Prenosni računalniki
22.11.2011 06:21
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dvojedrni procesor in Android v ključku USB

Inženirji podjetja FXI Technologies so v miniaturno napravico, ki tehta komajda borih 21 gramov, »vgradili« zmogljiv in energijsko varčen dvojedrni procesor Samsung Exynos ARM takta 1,2 gigaherca.
Inženirji podjetja FXI Technologies so v miniaturno napravico, ki tehta komajda borih 21 gramov, »vgradili« zmogljiv in energijsko varčen dvojedrni procesor Samsung Exynos ARM takta 1,2 gigaherca.

Norveško podjetje FXI Technologies je pripravilo zanimiv računalniški sistem, ki ga lahko nosimo s seboj kar v žepu. Ta namreč ni večji od običajnega pomnilniškega ključka USB. Kljub temu se novinec po zmogljivosti lahko brez težav kosa s cenovno ugodnimi računalniškimi sistemi in pametnimi mobilnimi telefoni. Miniaturni računalniški sistem nastaja pod razvojno oznako »Cotton Candy« in lahko vsak televizor, prenosni računalnik, pametni mobilni telefon ali tablični računalnik »spremeni« v neumen terminal za svoj mobilni operacijski sistem Android.

Inženirji podjetja FXI Technologies so v miniaturno napravico, ki tehta komajda borih 21 gramov, »vgradili« zmogljiv in energijsko varčen dvojedrni procesor Samsung Exynos ARM takta 1,2 gigaherca. Tega najdemo tudi v pametnem mobilnem telefonu Samsung Galaxy S II. Za povezljivost ima malček na voljo brezžični povezavi Wi-Fi 802.11n in Bluetooth. Za shranjevanje podatkov je na razpolago pomnilniška kartica microSD, medtem ko ga na televizor lahko priključimo preko vmesnika HDMI. Na vgrajenem pomnilniku je nameščen operacijski sitem Android 2.3.

Miniaturni računalniški sistem za delovanje potrebuje priključek USB, za upravljanje z njim pa lahko uporabimo računalniško miško in tipkovnico z brezžično povezavo Bluetooth. Ta na televizor brez večjih težav tekoče izrisuje visokoločljive slike formata 1080p. Miniaturni računalniški sistem »Cotton Candy« lahko za nameček povežemo še s prenosnimi in osebnimi računalniki, ki imajo nameščen operacijski sistem Windows ali MacOS X. Tu lahko prenašamo podatke ali računalnik v ključku USB uporabimo kot varno okolje za dostop do spletnih storitev.

Ker miniaturni računalniški sistem »Cotton Candy« temelji na osnovi procesorja Samsung Exynos ARM, bo nanj v bližnji prihodnosti mogoče namestiti celo Microsoftov operacijski sitem Windows 8. Borgar Ljosland, izvršni direktor podjetja FXI Technologies, je prepričan, da bi lahko njihov novi izdelek v bližnji prihodnosti postal nenadomestljiv pripomoček vsakega računalničarja. Naprodaj naj bi bil proti koncu naslednjega leta. Zanj naj bi bilo potrebno v prosti prodaji odšteti preračunanih 145 evrov. Ni slabo, vsaj glede na to, da gre tu za »čistokrvni« prenosni računalniški sistem velikosti vžigalnika.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več