Prenosni računalniki
22.11.2011 06:21
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dvojedrni procesor in Android v ključku USB

Inženirji podjetja FXI Technologies so v miniaturno napravico, ki tehta komajda borih 21 gramov, »vgradili« zmogljiv in energijsko varčen dvojedrni procesor Samsung Exynos ARM takta 1,2 gigaherca.
Inženirji podjetja FXI Technologies so v miniaturno napravico, ki tehta komajda borih 21 gramov, »vgradili« zmogljiv in energijsko varčen dvojedrni procesor Samsung Exynos ARM takta 1,2 gigaherca.

Norveško podjetje FXI Technologies je pripravilo zanimiv računalniški sistem, ki ga lahko nosimo s seboj kar v žepu. Ta namreč ni večji od običajnega pomnilniškega ključka USB. Kljub temu se novinec po zmogljivosti lahko brez težav kosa s cenovno ugodnimi računalniškimi sistemi in pametnimi mobilnimi telefoni. Miniaturni računalniški sistem nastaja pod razvojno oznako »Cotton Candy« in lahko vsak televizor, prenosni računalnik, pametni mobilni telefon ali tablični računalnik »spremeni« v neumen terminal za svoj mobilni operacijski sistem Android.

Inženirji podjetja FXI Technologies so v miniaturno napravico, ki tehta komajda borih 21 gramov, »vgradili« zmogljiv in energijsko varčen dvojedrni procesor Samsung Exynos ARM takta 1,2 gigaherca. Tega najdemo tudi v pametnem mobilnem telefonu Samsung Galaxy S II. Za povezljivost ima malček na voljo brezžični povezavi Wi-Fi 802.11n in Bluetooth. Za shranjevanje podatkov je na razpolago pomnilniška kartica microSD, medtem ko ga na televizor lahko priključimo preko vmesnika HDMI. Na vgrajenem pomnilniku je nameščen operacijski sitem Android 2.3.

Miniaturni računalniški sistem za delovanje potrebuje priključek USB, za upravljanje z njim pa lahko uporabimo računalniško miško in tipkovnico z brezžično povezavo Bluetooth. Ta na televizor brez večjih težav tekoče izrisuje visokoločljive slike formata 1080p. Miniaturni računalniški sistem »Cotton Candy« lahko za nameček povežemo še s prenosnimi in osebnimi računalniki, ki imajo nameščen operacijski sistem Windows ali MacOS X. Tu lahko prenašamo podatke ali računalnik v ključku USB uporabimo kot varno okolje za dostop do spletnih storitev.

Ker miniaturni računalniški sistem »Cotton Candy« temelji na osnovi procesorja Samsung Exynos ARM, bo nanj v bližnji prihodnosti mogoče namestiti celo Microsoftov operacijski sitem Windows 8. Borgar Ljosland, izvršni direktor podjetja FXI Technologies, je prepričan, da bi lahko njihov novi izdelek v bližnji prihodnosti postal nenadomestljiv pripomoček vsakega računalničarja. Naprodaj naj bi bil proti koncu naslednjega leta. Zanj naj bi bilo potrebno v prosti prodaji odšteti preračunanih 145 evrov. Ni slabo, vsaj glede na to, da gre tu za »čistokrvni« prenosni računalniški sistem velikosti vžigalnika.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več