Fotoaparati in kamere
26.02.2014 14:28
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kateri so standardni objektivi in zakaj so tako normalni?

V našem nabiralniku se pogosto znajdejo tudi vprašanja, povezana s fotoaparati Nikon in s samim fotografiranjem. Nanje odgovarja Nikonov demonstrator in fotograf NPS, Andrej Korenč.
Kateri so standardni objektivi in zakaj so tako normalni?
Kateri so standardni objektivi in zakaj so tako normalni?

Osnovna in najpomembnejša lastnost fotografskega objektiva je njegova goriščna razdalja, ki pri izostrenosti na neskončnost označuje razdaljo med optičnim središčem objektiva in ravnino slikovnega tipala.

Da bi to bolje razumeli, najprej pojasnimo, kaj je optično središče objektiva. Ko žarki svetlobe skozi sprednjo lečo vstopijo v objektiv, se nekje znotraj njegove optične konstrukcije (vsak objektiv je namreč sestavljen iz več leč) ti žarki srečajo in križajo ter nadaljujejo pot do slikovnega tipala, kjer nastane slika. Točka, v kateri se žarki križajo, je optično središče objektiva oziroma nodalna točka, razdaljo med to točko in slikovnim tipalom pa imenujemo goriščna razdalja ali goriščnica.

Glede na goriščnico objektive delimo na tri osnovne skupine: širokokotne, standardne oziroma normalne in telefoto objektive. Katere so torej značilnosti standardnih objektivov in kaj je na njih tako »normalnega«?

Standardni objektiv je tisti, katerega goriščnica je enaka diagonali slikovnega medija. 35-milimetrski ali format FX (135 mm) ima slikovni medij (torej tipalo) dimenzij 24 x 36 mm, diagonala tega formata pa meri 43 mm.

Povsem natančno bi standardni objektiv na današnjih Nikonovih DSLR-fotoaparatih s tipalom formata FX torej moral imeti goriščnico 43 mm in čeprav je imel Nikonov čisto prvi standardni zoom objektiv Zoom-NIKKOR Auto 43-86mm f/3.5 iz leta 1963 na širšem koncu prav tolikšno goriščnico, danes takega sodobnika nima. Tudi sicer je v svetu fotografije za standardni objektiv v formatu 135 mm obveljala goriščnica 50 mm, ki jo je kot prvi uveljavil nemški optični inženir Oskar Barnack, oče fotoaparatov Leica. Za svoj čisto prvi objektiv je namreč izbral prav 50-milimetrskega.

Standardni objektivi različnih slikovnih formatov imajo enak ali vsaj podoben kot zajema slike oziroma slikovni kot, nimajo pa vsi enake goriščnice. Različni formati imajo namreč različne diagonale, zato je temu ustrezna tudi razlika v objektivih. Nikon v kategorijah fotoaparatov z izmenljivimi objektivi nudi tri različne formate: FX z diagonalo 43 mm, DX (s t. i. »krop« faktorjem 1,5X) z diagonalo 28 mm in CX (s t. i. »krop« faktorjem 2,7X) z diagonalo 15,9 mm. Če navedene diagonale pomnožimo z njihovimi »krop« faktorji, dobimo goriščnice, primerljive s 50 mm. Standardni objektivi NIKKOR so tako 50-milimetrski za format FX, 35-milimetrski za format DX in 18,5-milimetrski za format CX.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Nikon fotoaparati

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več