Tablični računalniki
07.03.2012 21:00
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi Apple iPad: Razočaranje leta ali evolucija tablice?

Štirijedrna grafična kartica, vgrajena v procesorju Apple A5X, je le za odtenek zmogljivejša od tiste, ki jo ima iPad 2.
Štirijedrna grafična kartica, vgrajena v procesorju Apple A5X, je le za odtenek zmogljivejša od tiste, ki jo ima iPad 2.

Podjetje Apple je na dogodku v San Franciscu vendarle predstavilo tretjo različico tabličnega računalnika iPad. Tu gre za težko pričakovano tablico iPad (neuradno iPad 3, iPad 2S ali iPad HD), ki je dejansko le evolucija priljubljenega tabličnega računalnika iPad 2. Edina pohvale vredna sprememba v primerjavi s predhodnikom je namreč 9,7-palčni (9,3-centimetrski) Retina zaslon. Ta lahko slike izrisuje z ločljivostjo 2.048 x 1.536 slikovnih točk. Ločljivost je torej kar štirikrat večja od zaslona, ki se je doslej uporabljal za tablice iPad. Tudi barve so nekoliko bolj »žive«.

Novi tablični računalnik iPad se lahko »pobaha« še s prenovljenim dvojedrnim procesorjem Apple A5X, digitalnim fotoaparatom ločljivosti pet milijonov točk (možnost zajema videoposnetkov ločljivosti 1.080p), modrozobo povezavo četrte generacije ter mobilnimi povezavami 3G, HSPA+, DC-HSPA in 4GLTE. Apple je novost opremil s skoraj dvakrat zmogljivejšo baterijo v primerjavi s predhodnikom (42,5 vatnih ur proti 25 vatnih ur). Kljub temu je avtonomija delovanja ostala enaka, saj znaša slabih 10 ur. Z vključenim omrežjem 4G se avtonomija novinca zniža na dobrih devet ur. Na novincu je pričakovano nameščen Applov mobilni operacijski sistem iOS 5.1.

Štirijedrna grafična kartica, vgrajena v procesorju Apple A5X, je le za odtenek zmogljivejša od tiste, ki jo ima iPad 2. Za shranjevanje podatkov ima nova tablica iPad na voljo 16 gigabajtov, 32 gigabajtov oziroma 64 gigabajtov prostora. Novinec je nekoliko debelejši (9,4 milimetra proti 8,8 milimetra) in težji (635 gramov proti 601 gram). Vse ostale tehnične lastnosti so v celoti enake njegovemu predhodniku. Za nakup 16-gigabajtne različice z brezžično povezavo Wi-Fi bo onkraj luže potrebno odšteti preračunanih 380 evrov. Trgovci bodo 32-gigabajtno različico vrednotili na preračunanih 455 evrov, 64- gigabajtno različico pa na preračunanih 530 evrov. Nova tablica iPad s 16-gigabajtnim pomnilnikom in povezavo 4G bo vrednotena na preračunanih 480 evrov. Za 32-gigabajtno različico bo potrebno odšteti preračunanih 555 evrov, za 64-gigabajtno pa 630 evrov. Novi iPad bo onkraj luže naprodaj že 16. marca.

Tu si moramo priznati, da smo od naslednika tabličnega računalnika iPad 2 pričakovali nekoliko več. Nova tablica iPad namreč ni nič drugega kot le evolucija njegovega predhodnika. Če imate v lasti tablico iPad 2, vam jo zagotovo ne bo potrebno prodati, saj z nakupom novega Applovega izdelka ne boste pridobili skorajda nič. Če k temu dodamo, da bo Apple onkraj luže tabličnemu računalniku iPad 2, opremljenemu z vgrajenim pomnilnikom kapacitete 16-gigabajtov in brezžično povezavo Wi-Fi, znižal ceno na preračunanih 300 evrov, se nakup nove tablice iPad skorajda ne splača (razen če ne potrebujete ekstremno visoke ločljivosti prikaza slik). Očitno se že močno pozna, da Apple ne vodi več Steve Jobs, ki je veljal za legendo tehnoloških inovacij.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več