25.07.2016 10:09

Zmanjševanje bounce rate-a?

Kako zmanjšati bounce rate mobilnih obiskovalcev?
Bounce rate

Optimizacija spletnih strani za mobilne naprave je veliko več, kot le »mobile-friendly« stran. Kljub temu pa je soliden prvi vtis, ki ga ustvarite s takšno stranjo, prvi korak k temu, da ustvarite več mobilnih konverzij, za kar pa je treba učinkovito zmanjšati bounce rate oz. zapustno stopnjo.

Kljub temu, da si kar 72 % potrošnikov želi »mobile-friendly« spletno stran in 67 % potrošnikov želi kupovati izdelke na takšni strani, se velika večina ponudnikov kljub temu srečuje z visokim bounce rate-om. Običajno ta nastane kot »stranki produkt« slabe povezanosti med vašimi predvidenimi uporabniki in vsebino, ki jo nudite tem uporabnikom. Zato smo vam pripravili 3 nasvete, ki jih lahko nemudoma uporabite v praksi in tako zmanjšajte zapustno stopnjo uporabnikov, ki vašo stran obiščejo preko mobilnih naprav.

1. Zagotovite hitro nalaganje pristajalnih strani: Postavite se v kožo uporabnika mobilnega telefona oz. se spomnite nase, ko po telefonu brskate po spletnih straneh. Prepričani smo, da ne marate dolgega čakanja, da se stran naloži … In prav tako tega čakanja ne marajo vaše stranke. Uporabniki mobilnih telefonov so bistveno bolj neučakani kot uporabniki namiznih računalnikov. Zlato pravilo, ki si ga velja zapomniti, pravi, da se mora vaša stran naložiti v največ 2 sekundah!

Če se bo vaša pristajalna stran nalagala prepočasi, pa bo vaša spletna stran izpadla tudi amatersko. Psihološko gledano je za ustvarjeno konverzijo oz. zaključek prodaje potrebno zaupanje s strani kupca. Slab prvi vtis z dolgim nalaganjem pa vam pri tem zagotovo ne bo pomagal. Poskrbite za ustrezno optimizacijo strani, da se bo nalagala hitro in tekoče. Le tako boste kupce na strani tudi zadržali.

2. Prilagodite oglase glede na vsebino na spletni strani: Mobilno oglaševanje in mobilni oglasi morajo biti uporabljeni precej pametno in prefinjeno. V primeru, da vaša pristajalna stran ne bo zadostila pričakovanjem, ki so jih ustvarili oglasi, bodo vaši obiskovalci stran preprosto zapustili. Tako boste izgubili denar in potencialno stranko.

Da se tovrstnemu scenariju izognete in posledično preprečite visoko zapustno stopnjo in izgubo denarja, prilagodite oglase glede na vsebino strani. Ne obljubljajte strankam Mercedesov, če imate v vaši ponudbi samo Škode in Renaulte. Vsebina na strani mora biti za obiskovalce zelo relevantna. Takšne vsebine pa ceni tudi Google, ki je že začel kaznovati strani, ki tovrstne vsebine nimajo.

3. Pripravite enostavno in pregledno navigacijo: Zavedati se je treba, da imajo mobilni uporabniki (še posebej uporabniki mobilnih telefonov) na voljo precej manjši zaslon, kot ga imajo na voljo uporabniki računalnikov. Zato je izjemno pomembno, da mobilnih uporabnikov ne »silimo« k neskončnemu lovu za informacijami oz. k temu, da morajo vsebine na strani povečati, da jih lahko preberejo. Zato optimizirajte vaše strani tako, da bo navigacijski meni kratek in pregleden. Po potrebi določene besede oz. besedne zveze tudi ustrezno skrajšajte.

»Zdrava« zapustna stopnja mobilnih uporabnikov je prvi korak k višji konverziji in posledično tudi boljši prodaji. Z upoštevanjem zgornjih nasvetov jo boste uspešno zmanjšali in zagotovili, da boste imeli zadovoljiv izplen tudi od mobilnih obiskovalcev.

Viri: 1, 2

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390