Industrija
Življenjski slog
Programska oprema
20.03.2019 20:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte robota, ki bo vodil vaš naslednji razgovor za službo

.. Švedska ekipa rekruterjev je dobila prav posebno pomoč v obliki prvega "nepristranskega rekruterja" na svetu ..
Spoznajte robota, ki bo vodil vaš naslednji razgovor za službo
Spoznajte robota, ki bo vodil vaš naslednji razgovor za službo

Gre za robota z imenom Tengai, za katerega trdijo, da naj bi bil pri razgovorih s potencialnimi kandidati za delovna mesta boljši od človeških rekruterjev. Pa je temu res tako?

41-centimetrski robot Tengai tehta 3,5 kilograma. Njena (Tengai je ženskega spola) rumena glava se nagne na stran, pomežikne in izgovori prvo vprašanje: “Ste že kdaj imeli razgovor z robotom?”

Tengai je produkt podjetja Furhat Robotics, AI (“artificial intelligence” oziroma umetna inteligenca) robotskega podjetja, ki se je razvilo iz projekta na KTH Royal Institute of Technology v Stockholmu. Podjetje se zadnja štiri leta ukvarja z razvojem humanoidnih računalniških vmesnikov, ki posnemajo način človeškega govora, prav tako pa posnemajo subtilne obrazne poteze. Glavna ideja je, kot pravi Gabriel Skantze, glavni znanstvenik pri Furhat Robotics, da so njihovi roboti precej manj strašljivi ali nenaravni kot tradicionalni roboti, ki smo jih bolj vajeni.

Od oktobra 2018 je start-up sodeloval z eno največjih švedskih rekruterskih agencij, TNG. Cilj, ki mu sledita podjetji, je kandidatom ponuditi popolnoma nepristranske razgovore za službo, ki so v današnjem svetu neizvedljivi. Takoj, ko je na razgovoru rekruter oz. delodajalec, se v proces odločanja prikrade človeški faktor. S tem, ko bi roboti opravljali razgovore za službo, podjetji zagotavljata, da bi izkušnja še vedno bila podobno človeška kot je danes, pristranskih odločitev pa ne bi bilo.

Rekruterji želijo več standardizacije

“Ponavadi ljudje potrebujemo okoli 7 sekund, da si ustvarimo prvi vtis, rekruterji pa za svojo odločitev potrebujejo od 5 do 15 minut. Te številke želimo spremeniti”, razlaga Elin Öberg Martenzon, direktorica inovacij pri TNG-ju.

Nezavedne odločitve in sodbe na primer zajemajo sojenje o kompetencah določenih oseb na podlagi spola, etičnosti, glasu, izobrazbe, izgleda ali pa na vse to vpliva manj formalen pogovor pred samim začetkom uradnega razgovora. “Na primer, če vas jaz pred začetkom vprašam, ali igrate golf, vi pa odgovorite, da obožujete igranja golfa, kar se sklada z mojimi preferencami za igranje golfa, potem bo to vplivalo na pozitivno vrednotenje”, pravi Martenzonova.

Robotka Tengai za razliko od zgoraj opisanega primera ne začenja pogovora pred razgovorom, vsa vprašanja pa postavlja na enak način, v enakem tonu in navadno v istem vrstnem redu. To naj bi prineslo bolj enakopravne razmere za vse sodelujoče in bolj objektivne razgovore. Rekruterji in delodajalci po razgovoru dobijo natančen transkript vseh razgovorov in se potem odločijo, kateri kandidati se bodo uvrstili v naslednjo fazo izbora. Vse skupaj poteka zelo strukturirano, končni rezultati pa temeljijo zgolj na odgovorih.

Tengai je posebej primerna za velike rekruterske izbore

“Menim, da je Tengai dobra pridobitev in velika pomoč, še posebej, če imamo velik rekruterski projekt z večjim številom kandidatov”, pravi Petra Elisson, 50-letnica, ki dela na področju rekrutiranja kadrov v zdravstvu. Elissonova je bila vključena v testne verzije, tako kot analitičarka transkriptov kot tudi intervjuvanka. “Najprej sem bila precej skeptična, a ko sem prvič srečala robotko Tengai, sem bila pozitivno presenečena,” je še dodala. “Pri prvih vprašanjih sem resnično razmišljala samo o tem, da se pogovarjam z robotom, vendar v poznejših fazah tega občutka nisem imela oz. sem popolnoma pozabila, da gre dejansko za robota”, je izkušnjo opisala Elissonova.

Ne glede na vse se sprašujemo naslednje: robote programirajo ljudje, ti med drugim izvajajo tudi analize pridobljenih podatkov, roboti se konec koncev tudi učijo od ljudi, kajne? Kako potem pride do tega, da roboti ne prevzamejo vsaj določenega dela človeške pristranskosti? Podjetje Furhart Robotics trdi, da so s pomočjo številnih testnih razgovorov in testnih sodelujočih uspeli odpraviti kakršnekoli pristranskosti. “Sistem, ki je v robotu, se uči iz večih virov, od različnih rekruterjev, kar pomeni, da se ne navaja na specifično vedenje enega samega rekruterja”, to utemeljuje glavni znanstvenik podjetja, Gabriel Skantze.

Kdaj bomo Tengai videli v praksi?

Po nekaj mesecih testnih preizkušenj bo robotka Tengai zares začela z razgovori v mesecu maju. Rekruterji in razvijalci med drugim delajo tudi na angleški različici robota, ki naj bi izšel nekje v začetku leta 2020. Glavni cilj razvijalcev je, da bi Tengai v določeni fazi bila tako napredna, da bi lahko sama tudi sprejemala odločitve o tem, kateri kandidat je primeren za naslednji krog in kateri ne. S tem bi se izognili še fazi analiziranja transkriptov.

“Preden se odločimo za ta korak, se moramo 100-odstotno prepričati, da v naših podatkih ni nobenih pristranskosti”, pravi Skantze. Švedska je trenutno najbolj zanimiva in napredna država na področju vpeljevanja umetne inteligence na področje rekrutiranja. Poleg tega, da gre za majhno državo z ugledom, ki pravi, da je med prvimi, ko govorimo o vpeljavi novih tehnologij, je na Švedskem prisotna velika etnična raznolikost na trgu delovne sile, kar je posledica rekordnih migracij v zadnjih letih.

Stopnja nezaposlenosti med nativnimi prebivalci je 4-odstotna, medtem ko je stopnja prebivalcev Švedske, rojenih izven države, 15-odstotna. Za primerjavo lahko povemo, da je ta ista stopnja v Veliki Britaniji zgolj 5-odstotna. “Švedska kultura je znana po tem, da se, če je le mogoče, izogiba tveganjem”, razlaga bolgarski iskalec zaposlitve. “Vse metode in prijemi, ki na prvo mesto postavljajo kompetence in sposobnosti kandidatov, medtem ko so etničnost in ostali faktorji nepomembni, so zelo dobrodošle in lepo sovpadajo v švedsko inovativno kulturo”, pravi Matt Kriteman iz Furhart Robotic.

Kako bodo dotično tehnologijo, če jo sploh bodo, sprejeli rekruterji po svetu, bo pokazal čas. Vsekakor pa smo lahko prepričani, da ne bodo vsi tako zelo odprti, kot so bili v tem primeru na Švedskem. Še vedno obstaja deljeno mnenje o tem, ali lahko roboti dejansko nadomestijo človeškega rekruterja, ali lahko robot spozna korporativno kulturo in ali bodo končne odločitve pravilne.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več