Prenosni računalniki
03.11.2016 17:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi MacBook Pro – zakaj reči NE?

Novi MacBook Pro - zakaj reči NE?
Novi MacBook Pro - zakaj reči NE?

Po raznih napovedih bi naj število kupcev novega MacBooka Pro doseglo dih jemajoče višave. Glede na to, da Apple ni posodobil ali kakorkoli spremenil svojega Mac-a že dolga leta, vsem tem kupcem ni zameriti navdušenja glede novega prenosnika. Kakorkoli že, strokovnjaki so precej skeptični in pravijo, da dosedanji uporabniki Macov ne bodo ravno navdušeni nad inovacijo, ki jo je za njih pripravil Apple.

Za nekoga, ki ni velik oboževalec Appla, prav tako pa ni njegov največji nasprotnik, bo novi MacBook Pro povsem solidna izbira. Kljub temu pa po pisanju portala ComputerWorld Applov prenosnik ni vreden preračunanih 1.350 eur, kar je najnižja cena novega MacBook Pro modela. Nadalje, če želite dodati inovacijo na katero je Apple zelo ponosen – “Touch Bar” – boste za to odšteli dodatnih 250 eur. Če se ozremo nekoliko nazaj, vidimo, da je novi Applov prenosnik od svojega predhodnika dražji za skoraj 40% (primerjava najcenejših modelov).

Vsi vemo, da se povprečne cene zelo solidnih prenosnikov gibljejo neprimerljivo nižje kot pri MacBook Pro modelu, če pa še dodamo, da je letošnja verzija Pro-ja po svojih specifikacijah dokaj podobna verziji iz leta 2010 (RAM in procesor), dobimo odgovor na vprašanje od kje prikahajo skeptične izjave strokovnjakov.

Novi in “izboljšani” MacBook Pro ni opremljen z “MagSafe” električnim kablom, ki se “varno” izključi, ko se recimo kdo spotakne ob kabel računalnika. Dosedanji kupci so “MagSafe” zelo pozitivno ocenjevali in izpostavljali praktičnost te Applove inovacije, ki je nešteto-krat rešila računalnik pred padcem iz mize, uporabniku pa prihranila nekaj dragocenega denarja. Drugi “minus”, ki moti sicer le redke posameznike, pa vseeno, je manko podpore spominskim karticam. Ne malo fotografov je izrazilo precejšnjo nezadovoljstvo s to Applovo potezo. Kot kaže stavi Apple na USB-C prihodnost, saj USB-C vhodov pri novem MacBooku Pro ne zmanjka. Edino kar bi lahko bila na tej točki težava je, da je USB-C še zelo v povojih in ljudje še niso najbolj seznanjeni z njim.

“Veliki Touch Bar”

Apple je zares zelo ponosen na svojo najnovejšo domislico. Označili so jo kot “evolutionary new way to use your Mac.” Pa je (bo) temu res tako? Nekako se zdi, da ljudem ni prvo kar bi storili ob nakupu novega prenosnika to, da bi se znova učili uporabljati tipkovnico kajne? “Touch Bar”, OLED ekran na dotik s 60 piksli, ki naj bi bil zamenjava za tradicionalno vrstico s funkcijskimi tipkami, po mnenju mnogih ni ravno zadetek v polno, celo nasprotno, šlo naj bi za strel v prazno s strani Appla. Že res, da spet drugi hvalijo pogumno potezo uporabljeno na novem MacBook prenosniku, vendar samo pomislite: sedite za pisalno mizo in ste zatopljeni v pomembno delo, ki vam ga je naložil šef, potem pa morate vsake toliko pogledati, če klikate prave tipke na zaslonu na dotik (namreč glede na ekran se spreminjajo tudi tipke na “Touch Bar-u”).

Po pisanju portala ComputerWorld Apple ni prvi, ki je poizkusil z integracijo zaslona na dotik v prenosnik. Kot so zapisali pa bi naj bil glavni problem v tem, da so univerzalno vsi takšni in podobni, sicer pogumni, poizkusi propadli – to je tudi razlog zakaj le malo ljudi pozna ta koncept tehnologije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple prenosni računalniki

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50