Skoči na vsebino

IPB
Slika

Kamini In Peči - Cena

Objavil mpritr1 , in kamini in peči 09 april 2020 · 1 633 views

kamini peči omisli.si
Kamini In Peči - Cena S kamini se res lepo ogreva stanovanje ali hišo. Je pa treba biti pazljiv pri izbiri vrste kamina in ponudnikom. Cene se gibljejo od 110 - 10000 €. https://omisli.si/na...za-kamine-peci/

V tem prispevku so nanizane vse vrste, povprečne cene, prednosti, slabosti, preverjeni ponudniki za kamine in peči...

Spodaj pa so najpogostejša vprašanja in odgovori glede kaminov in peči:


Kakšna je razlika med kaminom, ki je namenjen za gretje ali kaminu, ki ima estetski učinek?
Novodobni kamini so estetsko zelo dovršeni. Kamin lahko služi kot samostojno ogrevalno telo, ali pa kot dopolnitev ogrevalnega sistema. Seveda pa predstavlja tudi ključen estetski element vašega doma. Ni lepšega, kot ob dolgih, hladnih večerih spremljati prasketanje ognja. Izbirate lahko med številnimi izvedbami kaminov, dizajni in različnimi materiali. Danes so na voljo izjemno moderni kamini kot je na primer viseči kamin, kjer lahko izbirate med enostranskim ali dvostranskim modelom. Kamin lahko opremite s številnimi dodatki in tako še polepšate njegov izgled. Če potrebujete kamin za ogrevanje, je smiselno upoštevati stroške izvedbe in kuriva. Če pa gre za estetski namen uporabe kamina, se osredotočite na izbiro modela in izgleda.

Prenavljam stanovanje, ali lahko vgradim kamin?
Seveda, to je povsem izvedljivo. Kamin lahko namestite na notranjo stran zunanje stene. Preverite le možnosti vgradnje za izbrani model kamina. V primeru kamina na drva, je steno potrebno prevrtati na dveh mestih. Ena odprtina služi za dimnik, druga pa za dovod zraka. V mestnih središčih je priporočljiva vgradnja kamina, ki ni na trdo gorivo, saj ne potrebujete dodatnega prostora za shranjevanje goriva. Prav tako pa za nekatere tipe kaminov sploh ni nujna vgradnja dimnika. Preverite tudi, kaj stranke povprašujejo na forumu in mogoče dobite še kakšen uporaben nasvet.

Nimam prostora za dimnik, ali je možna izvedba kamina brez dimnika?
Za izvedbo električnega, bioetanolskega in plinskega kamina ne potrebujete dimnika. Izvedba tovrstnih kaminov ni zahtevna, prav tako pa vam omogočajo enostavno uporabo.

Koliko stanejo najboljši kamini?
Danes lahko izbirate med številnimi modeli in izvedbami kaminov. Če izbiramo glede na ceno, so cenovno najugodnejši električni, plinski, kamin na pelete in bioetanolski. Višje cene pa so značilne za sevalni, toplovodni in toplozračni kamin. Lahko bi rekli, da neko zlato sredino imajo kamini na drva, kaminske in lončene peči, ter pica peči. Seveda pa je vse odvisno od možnosti izvedbe, izbire materiala in morebitnih dodatkov h kaminu, ki ceno lahko zvišajo.

Kako pogosto je potrebno čistiti kurišče kamina?
Celoten kurilni sistem, vključno z dimnikom (če ga imate), je smiselno očistiti vsaj dvakrat na kurilno sezono. Sicer pa kurišče kamina čistite po potrebi, odvisno od vrste goriva. Povprečno se pepel čisti iz kurišča po približno 5 – 10 kurjenjih.

Novogradnja – kdaj je smiselno začeti z izvedbo kamina?
V času novogradnje preudarno razmislite, kateri tip kamina je za vaš objekt najboljši. Upoštevajte, ali gre za montažno, pasivno ali nizkoenergijsko hišo, stanovanje v bloku, ipd. Šteje namreč zahtevnost njegove vgradnje in možnosti izvedbe. Običajno se kamin v novogradnji vgradi po izvedbi ometov in estrihov.

Kako vem, da kamin deluje pravilno in varno?
Delovanje kamina je smiselno redno spremljati. Za varno delovanje je ključno, da je kurišče očiščeno in v njem ni prevelike količine ostankov (trdega) goriva. Če kamin vključuje dimnik, mora biti prehodna pot dima očiščena. Z redno uporabo kamina se namreč v dimniku lahko začnejo nabirati delčki pepela in saj, kar lahko zamaši pot. Kadar v kurišču ostajajo večji deli goriva in obloge, pomeni, da je izgorevanje slabo in je potrebno dimnik očistiti. Še en dober pokazatelj pravilnega delovanja pa so obloge na steklu vratc. Če je steklo umazano, potem je to znak, da je smiselno očistiti kurišče, saj gorivo ne zgori v celoti.

Kdaj najpogosteje načrtujemo kamin in kdaj so ponudniki kaminov v Sloveniji najbolj iskani?
Priznani izvajalci in dobavitelji kaminov so v Sloveniji najbolj iskani konec leta. Predvsem v mesecih novembru in septembru. To je povsem razumljivo, saj se kamini uporabljajo predvsem proti koncu leta, služijo pa kot samostojno ogrevalno telo, ali dopolnitev kurilnega sistema. Čez leto so ponudniki kaminov manj iskani, takrat potekajo običajno vzdrževalna dela, obnova kaminov, prenova, ali opremljanje z raznimi dodatki. Zagotovite si priznanega izvajalca, da bo vaš kamin konec leta povsem pripravljen na kurilno sezono.