Industrija
19.03.2017 10:54

Deli z drugimi:

Share

Ko robot postane vzornik

Ko robot postane vzornik
Ko robot postane vzornik

Splošno znano je, da ko z nekom preživimo veliko časa, njegove lastnosti počasi začnejo vplivati na nas, včasih celo postanemo podobni tej osebi, se obnašamo kot ona itd. Kaj pa se zgodi, ko je ta “nekdo” robot? Ko ne govorimo več o osebi, temveč o umetno ustvarjeni napravi.

Umetna inteligenca postaja vse bolj “človeška”, razume ljudi, se obnaša kot ljudje, premaguje ljudi. Tisto kar pa je najbolj zanimivo pa je, da umetna inteligenca vse lažje in lažje vpliva na človeka in ta vpliv se bo v prihodnosti samo še povečeval. Poročilo revije New Scientist kaže, da otroci, ki preživijo veliko časa v družbi robotov, počasi prevzemajo njihove vzorce obnašanja. Razne nove raziskave govorijo o tem, da otroci ob igranju z roboti, ki so narejeni tako, da so samozavestni, počasi posnemajo in prevzemajo to miselnost in tudi sami postanejo bolj pogumni.

Tovrstni trendi pa niso značilni zgolj za otroke, temveč tudi za odrasle in raziskovalci skušajo ravno to obrniti sebi v prid. Skupina raziskovalcev na Queensland University of Technology razvija majhne humanoidne Nao robote, ki bi trenirali ljudi, da bi ti jedli bolj zdravo hrano. Strokovnjaki so mnenja, da naj bi pogovarjanje o prehrani in dieti z roboti bilo bolj učinkovito kot spremljanje lastnega prehranjevalnega dnevnika na mobilnih napravah in podobnih mehanizmih zdravega življenja.

Kot vse kaže roboti ne da zgolj vstopajo v naše domove in ubogajo naše ukaze, vedno bolj postajajo naši vzorniki. Pa naj se to sliši še tako grozno, tako pač je. Ljudje moramo z roboti ravnati zelo previdno, kajti že res, da obstaja velik potencial, ki ga nudi robotika na najrazličnejših področjih življenja, na drugi strani obstaja tudi tista bolj negativna plat, negativna stran efektov.

Nekateri starši so močno kritizirali recimo Amazonovo osebno asistentko Alexo, ki naj bi učila njihove otroke kako naj so nesramni in neulikani. Največ kritik je letelo na to, da Alexa od uporabnikov ne zahteva, da govorijo prosim in hvala, sprejema enake odgovore več krat, prav tako pa Alexa ostaja mirna, ko recimo nekdo izgubi živce. Če povzamemo: otroke ne uči kako poteka človeška interakcija.

Seveda pa obstajajo tudi primeri, kjer roboti nimajo “negativnega predznaka”. Raziskovalci na Univerzi v Stanfordu so razvili robota, ki mirno spremlja človeka in se uči kako s človekom komunicirati naravno in ustrezno ter kako se obnašati v človeški družbi. V resničnem svetu za zdaj še nimamo nekega odgovora na vprašanje, kako ustvariti socialno inteligentnega robota. Raziskovalci in znanstveniki se s tem vprašanjem ukvarjajo praktično na dnevni ravni in to ostaja eden največjih nerešenih problemov umetne inteligence. Pomembno je, da vsi tisti, ki se ukvarjajo z roboti in njihovo izdelavo ter razvojem izbirajo takšne lastnosti, ki lahko pozitivno vplivajo na okolje v katerem potem ta robot eksistira. V nasprotnem primeru tvegajo stvaritev “vojske slabega vpliva”, ki bo v prihodnosti vse večji.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več