Mrežna oprema
05.07.2012 22:50
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cisco vohuni za uporabniki svojih usmerjevalnikov (dopolnitev)

Če je le možno se izogibajte nakupa Ciscovih usmerjevalnikov E2700, E3500 in E4500!
Če je le možno se izogibajte nakupa Ciscovih usmerjevalnikov E2700, E3500 in E4500!

Ko imaš monopol, si lahko dovoliš praktično vse. To so doslej že večkrat pokazali vodilni proizvajalci računalniških komponent. Tokrat je uporabnike dodobra »razjezilo« podjetje Cisco. Računalniški mojstri so namreč prišli do spoznanja, da mrežni računalniški gigant želi imeti popoln nadzor nad uporabnikih njihovih usmerjevalnikov. Poleg tega še s pridom trži podatke o njih in pri tem odlično služi.

Podjetje Cisco izvaja nadzor nad uporabniki usmerjevalnikov E2700, E3500 in E4500. Da lahko mrežni računalniški gigant brez omejitev dostopa do njegovih usmerjevalnikov se je pokazalo v primeru, ko so naprave brez njihove vednosti in soglasja prenesle ter namestile novo strojno-programsko posodobitev. Najhuje pri vsem tem pa je bilo to, da je usmerjevalnik samovoljno sprejel nove pogoje uporabe.

Razlog, zakaj se je Cisco odločil za samodejno posodobitev in sprejem novih pogojev uporabe, se skriva v tem, da si je mrežni gigant s tem zagotovil možnost za zbiranje in prodajo podatkov o uporabnikovih spletnih navadah. In kot da to ni dovolj, si je dodal še možnost, da lahko uporabnika odklopi od svetovnega spleta v primeru, da ta krši splošne pogoje, ki jih je Cisco sprejel v negovem imenu.

Ker so uporabniki podjetju Cisco zagrozili, da bodo bojkotirali nakup njegovih usmerjevalnikov, je ta nekoliko omilil pogoje uporabe. Ta si je pustil »le« možnost samodejnega posodabljanja strojno-programske opreme (firmware) brez vednosti ali predhodnega soglasja uporabnika, pravico do odklopa usmerjevalnika ter samovoljnega spreminjanja pogojev uporabe. Mogoče pa res ne bi bilo slabo, če bi uporabniki skupaj bojkotirali vse izdelke podjetja Cisco, vključno z izdelki hčerinskega podjetja Linksys. Mogoče bi to vodilne mrežnega giganta spravilo nekoliko k pameti.

Dopolnitev

Podjetje Cisco jih je na račun spremenjenih pogojev uporabe slišalo kar nekaj krepkih s strani uporabnikov njegovih usmerjevalnikov. Da bi bilo nesporazumov čim manj, je mrežni gigant na spletni povezavi http://goo.gl/U71oA odgovoril na vsa pereča vprašanja, povezana s pogoji uporabe storitve Cisco Connect Cloud. Poleg tega je še obrazložil tiste dele pogojev uporabe, ki so bili za uporabnike najbolj pereči.

Cisco se je vsem svojim uporabnikom svojih usmerejvalnikov seveda iskreno opravičil za vse nevšečnosti, ki so jih pri tem imeli. Mrežni gigant je poudaril, da v nobenem primeru ne bo zbiral podatkov njihovih uporabnikov in da jih ne bo v primeru kršitev izklapljali iz svetovnega spleta. To bodo kmalu nedvoumno zapisali tudi v pogoje uporabe storitve Cisco Connect Cloud. Samodejna posodobitev strojno-programske kode se bo izvedla samo v primeru, da bo uporabnik to funkcionalnost vključil ročno.

Cisco je tudi podrobneje obrazložil, kakšna povezava je med storitvijo Cisco Connect Cloud in usmerjevalniki Linksys. Uporabniki teh usmerjevalnikov lahko koristijo storitev le v primeru, da se z njo strinjajo. Če se za to ne bodo odločili, bodo lahko še naprej neuvirano koristili vse storitve njihovega usmerjevalnika.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več