Namizni računalniki
24.01.2017 10:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple v novi pravni bitki za milijardo dolarjev

Apple v novi pravni bitki za milijardo dolarjev
Apple v novi pravni bitki za milijardo dolarjev

Apple se je zopet znašel v velikem pravnem sporu. Tokrat je njegov nasprotinik Qualcomm. Rezultat “bitke” velikanov še ni znan, trenutno pa se nekako zdi, da ima Apple več možnosti za zmago. Po pisanju portala CNBC je Apple sprožil milijardno tožbo proti ameriški korporaciji, ki se ukvarja s polprevodniki in telekomunikacijsko opremo. Glavno jabolko spora naj bi bile licenčnine, ki jih je Qualcomm zaračunaval za stvari pri katerih nimajo oni prav nobenih zaslug (po mnenju Appla).

Applova tožba je za Qualcomm že druga v tako kratkem času, saj je pred kratkim “Federal Trade Commission” obtožil Qualcomm, da uporablja monopolno taktiko. Kljub temu, da je Qualcomm najbolj znan po svojih Snapdragon procesorjih, ki močno dominirajo na trgu telefonov z Androidom, je zadnja tožba povsem osredotočena na brezžične modeme in intelektualno lastnino. Na dan tožbe je vrednost Qualcommovih delnic padla za 2,5 %. To je nedvomno velik udarec za tako veliko podjetje, saj se zna zgoditi, da ob koncu tožbe poraženec še kako trpi, morda niti ne toliko zaradi denarja, temveč zaradi porušenega ugleda in nezaupanja strank in partnerjev.

Po pisanju portal The Verge, je prišlo do tožbe agencije FTC (Federal Trade Commission) zaradi tega, ker naj bi Qualcomm silil podjetja, da uporabljajo njihove modeme. Podjetja so namreč morala plačevati višje licenčnine za njihove patente, če so se slučajno odločili za produkt konkurence. Rezultat tega je bil, da so bili konkurenčni produkti s tem dražji kot so v resnici bili.

Qualcomm se s tožbo seveda ne strinja in jo jasno zavrača. Po njihovem mnenju je ta tožba nastala na podlagi nejasnostji znotraj celotne industrije mobilne telefonije. Apple je, kot vse kaže, s Qualcommom sklenil ekskluzivni dogovor, da bi se tako izgonil visokim plačilom licenčnin. Iz tega istega razloga je Apple pri svojih iPhonih začel uporabljati Intelove modeme. Apple obtožuje Qualcomm, da je v primerjavi z ostalimi bil veliko dražji in da je svoje izdelke precenjeval. Po pisanju portala CNBC je Apple Qualcommu moral plačevati tudi do 5-krat več od ostalih licenčnih podjetij s katerimi je sodeloval.

V izjavi so predstavniki podjetja Qualcomm povedali, da kljub temu, da preiskava še poteka, Applove obtožbe dojemajo kot neutemeljene. Don Rosenberg, Qualcommov izvršni podpredsednik in član upravnega odbora, je povedal: “Apple je nalašč razvrednotil naše dogovore in pogajanja, prav tako velikost in vradnost tehnologije, ki smo jo izumili, prispevali in delili s celotnim svetom mobilne telefonije preko našega programa licenciranja”. “Pozdravljamo možnost soočenja na sodišču, kjer bomo insistirali na natančnem razkritju Applovih praks”, je še dodal Roseberg. Kot vse kaže se nam obeta ostra bitka, ki bi znala imeti velik vpliv na poslovanja ob vključenih akterjev. Apple je s prehodom na Intelove produkte že nakazal smer, ki bi lahko bila posledica slabih odnosov med Applom in Qualcommom.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več