Miner. V tem primeru ti še enkrat zagotavljamo, da je uporaba programa varna in da ne bosta ne ti in ne računalnik utrpela nikakršne škode. Program lahko prestaviš na seznam dovoljene programske opreme.

4. Zaženi NiceHashMiner.exe

Ko zaženeš NiceHash Miner, vpiši Bitcoin naslov in izberi poljubno ime za delavca. Glede na ime, boš lažje sledil delavcu, če boš rudaril z več računalniki – lahko pa preprosto pustiš že vpisano ime »worker1«. V primeru, da boš rudaril z več računalniki in želiš prejemati Bitcoine na en sam naslov, enostavno vpiši isti naslov še na druge računalnike (ni ti pa potrebno ustvariti novih Bitcoin naslovov).

5. Prični z optimizacijo (klikni na »Benchmark«)

V tem koraku bo NiceHash Miner poiskal najbolj dobičkonosen algoritem in valuto za rudarjenje s tvojim računalnikom. Proces traja nekaj minut.

Po končanem ocenjevanju algoritmov lahko vidiš, kakšno hitrost sta dosegli tvoji CPU in GPU na posameznem algoritmu in kolikšen je predviden prihodek na dan. NiceHash Miner bo pri vsakem zagonu sam izbral najbolj dobičkonosen algoritem, brez da bi se s tem moral ukvarjati ti (razen v primeru ko sam, ročno izključiš algoritme, ki jih ne želiš rudariti).

6. Prični z rudarjenjem (klikni na »Start«)

S klikom na »Start« bo NiceHash Miner zagnal eno ali več oken za ukazni poziv (CMD). V teh oknih lahko spremljaš, kaj se na tvojem računalniku dogaja med rudarjenjem. Če te okna motijo, jih lahko izključiš s klikom na Settings > Misc > Hide Mining Windows.

Več o storitvi in programu NiceHash Miner lahko prebereš tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GS IT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri GS IT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GS IT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več