Skoči na vsebino

IPB
Slika

Ključne Komponente Centralnega Ogrevalnega Sistema

Objavil Hisa Ogrevanja , 30 junij 2016 · 9 665 views

obtocna crpalka grelec talno ogrevanje
V prejšnji novici smo govorili o centralnem ogrevanju na splošno. Sedaj ko vemo kaj je centralni ogrevalni sistem bomo lažje razumeli katere so komponente vsakega centralnega ogrevalnega sistema. Razumevanje komponent sistema bo pripomoglo k večji informiranosti končnih strank in jim tako olajšalo upravljanje ter vzdrževanje ogrevalnega sistema. Grelec tople vode(bojler)
Ob primarnem ogrevalnem viru, predstavlja najpomembnejšo komponento v toplovodnem ogrevalnem sistemu. O grelcih tople vode smo govorili že veliko, več informacij lahko najdete v rubriki preberite več.
Objavljena slika
Grelna telesa
Najbolj pogosta sistema predstavljata:
  • Radiatorji
  • Talno ogrevanje
Radiatorji predstavljajo najbolj pogost način gretja vašega doma. Poznamo veliko tipov radiatorjev. V večini so zgrajeni iz aluminija, železa ter bakra.
Radiator deluje po principu prenosa toplote v zrak ter posledično v sobo preko ogrevalnega panela. Topel zrak se pričenja dvigati in potiskati hladen zrak  preko radiatorja navzdol.
Talno ogrevanje je niz plastičnih cevi, ki pogostokrat potekajo pod trdno betonsko površino tal. Ta vrsta ogrevanja je primerna za novogradnje ali kot razširitev na obstoječi gradnji. Upoštevati je potrebno tudi talno oblogo. Najbolj idealni oblogi predstavljata keramične ploščice ali lesena podlaga(parket, laminat).  Je veliko bolj energetsko učinkovito v primerjavi z radiatorskim ogrevanjem. Cevovod
Cevi za centralni ogrevalni sistem so bodisi iz bakra ali plastike, premera 8 mm do 35 mm. Za domače sisteme so v praksi največ uporabljene cevi velikosti 28 mm, 22 mm ter 15 mm. Tip cevovoda je odvisen od številnih dejavnikov. Pri tem se je najbolje posvetovati ali poslati povpraševanje na vašega izvajalca ogrevalnih sistemov.
Objavljena slika Raztezna posoda
Uporabimo jo v zaprtih sistemih centralnega ogrevanja za nadzor širitev(raztezka) v ceveh in radiatorjih. Pri segrevanju vode volumen vode naraste za cca. 4% - ta voda mora nekam odteči. Raztezna posoda je  zasnovana tako, da priskrbi dodaten prostor za raztezek in tako prepreči nastanek pritiska v posameznih komponentah ogrevalnega sistema.
Objavljena slika Varnostni ventil
Tudi ventil je del zaprtega ogrevalnega sistema. Zasnovan je tako da v primeru okvare raztezne posode ali prevelikega tlaka v sistemu, odstrani odvečni tlak in zagotovi normalno delovanje sistema.
Objavljena slika Obtočna črpalka
Obtočna črpalka je zelo pomembna komponenta v vsakem sistemu. Brez nje segreta voda iz grelca sanitarne vode ali kotla nebi šla nikamor. Včasih se nahaja že v samem obstoječem grelcu.

Objavljena slika Motorni pogon
Ta komponenta je odgovorna za izbiro, kam bo voda iz kotla sploh odšla. Motorni pogon namestimo na mešalni ventil, s katerim nadziramo temperaturo ogrevane vode bodisi v centralnem ogrevanju ali sistemu tople vode. V glavnem poznamo dve vrsti dvotočkovnega in tritočkovnega.  
Objavljena slika Sobni termostat
Posamezni sobni termostati v hiši merijo temperaturo zraka v vaših prostorih. Pri tem je zelo pomembno da imajo omogočen prost pretok zraka za zaznavanje temperature. Kar pomeni – ne nameščajte sobnih termostatov v bližini zaves ali pohištva ter v bližino vašega toplotnega vira.
Objavljena slika Preberite več:Če razmišljate o namestitvi ali prenovi ogrevalnega sistema preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:
Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje