Industrija
19.07.2016 09:55
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 bioničnih rok, ki (skoraj) prekašajo človeške okončine

Prostetična "tatoo" roka
Prostetična "tatoo" roka

Izguba okončine je seveda grozljiva izkušnja, ki pa jo razvoj tehnologije na nek način skuša omiliti. Za vas smo izbrskali 5 primerov neverjetnih prostetičnih rok, ki skorajda povsem nadomestijo prvotne, naravne roke.


1. Prostetična “tatoo” roka – Francoski umetnik JC Sheitan Tenet je ponosni lastnik neverjetne robotske roke, ki je zgrajena iz delov pisalnega stroja, manometra, tradicionalne tatoo pištole, številnih cevk in gibalnih senzorjev. Tenet še vedno mora premikati ramo in zgornji del roke, da usmerja njegovo robotsko roko, vendar bi naj v prihodnje bil zmožen tudi gibov, ki posnemajo zapestje in premikanje prstov.

2. Prostetična roka “LUKE”Dean Kamen, bolj znan po svojem delu pri podjetju Segway, v “prostem času” izumlja razne nove stvari izven področja transporta. Robotska roka LUKE uporabniku omogoča nošenje stvari, izvajanje osnovnih opravil, v glavnem LUKE precej dobro posnema naravno gibanje roke.

3. Prostetična roka KonamiJames Young je zagrižen “gamer”, ki je izgubil roko v tragični nesreči. Podjetje Konami se je odločilo razviti prostetično roko posebej za njega, glavna posebnost roke pa je, da ima vgrajenega snemljivega drona. Young nadzira gibanje roke preko senzorjev, ki so nameščeni na mesto, kjer se roka dotika kože. Poleg tega, da lahko Young sedaj naprej uživa v igranju iger, prostetična roka vsebuje vgrajeno baterijo, laser, digitalno uro in celo polnilec za pametni telefon.

4. Prostetična roka superjunaka – Nesreča, kjer pride do amputacije roke je nepredstavljiva travma, ki pa je še večja v primeru otrok. Open Bionics, britansko podjetje, ki izdeluje prostetične okončine, je ubralo prav poseben pristop, in sicer je začelo izdelovati roke, ki po svojem izgledu spominjajo na roke filmskih superjunakov. Tako obstajajo roke po vzoru Iron Mana, potem roke s tematiko Vojne Zvezd itd.

5. Prostetična roka za igranje bobnov – Ko je bobnar Jason Barnes leta 2012 izgubil roko, se je upravičeno spraševal ali bo še kdaj lahko zaigral na bobne. Za pomoč je zaprosil Gila Weinberga, profesorja robotike na Georgia Tech University in skupaj sta ustvarila prostetično roko, posebej prilagojeno igranju bobnov. Preko senzorjev Barnes lahko uravnava intenziteto udarcev in moč prijema, kar sta dva zelo pomembna faktorja pri granju bobnov. Robotska roka pa mu dodatno omogoča celo nadziranje druge palice, ki jo lahko kontrolira in usmerja ločeno od prve.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več