Jump to content

IPB
Photo

24h Le Mans


2 replies to this topic

#1 xfirestorm

xfirestorm

  /dev/null

 • Moderators
 • 3,783 posts
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Airsoft

Posted 09 June 2010 - 07:56 AM

Jutri(v sredo) se začenjajo prve vožnje po legendarni progi Le Mans, kakor tudi prve kvalifikacije ob desetih zvečer. Kvalifikacije se bodo nadaljevale še v četrtek in sicer ob sedmih in ob desetih zvečer, dvakrat po dve uri.
V soboto ob treh popoldan se bo na progo podalo ca. 100 avtomobilov v različnih razredih. Seznam udeležencev:
http://www.lemans.or...ges_invites.pdf
Med dirkači bo tudi nekaj nekdanjih dirkačev formule ena, kot so:
Alexander Wurz
Olivier Panis
Nigel Mansell
Giancarlo Fishicela
Jean Alesi
...

Če še kdo ni spremljal dirke nikoli, naj omenim da gre za 24 ur nepretrganega dirkanja, neprestane akcije na progi, prehitevanja, skratka raj za gledalce in pekel za avtomobile in dirkače. Velja za eno najtežjih endurance dirk, tako za stroje kot za človeka. Seveda sam dirkač ne more voziti celih 24 ur, zato so na en avto trije dirkači ki se med dirko menjujejo. Na dirki sodelujejo štirje razredi avtomobilov in sicer:
LMP1 - Protipni avtomobili, razviti posebaj za dirkališče
LMP2 - Enako kot LMP1, le da so nekoliko šibkejši
LM GT1 - Serijski avtomobili ki jih je možno tudi registrirati, ampak močno predelani, na ca. 600 konjskih moči
LM GT2 - Enako kot LM GT1, le da so nekoliko šibkejši

Vsak razred tekmuje med sabo, in v vsakem razredu dobimo enega zmagovalca, so pa vsi hkrati na progi, tako da je dirka še toliko bolj zanimiva, saj vidimo toliko več prehitevanj, pa četudi za krog, so ta včasih tudi zelo razburljiva.

Dirko si bo letos možnno ogledati verjetno spet na kanalu Eurosport 1 ali 2, verjetno tudi online na Eurosport strani, mogoče bo pa celo na poptv spet online prenos dirke kot je bil to lani.
Skratka, vsi ljubitelji bencinskih hlapov, nabavite zalogo čipsa in piva, rezervirajte kavč, ugasnite telefone in se "vidimo" pred TV ekrani. :)

P.S: drugo leto si planiram da bi šel si dirko ogledat v živo, da celih 24 ur, če je kdo zainteresiran, naj se javi, pa še morda uredimo kak javni prevoz do samega dogodka. :o

#2 xfirestorm

xfirestorm

  /dev/null

 • Moderators
 • 3,783 posts
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Airsoft

Posted 13 June 2010 - 11:23 AM

Dirka gre proti koncu, približno še kake 3 urce do konca, vodilni so se precej spremenili od včeraj, v praktično skoraj vseh kategorijah.
LMP1 - Kljub veliki prednosti Peugeota včeraj so čez noč in zjutraj doživeli nekaj tehničnih težavah pri Peugeot ekipah in sedaj je prevzel vodstvo Audi z Peugeotom za petami.
LMGT1 - Po odstopu, praktično vseh Ford GTjev je sedaj prevzel vodstvo dedek Saleen S7R.
LMGT2 - Tukaj je včeraj bilo najbolj razburljivo do ca. 23.00 ko sta Corvette C6 ZR1 in Ferrari 430 GT neprestano menjevala vodilno mesto v kategoriji. Naj omenim da je dotični Ferrari štartal iz povsem zadnjega mesta in v nekaj krogih prevzel vodstvo "najšibkejše" kategorije. Okrog 23.00 so se začele težave pri Ferrariju kateri je kasneje čez noč odstopil. Zjutraj je odstopil še zadnji Corvette C6 ZR1 in tako sedaj vodi Porsche 997 GT3 RSR.

Naj omenim še da je letos zadnje leto k bomo lahko v Le Mansu spremljali LMGT1 kategorijo, saj se od nas poslavlja. Torej zmagovalec kategorije LMGT1 se bo letos za vse veke zapisal v zgodovino dirkanja in zaenkrat odlično kaže ekipi Labre Competition z Saleen S7R, kolikor sem zasledil od komentatorjev, najstarejši avtomobil na stezi, ca. 10let. Model seveda.

Na žalost prenosa online več ni mogoče spremljati, srečni tisti kateri lahko lovite SPEED TV in Eurosport 2(ali imate naročen EurosportPlayer), jaz na žalost lahko spremljam samo še LIVE lestvico dirke.
Upal sem na malo boljšo pokritost dirke, ampak na žalost so tokrat boljšo potegnili nogometni fani. Žalostno edino da nikjer ne promovirajo kraljice endurance avto-športa. V bistvu ene najbolj legendarnih in najstarejših avtomobilskih dirk.

#3 xfirestorm

xfirestorm

  /dev/null

 • Moderators
 • 3,783 posts
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Airsoft

Posted 13 June 2010 - 14:59 PM

In dirka je končana.
Rezultati:
LMP1 - Audi na prvih treh mestih, Peugeot je predčasno končal z vsemi svojimi avtomobili zaradi tehničnih težav. Kljub temu da je Peugeot bil najhitrejši na progi za več kot sekundo(najboljši časi) od Audijev, je na koncu zmagala reliabilnost, v kateri je Audi letos bil boljši.
LMP2 - Od začetka do konca vodilna ekipa Strakka Racing z avtom HPD ARX.01 pred OAK Racing z Pescarolo Judd.
LMGT1 - V kategoriji so na koncu ostali samo trije avtomobili in zmago v tej kategoriji je požela ekipa Larbre Competition z Saleen S7R.
LMGT2 - Končna zmaga gre ekipi Team Falbermayr Proton z Porsche 997 GT3 RSR pred Ferrarijem F430 GT.

Dirka je bila razburljiva celih 24 ur, tako da, se odpravljam jaz na kratek počitek. :)Reply to this topic  


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users