Strojna oprema
17.09.2006 08:56

Deli z drugimi:

Share

Najmanjši in najlažji D-SLR fotoaparat

Olympus predstavlja najmanjši in najlažji D-SLR fotoaparat – E-400. Gre za najnovejši model Olympus E-System na osnovi standarda štirih tretjin, ki je tako majhen in lahek, da zagotavlja fotografom popolno svobodo: fotoaparat imate lahko vedno pri sebi in na ta način vedno pri roki vse prednosti digitalne zrcalno-refleksne fotografije! V E-400 je vgrajeno novo tipalo CCD s kar 10 milijoni piksli za neverjetno kakovostno sliko. E-400 je kompatibilen s standardom štirih tretjin, kar uporabnikom zagotavlja praktično neomejeno prilagodljivost. Na voljo so namreč številni vrhunski zamenljivi objektivi, med drugimi tudi serija Olympusovih objektivov ZUIKO DIGITAL Top Pro, ki je osvojila priznanje EISA. Seveda pa je na voljo tudi najraznovrstnejši pribor za vse vrste potreb, ki ga proizvaja Olympus. Velika prednost kompatibilnosti s standardom štirih tretjin pa je možnost uporabe pribora drugih proizvajalcev. Kot vsi drugi digitalni fotoaparati sistema E-System je tudi model E-400 opremljen s protiprašnim filtrom Supersonic Wave, ki zagotavlja, da prašni delci ne bodo pokvarili slik, tudi v primerih, ko je fotograf prisiljen menjati objektive v ne ravno idealnih pogojih.

Kompaktni digitalni fotoaparat z novo D-SLR tehnologijo

E-400 vam ne bo nikoli v breme, saj je najmanjši in najlažji D-SLR fotoaparat na svetu. Je kot nalašč za potovanja, tudi takrat, ko se na njih odpravite samo z nahrbtnikom.

V zelo kompaktnem ohišju pa se skriva prava zakladnica najnovejše tehnologije. Za začetek naj omenimo tipalo CCD z 10 milijoni pikslov, ki zagotavlja izjemno moč in ostro sliko do najmanjših podrobnosti. Pot do funkcije samodejnega ostrenja AF je povsem enostavna – le na tipko AEL/AFL je treba pritisniti.

Razen tega pa je energijsko izjemno učinkovito tipalo CCD opremljeno tudi z najsodobnejšim vezjem za ojačitev, ki praktično odpravi šume in je neverjetno hitro. Omogoča snemanje zaporednih posnetkov s hitrostjo treh posnetkov na sekundo, v načinu burst pa se v medpomnilnik shrani štiri slike v formatu RAW.

Kot v drugih modelih iz serije Olympus E-System je tudi v modelu E-400 vgrajen protiprašni filter Supersonic Wave. Ta patentirana tehnologija zagotavlja brezskrbno zamenjavo objektivov tudi v težavnih pogojih, kar zagotavlja popolno varnost pred prašnimi delci, ki bi v nasprotnem primeru kaj hitro uničili sliko. Protiprašni filter Supersonic Wave, ki je plod Olympusovega razvoja, s pomočjo vibracij ultrazvočne hitrosti odstrani prah in druge delce s tipala za sliko, ti pa se nato prilepijo na posebno membrano. Zaradi kompaktnosti digitalnega fotoaparata E-400 je bil protiprašni filter Supersonic Wave zmanjšan, frekvenca vibracij pa povečana za še večjo učinkovitost.

Profesionalne značilnosti, udobno rokovanje

Olympus je dokazal, da je lahko tudi digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat z množico funkcij do uporabnika prijazen. Seveda so uporabniku na voljo številne možnosti za ročno nastavljanje vseh parametrov za neomejeno ustvarjalnost, vendar pa se bodo mnogi raje odločili za katerega od 31 programskih načinov, predvidenih za vse najpogostejše situacije. Med temi so na primer podvodni način, makro, poudarjeno (High Key) in pritajeno (Low Key). Fotografe bodo navdušili tudi posebni barvni načini in možnost uporabe različnih črno-belih filtrov. Novo tipalo CCD pa zagotavlja še eno prednost: kompenzacijo ekspozicije in nastavitev beline lahko fotograf preveri že med sestavljanjem kompozicije s pomočjo slike na zaslonu in ne šele po fotografiranju.

In da bi lahko fotografiranje trajalo tako dolgo, kot je to potrebno, je fotoaparatu E-400 priložena nova, zelo zmogljiva baterija za polnjenje. Fotoaparat pa je prilagodljiv tudi pri načinu shranjevanja slik – uporabite lahko ali CompactFlash ali xD-Picture Card. Meniji, priročniki in programska oprema so na voljo v 25 jezikih, tako da lahko prebivalci 39 evropskih držav izberejo svoj jezik; to trenutno omogoča samo Olympus!

Kompatibilnost s standardom štirih tretjin za vsestranskost brez omejitev
Tako kot vsi digitalni fotoaparati iz serije E-Series tudi E-400 podpira standard štirih tretjin. Tako Olympus kot tudi številni drugi proizvajalci izdelujejo zelo kakovostne objektive, skladne s standardom štirih tretjin, ter drugi pribor, namensko zasnovan za digitalne zrcalno-refleksne fotoaparate. Z redkimi izjemami je E-400 kompatibilen s praktično celo paleto pribora Olympus E-System, med drugim tudi s celo paleto profesionalnih objektivov ZUIKO DIGITAL Top Pro, ki je pred kratkim prejela priznanje EISA. Za fotografe pustolovskega duha bo na voljo tudi podvodno ohišje (PT-E03), s pomočjo katerega bo možno ovekovečiti tudi prizore iz čudežnega podvodnega sveta do globine 40 metrov.

Novi objektivi sistema E-System

Za boljše rezultate in rokovanje so objektivi, skladni s standardom štirih tretjin, skoraj telecentrične konstrukcije, ki upošteva specifične tehnične značilnosti digitalnih fotoaparatov. Ob plasiranju na tržišče bo E-400 ponujen z dvema novima Olympusovima štiritretjinskima objektivoma. Za standardno uporabo je najbolj primeren EZ-1442 ED 14-42 mm 1:3,5-5,6 (enakovredno 28-84 mm pri 35-milimetrskih fotoaparatih). Večjo povečavo pa omogoča Olympusov ultra kompaktni EZ-4015-2 ED 40-150 mm, 1:4,0-5,6 (80-300 mm). Oba objektiva sta izjemno kompaktna in ne otežujeta prenašanja fotoaparata. Zasnovana sta s poudarkom na udobno rokovanje in maksimalno kakovost slike, na voljo pa bosta po zelo ugodni ceni. Omeniti je treba tudi sodobno obliko z modrim obročkom na sredini – novi simbol palete Olympusovih objektivov E-System.

E-400 je izjemno uravnotežen kompromis med velikostjo in kakovostjo – je najmanjši in najlažji D-SLR fotoaparat na svetu, pri tem pa ohranja visoko kakovost slike in profesionalno učinkovitost. Po velikosti je podobna kompaktnim modelom, a kljub temu zagotavlja kakovost slike, kakršno pričakujemo od zrcalno-refleksnega fotoaparata. Model E-400 se bo pojavil na prodajnih policah samo v Evropi, oktobra 2006.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več