Skoči na vsebino

IPB
Slika

Prosim Za Pomoč Pri Starem Računalniku In Linuxu

sistem Linux monitor star računalnik

Odgovorov v temi: 3

#1 metkanograsek7

metkanograsek7

  nOObie

 • Members
 • 4 objav

Objavljeno 26 oktober 2019 - 19:43

Lep pozdrav!

 

Prosila bi za pomoč pri računalniku starega tipa, ne laptopu. Imam naložen Linux, katerega šele spoznavam. Težave so pa sledeče:

 

ko se računalnik prižge, mi napiše: DISK I/O error. Replace the disk/press any key. Ker ne morem kar zamenjati diska, pritisnem poljubno tipko in se zažene. Kaj na bi to pomenilo? Ali kmalu ne bo več delal disk? Dobila sem namreč rabljen računalnik.

Drug problem pa je Philips monitor. Ne vem točno čemu služi tipka Auto na njem in ali je tipka OK za potrditev vsake nastavitve. Problem se pojavi, ker mi stalno na sredi ekrana meče opozorilo OSD MAIN CONTROLS LOCKED. Po nasvetu YouTuberjev mi napiše, da je unlocked, če 20 sekund držim tipko OK na monitorju. A brez tega mi oba napise meče ven. Avtomatsko. Kako lahko to rešim? Poizkusila sem z gumbi na monitorju - restart monitorja sploh ni deloval. Kak ukaz bi delal ali vsaj morda učinkoval? Kaka kombinacija tipk ali kaka nastavitev v Linuxu? Bom vesela odgovora, ker je opozorilo zelo moteče, ne vem pa kaj točno sploh ne dela. Ker na monitorju lahko normalno vse klikam. Ali je morda bil kak vdor v računalnik? Bom vesela morebitnega odgovora, ker se že cel teden ukvarjam s to težavo.... S tipkami na monitorju težave še nisem rešila. Hvala, lep pozdrav, Metka. #2 s56phv

s56phv

  nOObie

 • Members
 • 2 objav

Objavljeno 27 oktober 2019 - 10:43

Pozdravljena Metka

 

DISK I/O error, običajno pomeni, da disk ne deluje. V tvojem primeru očitno ni tako. To pa pomeni, da imaš v računalniku morda še drug disk, ki ne deluje ali pa tvoj računalnik nujno rabi nekoga z ustreznim znanjem, da ugotovi kaj se dogaja in če je mogoče, zadevo popravi.

Tipka AUTO običajno pomeni, da s pritiskom na to tipko, monitor samodejno nastavi sliko.

Tipka OK seveda pomeni potrjevanje nastavitev.

Za točen način izklopa funkcije OSD MAIN CONTROLS LOCKED, bi rabil natančen tip monitorja. Poskusiš pa tudi lahko z pridržanjem vsake tipke posamezno. Linux nima nič z to nastavijo

 

lp, Vili#3 metkanograsek7

metkanograsek7

  nOObie

 • Members
 • 4 objav

Objavljeno 28 oktober 2019 - 17:50

Hvala za odgovor! Bom še poizkusila s tipkami. Morda je treba kako kombinacijo narediti.... Ker gumbi so za auto, glasnost, ostrino slike in OK. Še vedno mi meče ven napis OSD locked ali unlocked. Še nekaj podatkov z monitorja (če kaj pomagajo): FCC ID: A3KMI40, made in China. Model number: 170B6. Na vrhu monitorja levo pa piše 170B. Ali bi potrebovali še kak bolj določen podatek?

Sem še nekaj opazila. Občasno mi vrže čez ekran Monitor Setup opcije. In tam je opcija Position zamrznjena. Mogoče ravno to premakne ta opozorila drugam.... Mi je pa uspelo dati v minus določene nastavitve, tako da so se ti opozorilni okvirčki premaknili na levo dno ekrana...

Naslednji dan - danes zjutraj pa se ni prižgal monitor. Imam neko staro knjigo o Linuxu doma s CD-jem (slučajno sem jo enkrat dobila, ko je knjižnica podarjala knjige). Pa ne vem - ali bi se kaj prižgalo, če štartam ta CD z Linuxom.... Tam kjer sem računalnik dobila - pravijo, da so baje izklopili opcijo, da se monitor sam ugasne...Kot, da računalnik sam nekaj dela in spreminja...tako se mi zdi...

Lep pozdrav, Metka.

#4 s56phv

s56phv

  nOObie

 • Members
 • 2 objav

Objavljeno 31 oktober 2019 - 15:15

Po vsej verjetnosti imaš pokvarjeno tipko na monitorju. Zato se spreminja status (locked, unlocked). To je žal znan problem Philipsovih monitorjev (tudi sam sem imel podobno težavo). Preprosta rešitev te težave žal ne obstaja.

 

CD iz stare knjige ni rešitev tvojih težav.

Videti je, da tvoj računalnik rabi osebni stik, z dovolj tehnično podkovano osebo.

 

Če si slučajno kje na štajerskem koncu, lahko pogledam jaz. Lahko pa tudi malo povprašaš okoli prijateljev in znancev. Vedno obstaja nekdo, ki pozna nekoga, ki ima potrebno znanje in sposobnosti. 

 

 

lp, Vili

 

p.s. Če rabiš mojo pomoč, mi pošlji kontaktni podatek preko zasebnega sporočila.

Dodaj odgovor  Podobne teme s ključnimi besedami: sistem Linux, monitor, star računalnik

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov