Skoči na vsebino

IPB
Slika

Izdelava Spletnih Strani V Vzponu

Objavil Anže , 06 junij 2012 · 7 220 views

izdelava spletnih strani mobilne tehnologije internet splet spletne strani
Izdelava Spletnih Strani V Vzponu Živimo v časih, ko je vsako sekundo nekje na svetu izdelanih 35 novih spletnih strani. In tempo se še stopnjuje. Prihajajo nove države, kjer so ljudje šele dobro dobili internet – in kjer se mnoga podjetja sprašujejo iste stvari, kot smo se jih mi pred 10, 15 leti.

Ali je spletna stran nam sploh potrebna? Ali bomo res zato dobili več strank? In podobna vprašanja… Na drugi strani zemeljske poloble pa si v razvitih državah podjetja postavljajo povsem drugačna vprašanja. Kako bi čimprej na spletu objavili še zadnjo ponudbo naših storitev, ter dodali kalkulator, da si bodo lahko ljudje sami izračunali, koliko izdelkov potrebujejo? Ali se bo naša spletna stran videla lepo poleg na Androidu in iOS tudi na Windows Phonu, čeprav slednji še ni ravno popularen?

Razlika je jasna. Splet postaja definitivno medij številka ena za večino naših aktivnosti. Preprosto je bolj priročen, uporaben, vedno na voljo, hiter, odziven, globalen – zastonj! Le kako bi se mu uprli? Le kdo lahko sploh vidi slabosti? Saj jih verjetno sploh nima. Dobro – že res, da je potrebna tudi komunikacija v živo, a priznati je potrebno, da je kot tak splet res postal univerzalno orodje, ki je že povsem zasedlo pojmovanje informatike. Le kaj bi z računalnikom, ki “nima interneta”? To sploh ne obstaja več!

Spletne strani so po drugi strani postale osrednja oblika prenašanja vsebin in interakcije na internetu. Težko si je zamisliti, kaj bi ga lahko nadomestilo. A ta možnost je vedno obstajala – in nikoli ni rečeno, da se še ne bo vrnila. Aplikacije, ki se jih namesti na namizne računalnike ali pa na mobilne telefone so vsekakor alternativa klasičnim spletnim stranem. Vendar pa imajo slednje ogromno prednost v tem, da so prilagodljive raznim napravam (ali pa bolje rečeno – se razne naprave prilagajajo spletu, tako da ga znajo pravilno prikazovati), medtem ko so aplikacije, ki se jih mora poprej namestiti na računalnik oz. mobilni telefon fiksne. Dobiti je potrebno različico, ki je kompatibilna z našim računalnikom ali mobilnim telefonom – nato skrbeti za posodobitve, se paziti pred virusi – in poskrbeti za varnostno kopiranje in prenos iz ene naprave na drugo, v kolikor si omislimo npr. nov mobilni telefon.

Pri spletnih straneh teh težav ni – zato so še vedno v skokovitem vzponu. In zato je tudi spletnih strani še vedno več – a le-te niso narejene na enak način, temveč tudi one doživljajo evolucijo. Strani dandanes so dosti bolj zmogljive, pa tudi bolj zrele, zrasle na izkušnjah in napakah preteklega desetletja. Zato so ponavadi spletne strani umerjene tako, da so uporabniku prijazne in da mu hitro pomagajo priti do cilja. Izboljšave gredo predvsem v to smer. Vprašajte se – ali gre v to smer tudi vaša spletna stran? Če ne gre, če se ne razvija, če se z njo nič ne dogaja – pravzaprav ne stagnira, temveč dobesedno zaostaja. Zato le poprimite miško, tipkovnico v roke – ali pa se lotite vaše spletne strani kar direktno z rokami. Nenazadnje v času tabličnih računalnikov delamo zopet kar z rokami direktno, kajne? In ko smo že pri tem… kako se kaj vaša spletna stran odreže na tablicah? Kaj pa tistih ta drugih tablicah…?