Skoči na vsebino

IPB
Tema pomoči: Oddajanje prispevkov


Obstajajo trije načini objavljanja prispevka. Gumb »Nova tema« viden v forumih in v temah vam omogoča, da ustvarite novo temo v forumih. Gumb »Nova anketa« (če je omogočena s strani administratorjev) je tudi viden v temah in forumih vam omogoča ustvariti novo anketo v forumih. Med pregledovanjem tem bo viden gumb »Odgovori«, ki omogoča, da dodate prispevek/odgovor v temo.

Objavljanje nove teme in odgovarjanje

Pri ustvarjanju prispevka boste najverjetneje imeli možnost uporabe IBF/BB kode. Ta vam omogoča objavo prispevka v različnih oblikah. Za več informacij o tem kliknite na »BB Code Pomoč« gumb, ki se nahaj desno pod poljem v katerega pišete prispevek.

Obogaten urejevalnik besedila (Rich Text Editor)

Obogaten urejevalnik besedila (RTE) je WYSIWYG urejevalnik, podoben WordPad-u. Namesto, da bi videli delčke BB Code boste videli besedilo, kot bo objavljeno (končni izdelek). Za uporabo RTE-ja potrebuje IE6+, Firefox 1,5+ ali Opera 9+.

Orodna vrstica

Od leve proti desni, zgoraj navzdol:
• Odstrani oblikovanje: S tem se bo odstraniti vse oblikovanje iz prispevka.
• Vstavi poseben predmet: To polje vam omogoča, da vstavite predmete, kot so povezave drugih tem, druge povezave in druge možnosti BB kode, ki jih administrator dopušča. Glej »BB Code Pomoč« za dodatne informacije o njihovem pomenu.
• Pisave: To vam bo omogočilo izbiro pisave za vaše besedilo. Če imate omogočeno RTE bo izbrana pisava prikazan pri pisanju prispevka.
• Velikosti: V tem polju lahko izberete sedem različnih velikosti za vašo pisavo.
• Razveljavi in ponovi: Ti dve puščici bosta razveljavili ali ponovili vaše zadnje dejanje.
• Velikost polja za pisanje: Tu si lahko povečate ali zmanjšate velikost polja za pisanje in si boste tako pomanjšali ali povečali prostor za delo.
• Izbira standardnega urejevalnika ali RTE-ja: Ta gumb bo preklopil med standardnim urejevalnikom in RTE-jem. To lahko tudi spremenite v vaših nastavitvah (nastavitve foruma).
• Oblikovanje besedila (1): Trije gumbi od leve proti desni omogočajo krepko, ležeče ali poudarjeno besedilo.
• Oblikovanje besedila (2): Ta gumb vam omogoči nad-pisavo, pod-pisavo in prečrtano besedilo.
• Barva besedila: To polje prikaže seznam z barvami katere lahko uporabite za obarvanje vašega besedila.
• Emocije: Pod gumbom z ikono smeška bo prikazan seznam vseh emocij, ki jih lahko vstavite v prispevek.
• Poravnava besedila v alinejo: Ta gumb vam bo besedilo poravnal na desno v alinejo ali nazaj na levo.
• Poravnava besedila: Ti gumbi vam omogočijo izbrati levo, sredinsko ali desno poravnavo besedila.
• Seznam: Ta gumba vam ustvarita oštevilčeni ali znakovno označeni seznam.

Skrij / pokaži stransko ploščo

S klikom tega gumba boste odprli stransko ploščo, ki vsebuje koristne povezave. Vsebovala bo emocije in možnosti vstavljanja posebenih predmetov.

Možnosti prispevka
Obstajajo tri možnosti pri oddajanja prispevka ali odgovora.
Omogoči emocije - če je to nepotrjeno, potem kateregakoli besedila, ki bi se običajno pretvorilo v emocije ne bo.
Omogoči podpis - vam omogoči objavo podpisa v prispevku ali le tega onemogoči.
Omogoči obeveščanje o odgovorih po emailu – izbira tega polja bo pomenila, da boste prejeli obvestilo po e-pošti po posodobitvi teme z novimi prispevki.Več o tem si preberite v temah pomoči: Obveščanje o novih sporočilih po e-pošti.
Prav tako imate možnost, da izberete ikono (emocijo) za temo / prispevek. Ta ikona se bo pojavil ob imenu teme na seznamu foruma ali se bo prikazala poleg datuma / časa v sporočilu, če gre za prispevek/odgovor v temi.

Možnosti ankete

Če ste se odločili za anketo se vam bo po kliku na njo odpro dodatno okno. V prvo polje vpišete ime ankete nakar se vam s pritiskom na »Dodaj anketno vprašanje« odpre polje kam vpišete vsebino (vprašanje) ankete in vnesete možne odgovore z »Dodaj možnost ankete« (preprosto vnesite drugačno možnost za vsako novo polje). Največje število vprašanj in možnih odgovorov se vam prikaže na spodnji levi strani anketnega okna.

Citiranje prispevka

Prikazan pod vsakim prispevkom v temi, je gumb »Citiraj«. Pritisk na ta gumb vam bo omogočil, da odgovorite v temi z citatom/citati, ki ste ga/jih izbrali. Besedilo (citat) se vam bo prikazalo v prispevku, ko boste izbrali gumb »Odgovori«.

Urejanje prispevka

Pod prispevki (desno), ki ste jih objavili se nahaj gumb uredi. Ta vam bo omogočil urediti prispevek, ki ste ga oddali.

Po pritisku na gumb »Uredi« se vam odpreta dve možnosti urejanja prispevka. To sta hitro in popolno urejanje. Pri izbiri prvega lahko urejate besedilo z omejeno orodno vrstico in se vam odpre zraven polje »Razlog za urejanje:« kam lahko vpišete zakaj ste se za urejanje odločili. Z izbiro popolnega urejanja se vam odpre popolna orodna vrstica. Če ne vidite gumba za urejanje prispevka, ki ste ga vnesli je urejanje ali onemogočeno s strani administratorjev ali pa je rok urejanja potekel.

Hitri odgovor

Če je omogočen s strani administratorjev bo gumb za »Hiter odgovor« v vsaki temi. Izbira tega bo odprla okno (polje za pisanje) v temi in s tem skrajšala čas potreben za prehod na okno za pisanje prispevka. Čeprav polje hiter odgovor ni nastavljeno po privzetih nastavitvah ga lahko omogočite v kontrolni plošči (Nastavitve foruma). S pritiskom na gumb "Dodatne možnosti" vam bo odprlo privzeto okno za pisanje prispevka.