Procesorji
19.02.2014 08:39
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel prinaša podporo za DDR4

Intel prinaša podporo za DDR4
Intel prinaša podporo za DDR4

Intel bo za visoko zahtevne uporabnike dodal podporo za DDR4 pomnilnik, kar lahko pričakujemo v tretjem četrtletju, letošnjega leta.

DDR4 čipovje, ki je bilo v razvoju neverjetnih pet let, bo pohitrilo delo z računalnikom, ki bo po novem porabil še bistveno manj energije. To bo znatno zmanjšalo povpraševanje po danes prevladujočem DDR3 čipovju, ki ga srečamo v večini prenosnikih, tablicah in strežnikih.

Pa bodo prehod na DDR4 spomin matične plošče podpirale? “Novi” začasni spomin (RAM), naj bi srečali v prenosnikih, kot tudi v namiznih računalnikih v razmaku med 12 in 18 meseci. Podjetje Lenovo je denimo izjavilo, da bo podalo na tržišče novo vrsto strežnikov, ki bodo predvideni za uporabo z novimi RAM-i.

Moduli DDR4 spomina na igralnem čipovju, so bili s strani Intela predstavljeni na Intelovem razvojnem forumu v septembru lani. Intelovi namizni procesorji naj bi prav tako podpirali nove RAM-e.

Nov začasen spomin naj bi pripomogel k temu, da bi baterije v prenosnih računalnikih zdržale bistveno dlje od današnjih (35% manj porabe). Prav tako naj bi pomagal še pri hitrosti, celo do 50% hitrejši naj bi bil.

Morda bo DDR4 tudi Apple prepričal v vnovično nadgradnjo svojih Mac Pro računalnikov, ki so že bili odposlani s Xeon procesorji, ki temeljijo na Ivy Bridge mikroarhitekturi, katera podpira DDR3 čipovje. Izdelovalci sistemov, naj bi celo že testirali matične plošče z DDR4.

Mobilne naprave naj ne bi dobile novega začasnega spomina kaj kmalu, saj se mobilne naprave komaj privajajo na DDR3 (LP-DDR3) DRAM spomin, ki je posebej prilagojen manjši porabi energije.

Uveljavitev novega začasnega spomina je bila v zaostanku, saj so se cene DDR3 v prejšnjem letu komaj stabilizirale. Visoke marže so podjetja, kot so SK Hynix in Samsung prepričale v nadaljni razvoj DDR3, namesto osredotočanja na DDR4. Razvijalci začasnega spomina so prav tako upočasnili proizvodnjo le-teh, saj je prodaja namiznih računalnikov drastično padla.

DDR4 bo deloval pri okoli 3200MHz, kar je velik napredek od 2400MHz, pri DDR3. Za razliko od 1,5V napetosti, bo DDR4 poganjalo samo 1.2 volta.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710