Procesorji
10.04.2014 15:55

Deli z drugimi:

Share

IBM-ova Mainframe rešitev za prihodnost

Nov, integriran sistem zagotavlja hitro dostopno podlago za zaupanja vredne postavitve v oblaku.
IBM-ova Mainframe rešitev za prihodnost
IBM-ova Mainframe rešitev za prihodnost

IBM je predvčerajšnjem napovedal vrsto novih poslovnih Mainframe ponudb za oblak, ki bodo strankam in ponudnikom storitev omogočili znižanje obratovalnih stroškov in hitro postavitev zaupanja vrednih storitev v oblaku s tehnologijo Mainframe. Napoved vključuje tudi prvi integrirani sistemski izdelek, zasnovan na podlagi tehnologije System z, tako imenovani IBM Enterprise Cloud System.

Novi IBM Enterprise Cloud System ponuja integrirano platformo, zgrajeno na podlagi odprtokodnih standardov, namenjeno strankam in ponudnikom storitev, ki bi radi hitro vzpostavili zaupanja vredno okolje oblaka, ki je zmožno podpirati kritične delovne obremenitve. Novi, na uporabo vezani cenovni model, ki je bil prav tako napovedan 8. aprila, bo ponudnikom storitev omogočal postopno odplačevanje Mainframe infrastrukture oblaka, ki temelji na Linuxu, in sicer na podlagi porabe in ne več na podlagi zmogljivosti sistema.

Mainframe je z možnostjo podpore do 6.000 virtualnim računalnikom v enem samem sistemu, varnega večnajemniškega okolja in dinamičnega porazdeljevanja virov po posamičnih delovnih nalogah edinstven sistem za izpolnjevanje poslovnih infrastrukturnih potreb oblaka za ponudnike storitev v oblaku in dinamične zasebne postavitve v oblaku. Zahvaljujoč visoki učinkovitosti sistema so lahko skupni stroški nekaterih postavitev v oblaku z Linuxom na tehnologiji System z celo do 55 % nižji kot stroški pri primerljivi infrastrukturi oblaka, ki temelji na x86. [1]

Kot nadgradnja teh prednosti je IBM Enterprise Cloud System tovarniško načrtovan in konfiguriran za avtomatsko upravljanje in nadzor oblaka, ki strankam omogočata hitro postavitev storitev v oblaku na ravni podjetja. Izdelek združuje strojno opremo System z ter IBM-ovo programsko opremo za shranjevanje in za upravljanje oblaka v eni sami rešitvi IaaS [2], kot tak pa bo IT-organizacijam in ponudnikom storitev v oblaku pomagal pri zagotavljanju različnih ravni storitev, ki so zmožne kritičnih delovnih obremenitev. Z zagotavljanjem za Mainframe značilnih lastnosti storitev v oblaku bodo lahko ponudniki reševali tudi pogoste težave, povezane z varnostjo in izpadi delovanja, ki so običajno povezani z oblakom.

Novi cenovni model IBM MSP Utility Pricing for System z, ki je na voljo prek IBM Global Financing, omogoča plačevanje po porabi, oblikovan pa je bil zlasti z mislijo na to, da bi bile Mainframe tehnologije dostopne širšemu krogu ponudnikov upravljanih storitev (MSP). Pristop, ki je vezan na porabo, tem ponudnikom omogoča, da se posvečajo širjenju poslovanja, ne pa stroškom infrastrukture.

Trg računalništva v oblaku se razvija in obsega vedno večji delež in vedno več različnih informacijsko-tehnoloških delovnih nalog, stranke pa se kot osnovo za svoje postavitve v oblaku vedno bolj uporabljajo Mainframe. Podjetje Business Connextions (BCX), največji ponudnik poslovnih storitev v oblaku v Afriki, na primer razvija inovativno rešitev »oblaka v škatlici«, s pomočjo katere bi lahko telekomunikacijske družbe z internetnimi storitvami dosegle tudi prej nedosegljive kraje. Ti »pop-up« podatkovni centri bodo porabili približno toliko električne energije kot sušilnik za perilo, družbi BCX pa bodo omogočili, da bo spletne storitve v oblaku ponudila tudi 85 odstotkom Afričanom, ki sicer nimajo povezave.

Mainframe kot raziskovalni računalnik

Analitične zmogljivosti Mainframa se uporabljajo tudi pri pomembnih raziskovalnih projektih. V okviru današnjih novosti je IBM razkril tri nove projekte, ki so bodisi prvi svoje vrste bodisi znanstvenikom ponujajo nove analitične zmogljivosti za reševanje zapletenih problemov.

IBM-ov oddelek za raziskave trenutno z občinami in ključnimi poslovnimi partnerji sodeluje v projektu, ki je prvi svoje vrste in ki bi lahko državnim in lokalnim ustanovam z združevanjem podatkov pomagal pri migraciji IT-operacij v okolje oblaka, ki tečejo na opremi System z. To okolje lahko pripomore k boljši izmenjavi podatkov med ministrstvi, službami in občinami ter posledično k boljšim storitvam za državljane.

Poleg tega IBM z zdravstvenimi strokovnjaki sodeluje pri dveh ključnih projektih: pri prvem poskuša pomagati bolnikom z artritisom, pri drugem pa izkoreniniti nevšečnosti, ki jih v Afriki povzroča virus HIV.

Čeprav za revmatoidni artritis obstaja zdravljenje, na terapijo z zdravili anti-TNF reagira le 30 % bolnikov. IBM-ov oddelek za raziskave in Fundacija za artritis izkoriščata procesorsko moč Mainframa za zbiranje podatkov in razvoj napovednih modelov, ki bi lahko zdravnikom pomagali pri ugotavljanju, kateri bolniki bodo najverjetneje reagirali na terapijo z zdravili anti-TNF.

In ne nazadnje so oblasti v Gani pred kratkim razglasile, da bodo poskušale v partnerstvu z IBM in Univerzo Yale s pomočjo Mainframa premagati izzive, s katerimi se soočajo raziskovalci, ki se trudijo izkoreniniti prenašanje virusa HIV z matere na otroka. Zdravstveni delavci v Gani bodo z mobilnimi napravami zbirali podatke, ki bodo nato naloženi na IBM-ov Mainframe, iz njih pa bodo strokovnjaki z analizo poskusili opredeliti ključne elemente za nove programe proaktivnega zdravljenja in preventive.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več