Procesorji
02.02.2010 08:14

Deli z drugimi:

Share

Znane nove podrobnosti o prvih šestjedrnih procesorjih AMD Phenom II X6

Šestjedrni procesorji AMD naj bi se brez težav postali po robu najzmogljivejšim Intelovim procesorjem.
Šestjedrni procesorji AMD naj bi se brez težav postali po robu najzmogljivejšim Intelovim procesorjem.

Prek kratkim smo poročali, da naj bi podjetje AMD že v drugem četrtletju letošnjega leta pričelo s prodajo svojih prvih šestjedrnih procesorjev Phenom II X6 za osebne računalnike. Novi procesorji bodo izdelani s pomočjo preizkušene 45-nanometrske tehnologije in bodo opremljeni s pomnilniškim krmilnikom za sistemske pomnilnike DDR3. Glede na nove informacije, naj bi podjetje AMD sprva ponudilo v prodajo kar štiri različice šestjedrnih procesorjev Phenom II X6.

Procesor AMD Phenom II X6 1075T naj bi podatke preračunaval s frekvenco 2,8 GHz in naj bi pri polni obremenitvi porabil do 125 vatov električne moči. Nekoliko cenejši model Phenom II X6 1055T bo podatke preračunaval s taktom 2,4 GHz in bo pri polni obremenitvi porabil 95 oziroma 125 vatov električne moči. Najšibkejša različica AMD Phenom II X6 1035T pa bo ničle in enice preštevala pri frekvenci 2,4 GHz. Poraba električne energije naj ne bi bila višja od 95 vatov.

Najzmogljivejši procesor Phenom II X6 podjetja AMD, katerega tržna oznaka še ni bila razkrita, naj bi podatke preračunaval s frekvenco 2,8 GHz in naj bi pri polni obremenitvi porabil kar 140 vatov električne moči. Novinec bo opremljen tudi s pohitrenim vodilom HyperTransport, ki bo podatke prenašal s frekvenco 2,4 GHz in pri tem dosegel efektivno hitrost prenosa podatkov do 4,8 gigabite na sekundo. Frekvenca vodila HyperTransport zdajšnjih modelov Phenom II pa ne presega 2 GHz.

Vsi šestjedrni procesorji AMD Phenom II X6 za osebne računalnike bodo namenjeni osnovnim ploščam s podnožjem Socket AM3 in sistemskim naborom AMD družine 800. Novinci bodo po vsej verjetnosti združljivi tudi z obstoječimi osnovnimi ploščami s podnožjem Socket AM3, ni pa še znano, ali jih bo mogoče uporabljati tudi v navezi s starejšimi osnovnimi ploščami Socket AM2+ in sistemskimi pomnilniki DDR2.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,