Skoči na vsebino

IPB
Slika

Kakšne So Cene Domen

Objavil bradicakarlo , 09 avgust 2013 · 8 562 views

domene registracija domen domena si domena domena si zakup domen cene domen slovenske domene
Kot lahko opazimo že pri hitrem pregledu ponudb različnih registrarjev spletnih domen, se cene te storitve močno razlikujejo. Ob poplavi ponudnikov pa moramo vedeti, za katerega se odločiti – pri nekaterih je višja cena upravičena, pri drugih ne. Prav tako je treba pri registraciji domene paziti še na druge dejavnike, ki lahko vplivajo na naše zadovoljstvo z izbranim registrarjem.
Pri registraciji domen s končnico .si so cenovne razlike navadno manjše kot pri globalnih domenah, pa tudi registrarjev je bistveno manj, zato primerjave morda niso najboljše. Za registracijo slovenske domene bomo odšteli približno 15€ na leto, ta številka pa niha le za nekaj evrov v vsako stran. A pozor, sumljivo nizka cena, ki jo registrarji včasih ponujajo ob prvi registraciji domene, morda pomeni precej višjo ceno za podaljševanje domene, zato je treba že pred registracijo prebrati drobni tisk in vse pogoje poslovanja. Če še vedno nismo prepričani, kontaktiramo ponudnika registracije, ali pa se odločimo za registrarja, ki ima cene za registracijo in podaljšanje transparentno navedene.
Pri globalnih domenskih končnicah, kakršna je na primer .com, so razmere nekoliko drugačne, saj je registrarjev ogromno. Praktično vsi ponudniki registracije domen .si ponujajo tudi registracijo globalnih domenskih končnic, poleg tega pa jim konkurenco delajo številni registrarji iz tujine. Registracija domene nas bo v primeru končnice .com stala nekje med enim in 15 evri, torej je razlika zelo očitna. Tisti registrarji, ki domene masovno prodajajo in so na tem trgu že dobro uveljavljeni, si lahko privoščijo zelo nizke cene in pogosto domene nudijo celo za manj kot evro, medtem ko manjši ponudniki ne morejo spuščati cen.
Če gre samo za registracijo domene, so razlike v ponudbi med registrarji majhne, razen seveda cene. Tako ne bomo veliko zgrešili, tudi če se odločimo za najcenejšo možnost – preveriti pa moramo, da je ponudnik vreden zaupanja in da omogoča spreminjanje vseh pomembnih nastavitev domene.