Procesorji
19.05.2012 08:50

Deli z drugimi:

Share

S procesorji z računskim napakami do večje zmogljivosti

Na levi je slika, procesirana z običajnim procesorjem, na sredini z 0,54-odstotno napako in na desni z 7,58-odstotno računsko napako.
Na levi je slika, procesirana z običajnim procesorjem, na sredini z 0,54-odstotno napako in na desni z 7,58-odstotno računsko napako.

Sodobni procesorji pri preračunavanju podatkov naredijo praktično zanemarljiv odstotek računskih napak. To se na drugi strani žal odraža tako na zmanjšani zmogljivosti kot večji porabi električne energije. To se v bližji prihodnosti utegne spremeniti. Skupina raziskovalcev iz houstonske univerze Rice, singapurske tehnološke univerze Nanyang, švicarskega centra za elektroniko in mikrotehnologijo in kalifornijske univerze Berkeley je namreč pripravila prvi nenatančen procesor oziroma procesor z računskim napakami. Ta je v primerjavi s klasičnimi procesorji občutno zmogljivejši in znatno varčnejši z električno energijo.

Koncept delovanja novih procesorjev je nadvse enostaven. Z zniževanjem porabe električne energije se računskim komponentam »dovoli«, da pri preračunavanju naredijo kakšno napako. Z natančnim izračunov odstotka dovoljenih napak se tako znatno omeji porabo električne energije. Poleg manjše porabe je mogoče doseči še precejšnjo povečanje zmogljivosti. Da bi raziskovalci dokazali učinkovitost njihove »teorije«, so že pripravili prototip čipovja, ki temelji na osnovi »klasičnega« silicija.

Praktični preizkus novega čipovja je pokazal, da se pri povprečni računski napaki razreda 0,25-odstotkov lahko poraba električne energije zmanjša celo za 3,5-krat. Ob tem se zmogljivost v povprečju poveča za 7,5-krat. Znanstveniki zatrjujejo, da so računske napake v svetu računalništva povsem sprejemljive. Na področju procesiranja slik so na primer dokazali, da če pri prikazovanju slik nastane 0,54-odstotna napaka, te človeško oko ne zazna. Pri 7,5-odstotni napaki je slika sicer že nekoliko popačena, vendar jo človek lahko brez težav prepozna.

Procesorji z nadzorovano računsko napako bodo namenjeni cenovno ugodnim napravam, kot so digitalni fotoaparati, kamkorderji, tablični računalniki in še kaj se bo našlo. Prvi tovrstni procesorji naj bi luč sveta ugledali v teku naslednjega leta. Ti naj bi svoje prvo domovanje našli v cenovno ugodnih tabličnih računalnikih I-Slate, ki bodo namenjeni državam v razvoju. Če se bodo dobro »izkazali« v praksi, bodo ti kaj kmalu zašli še na ostala področja računalništva in zabavne elektronike.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več