Dodatki za računalnike
30.05.2009 12:02
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo iPod Touch dobil resnega tekmeca?

Se bo Microsoft lahko kosal z Applom?
Se bo Microsoft lahko kosal z Applom?

Pred kratkim je Microsoft objavil prve konkretnejše podatke o novem predvajalniku multimedijskih vsebin, imenovanem Zune HD. Šlo bo za evolucijo njihovega predvajalnika Zune, ki so ga na prodajne police poslali že v letu 2006. Takrat je namreč v ZDA izšel model imenovan Zune 30, ki se je lahko pohvalil z diskom prostornine 30 GB, imel pa je vgrajeno tudi brezžično Wi-Fi povezavo in FM radijski sprejemnik. Prodaja je bila solidna, vendar še vedno zanemarljiva v primerjavi s konkurentom v obliki Applovega iPod-a. Kasneje so izšli še modeli Zune 4, Zune 8 in Zune 16, ki so imeli namesto diskov vgrajen flash spomin in v primerjavi z izvirnikom nekoliko manjši zaslon. Serija z vgrajenimi trdimi diski pa se je nadaljevala z modeloma Zune 80 in Zune 120, ki sta imela vgrajena 80 in 120 GB diska. Jeseni pa tako končno prihaja njihov naslednik za katerega pa še ni znano, če bo za shranjevanje podatkov uporabljal trdi disk ali pomnilnik flash. Glede na najnovejše trende pa smo lahko skoraj prepričani, da bodo pri Microsoftu uporabili slednjega.

Zune HD se bo lahko pohvalil s 3.3 palčnim OLED zaslonom ločljivosti 480×272, ki bo seveda v slogu predvajalnika iPod Touch občutljiv na dotik. Vgrajen bo imel tudi visoko ločljivostni HD radijski sprejemnik in naj bi bil tako prva tovrstna prenosna naprava na svetu, ki bo omogočala sprejem teh radijskih postaj. Te, kakor pove že ime, oddajajo zvok v veliko boljši kvaliteti kot običajne radijske postaje. Predvajalnik bo omogočal tudi predvajanje visoko ločljivostnih video vsebin, a le preko priložene postaje, ki jo bomo lahko priklopili na televizor. Za programsko plat bo poskrbljeno z operacijskim sistemom Windows CE, ne bo pa manjkal niti spletni brskalnik, ki bo temeljil na prirejeni verziji Internet Explorerja. Izdelovalci poudarjajo tudi njegovo zmožnost poganjanja iger, več o tem pa bodo povedali na letošnjem sejmu Electronic Entertainment Expo (E3). Ravno tako bodo takrat izdali tudi nekaj več informacij o povezljivosti Zuna s spletnim servisom Xbox Live.

Prostornost in cena predvajalnika za zdaj še nista znani, upajmo da bomo ob izidu pozitivno presenečeni.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
predvajalniki

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,