Skoči na vsebino

IPB
Slika

Centralno Ogrevanje

Objavil Hisa Ogrevanja , 09 maj 2016 · 9 658 views

centralno ogrevanje toplozračni sistem toplovodni sistem ogrevalni sistem
Velikokrat omenjamo izraz »centralno ogrevanje«, ki ga  veliko ljudi zamenjuje za ogrevanje z kurilnim oljem, kar sicer ni tako napačno, saj je ogrevanje s kurilnim oljem ena izmed oblik sistemov centralnega ogrevanja.

Centralno ogrevanje so poznali že v rimskih časih kot talno gretje, pri katerem so za medij uporabljali topel zrak, ki so ga po ceveh pošiljali po hiši. Kljub temu je do začetka 20. stoletja prevladovalo ločeno ogrevanje posameznih prostorov v hiši, ki je bilo precej nepraktično in je pomenilo nenehno prenašanje drv. Centralno ogrevanje omogoča, da nek medij, na primer vroča voda, segrejemo na enem mestu in jo nato s pomočjo sistema cevi razpošljemo po hiši, kjer oddaja toploto in ogreva prostore. Tipi centralnih ogrevalnih sistemov
Centralno ogrevanje je način zagotavljanja toplote v vašem domu. Kot že ime pove, ima en osrednji(centralni) vir ogrevanja. Sistemi centralnega ogrevanja na splošno spadajo v eno od naslednjih vrst:
  • Toplovodni sistem, ki vključuje kotel/izmenjevalnik toplote
  • Toplozračni sistem
  • Grelni sistem
Objavljena slika
Kako sploh deluje toplovodni sistem?
Topla voda kroži skozi sistem cevi, ki povezuje radiatorje po vsej hiši. V središču sistema se nahaja grelec tople vode(bojler) ali toplotni izmenjevalec. Ta segreva vodo, ki se hrani v cevovodu sistema. Ponavadi celoten sistem kombiniramo z radiatorji, ki kljub svojemu imenu, ne samo oddajajo sevalno toploto(radiation). V resnici dostavijo večino toplote skozi konvekcijo; zrak, ki ga radiator segreje se naravno dvigne in hladen zrak se pričenja spuščati.
Toplozračni sistem – za večje objekte
Toplozračni sistem se večinoma uporablja za večje objekte in omogoča tako ogrevanje kot hlajenje zraka, posledično pa tudi primerno vlažnost zraka v prostoru. Pri toplozračnem ogrevanju v svojem domu nimamo napeljanih cevi za toplo vodo po prostorih, temveč kanale oziroma cevi za razpihovanje zraka. Svež in topel zrak se preko rekuperatorja vrača v prostore skozi kanale – skozi zračnike dejansko piha topel zrak.
Toplozračno ogrevanje lahko uporabljamo kot samostojno komponento, torej zgolj za gretje, ali pa poskrbimo tako za klimatizacijo (hlajenje) kot ogrevanje z istim sistemom. V tem primeru imamo dejansko že centralni klimatski sistem, ki skrbi tako za primerno vlago kot ogrevanje in hlajenje svežega vstopnega zraka. In kako je poskrbljeno, da nam takšen sistem ne povzroči prevelikih stroškov? Privarčujemo dejansko s tem, da izhodni zrak ogreva ali hladi vstopnega.
Preberite več:

Če razmišljate o namestitvi ali prenovi ogrevalnega sistema preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:
Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje