Skoči na vsebino

IPB
Slika

Nakup Toplotne Črpalke

Objavil Hisa Ogrevanja , 08 avgust 2014 · 3 387 views

toplotna črpalka ogrevanje biakom
Investicija v toplotno črpalko? Brez zavajanj!
Investicija v toplotno črpalko za ogrevanje je odvisna od številnih dejavnikov. Sama cena naprave stranki premalo pove o končni investiciji. Zgodi se, da so stranke negativno presenečene z višino ponudbe, ponudnikov ki ponujamo celovite funkcionalne rešitve, po še zmerom ugodni ponudbi!  
Najdejo se  ponudniki, ki ne povedo strankam vseh dejstev in stranko želijo  prepričati le z najnižjo ceno ponudbe. Primer, stranka lahko z ogrevanjem sanitarne vode s toplotno črpalko prehrani tudi nekaj 100 € na sezono. Sanitarno vodo toplotna črpalka namreč  ogreva tudi cca. 4 x ceneje kot el.bojler (hranilnik sanitarne vode). Seveda pa ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko takoj poviša investicijo za vsaj 1000 € Vendar je to prihranek ki ga recimo 5 članska družina prihrani že v 3 letih.
Potem so  tukaj še izvajalci, ki ne vgradijo vseh zadev, kot jih zahteva stroka. (vodni filter, kroglični ventili, ustrezna regulacije, varnostni ventili , gretje kondenzata, zalogovnik, če je potreben itd.
Vgrajujejo in ponujajo se toplotne črpalke neustreznih moči. Vse samo s ciljem, da se proda. Stranka je pa potem lahko  razočarana nad porabo(ker se preveč vklapljajo električni grelci) lahko so v skrajnem primeru tudi na "hladnem", nihče jim tudi ne pove, da je bolje nekaj močnejša toplotna črpalka (še posebaj pri inverterjih) zaradi načeloma manjše obrabe (tudi avtomobil bo prej odpovedal, če bo delal večinoma s polnim plinom) in posledično daljše življenjske dobe itd.

Pogojno lahko naredimo okvirno ponudbo brez ogleda. Vendar je ta le približna (ponavadi na 10 % +/-) Če nam pošljete povpraševanje, nam prosim odgovorite na spodnja vprašanja. Veliko raje pa nam sporočite in pridemo pogledati obstoječe stanje,vam  svetujemo in pripravimo konkretno ponudbo brez morebitnih presenečenj. Seveda brez plačila!
Nekaj osnovnih vprašanj po katerih vas mora vprašati  ponudnik ali izvajalec vgradnje toplotne črpalke.
Koliko je skupnih kubičnih m za ogrevanje? S katerim virom se trenutno ogrevate. Kakšna je izoliranost objekta (fasada, okna, izolacija) ? Lega objekta?
Kakšen sistem ogrevanja imate- nizko temperaturen, (talno in stensko ogrevanje)visoko temperaturen (radiatorji) ali kombiniran.
Kakašna je bila približna poraba vašega trenutnega energenta v povprečnem sezonskem obdobju ogrevanja.
Ali ste z dosedanjo napravo ogrevali prostore in sanitarno vodo.
Če imate investitor vgrajen termometer, kakšna je bila temperatura vtoka v ogrevalni sistem ob najhladnejših dneh. (ta podatek je še zlasti pomemben, kadar ima stranka visoko temperaturen režim ogrevanja)
Kakšen regulator ogrevanja je do sedaj uporabljala.
Koliko ogrevalnih krogov (vej)  je v uporabi.
Kako dolga bi naj bila cevna (freonska) povezava med zunanjo in notranjo enoto?
Koliko so stare dosedanje instalacije v kotlovnici in v kakšnem stanju so?
Želite samo rešitev ogrevanja ali tudi rešitev ogrevanja sanitarne vode? (zelo pomembno vprašanje, ki veliko vpliva na višino investicije)
Bi kakšno delo sami opravili? (recimo betoniranje podstavka za T.Č., če je le ta potreben.
Seveda  bi se našlo še kakšno dodatno vprašanje glede na investitorjeve želje , tipa toplotne črpalke, vira (zrak, voda, zemlja), proizvajalca  in podobno...
S spoštovanjem
Roman Štabuc inž.inf.
roman@biakom.si
​040 831 950
Hiša ogrevanja
Biakom d.o.o
www.biakom.si

.Objavljena slika
Slika
Mirko Mail
jun 20 2016 14:12

Katere toplotne črpalke pa so najbolj priporočljive oziroma katere so cenovno dostopovne in še vedno dobre?

Gledam tukaj http://www.instalaci...palka-voda-voda vendar mislim, da je toplotna črpalka voda voda kar draga. Seveda pa moraš imeti še podtalnico.

  • Poročilo