Skoči na vsebino

IPB
Slika

Pozor: Portal Mojeznanje.si - Corona Nateg

nateg mojeznanje

1 odgovor na temo

#1 Janez Rezerva

Janez Rezerva

    nOObie

  • Members
  • 1 objav

Objavljeno 23 april 2020 - 16:52

Pozdravljeni,

 

Vem da je to računalniški forum, ampak mislim, da je tukaj tudi primerno mesto za objavo, da v prihodnosti ne bodo še drugi ljudje nasankali. Poleg tega lahko poveste še vaš pogled na sledečo temo.

 

Portal mojeznanje.si objavlja spletne tečaje, pri katerih imajo najprej 15 dnevno poizkusno dobo oziroma ""free trial". Po 15 dneh ti pa avtomatsko brez opozorila pošljejp račun za njihove storitve, četudi si le prišel na stran in videl da so vsebine zanič in kar se da hitro odšel. Oni se sliklicujejo na to, da ko si obkljukal, da se strinjaš z njihovimi pogoji si s s tem podpisal pogodbo z njimi in da ti zaradi tega lahko izstavijo račun. Torej v takem primeru bi lahko kdorkoli, ki te pozna in ti želi slabo, dal tvoje podatke in oni bi mu poslali račun??!!??

 

Ta tema je bila objavljena tudi na drugih forumih, ampak so jo gladko brisali. Prosim za vašo pomoč, ali tisto ko klikneš strinjam se s pogoji poslovanja sploh kaj velja? Ali obstaja kak zakon?

 

Hvala za pomoč

 

Objavljam še zapise iz drugega foruma:

Pozdravljeni,

 

Dve temi glede Mojeznanje.si in njihovih goljufivih pogojev poslovanja sta bili že objavljeni na tem forumu, ampak jih z nekim razlogom administratorji foruma brišejo.

 

Ker sem nekako predvideval da bo zadnja tema zbirisana sem shranil vse objave ki so bile pod tisto temo in jih sedaj tukaj objavljam.

 

Ob enem pa tudi prosim za kakšen pravni nasvet, kaj narediti glede tovrstne goljufije.

 

Hvala,

 

LP

 

 

Prejšnja zbrisana objava:

 

Damjan1234:

Dober meseca nazaj, ko se mi je pred očmi začel rušiti svet, ker sem se zavedal, da bom ostal brez dela in vseh prihodkov v naslednjih treh mesecih sem naletel na portal - Digitalna solidarnost, katerega namen je, da podjetja v času koronavirusa brezplačno ponudijo storitve za izboljšanje življenja ljudi.

 

Tam sem našel portal Mojeznanje.si (sedaj so ga očitno odstranili), ker bi lahko ves ta ekstra čas izkoristil za nova znanja.

 

Tja sem se prijavil in sprejel pogoje poslovanje (tista gora teksta katero nikoli nihče ne gre brati). Ko sem na hitro pregledal vsebino sem opazil, da je zelo dolgočasna. Dvourna zelo slabo pripravljenja predavanja. Stran sem zaprl in nikoli več pogledal nazaj.

 

Sedaj po enem mesecu pa sem dobil od njih račun - 20,00 €.

 

Takoj sem poklical in so mi rekli, da sem se s prijavo strinjal z njihovimi pogoji (20 strani teksta) in ker nisem po 30 dneh prekinil sodelovanje, sklenil enoletno pogodbo. Torej sem po njihovo njim dolžen 240 € - tudi če takoj prekinem sodelovanje.

 

Več kot očitno je da gre tu za čisti primer nepoštene prakse. V primeru avtomatskega podaljšanja iz brezplačnega preizkusa bi morali poslati vsaj kakšen email ali pa že pri registraciji zahtevati paypal, kreditno kartico ali kakšne druge bančne podatke.

 

Na primer ko vzameš kakšno plačljivo aplikacijo za preizkusno dobo je potrebno oddati informacije za kreditno kartico, 3 dni pred potekom te obvestijo, da bo preizkusno obdobje poteklo, in prav tako lahko uporabljaš do konca preizkusnega obdobja, tudi če takoj prekineš sodelovanje.

 

Zanima kaj lahko storim v tem primeru? Po mojem menenju gre za čisto zavajanje kupca in je vreden prijavi k Zvezi potrošnikov Slovenije.

 

Kaj se zgodi, če preprosto ne plačam računov? Kaj če pri registraciji ne vpišeš pravilnih osebnih podatkov in uporabiš nek sekundarni email naslov? Ali pa vpišeš naslov osebe, ki je ne maraš?

 

Prav tako sem opazil, da je bila ta tema (brez corone) že 2x objavljena na tem forumu in tudi zbrisana(!!). Tudi je že s tega foruma prišla tema na Žurnal24 - ampak je lastnik obrnil temo k sebi v prid, ker uporabniki ocenjujejo portal z oceno 4,65/5 (ki je nikjer ne moreš oddati) in da se vedno najdejo posamezniki, ki bi radi kljub JASNIM pogojem IZKORISTILI sistem. Me zanima kdo koga? Ta, da se ob preizkusi dobi na skrivaj vežeš na enoletno naročnino dosti pove o tem koliko verjamejo v svoj "izdelek".

 

https://www.zurnal24...slovenija/pazit ... atu-329904

 

Verjamem pa da so izkoristili stisko ljudi na portalu Digitalna Solidarnost in nisem edini, ki se je trenutno znašel s tem problemom.

 

 

 

Lubenica 67:

Živjo!

 

Ne, nisi edini ki je slabo prebral pogoje in se nevede strinjal z oderuškimi pogoji poslovanja za storitev, ki jo glede na njihove pogoje poslovanja sploh niso dolžni dostaviti (ko greš podrobno brat njihove pogoje, ugotoviš tudi to). Nihče, ki bi stal za kvaliteto svojih storitev, ne bi v past zvabljal na tak način.

Po mojem mnenju je nujna prijava na TIRS (tržni inšpektorat), urad za varstvo potrošnikov zaradi nepoštenih pogojev poslovanja in nezmožnostjo prekinitve naročnine. Gotovo v zakonu o varstvu potrošnikov (na SI ali EU nivoju) piše o nepoštenosti takih praks in na katerega bi se dalo sklicevati.

 

Prav tako bi bilo nujno besedo razširiti, da še kdo ne nasede njim ali komurkoli, ki se želi v kriznih časih na tak način okoristiti.

 

 

ŠeEna:

Še ena z enako izkušnjo. :(

 

Na spletu sem naletela na ponudbo za brezplačnih 15 dni , če vpišem elektronski naslov in telefonsko številko. Končala pa (po mnenju portala MojeZnanje, ki je v lasti podjetja Housing CO d.o.o.), kot njihova dolžnica v višini 240 EUR. In to za pol ure poslušanega tečaja, ki ni niti približno dosegal kvalitete, ki bi jo človek pričakoval od resnega podjetja.

 

Moja krivda po njihovem mnenju je, da nisem v 15 dneh odjavila, pač pa želela šele 17 dan. Priznam, res sem pozabila. Dejstvo je tudi, da so prve dni zelo intenzivno pošiljali emaile z vabili na tečaje, zadnjih deset dni pa ni bilo več sluha od njih. Ko so mi spet poslali email, sem se spomnila na prekinitev, a je bilo žal nekaj ur prepozno. Kot da nekdo skrbno načtruje komunikacijo do strank z namenom, da jih čimveč pozabi prekiniti "naročnino".

 

Ampak za nekaj ur zamude zahtevati plačilo celotne pogodbene kazni za obdobje celoletne vezave, ki so mi jo naprtili, je v nasprotju z vsemi pravili poslovanja ter v neskladju z Zakonom o varstvu potrošnikov, saj postavljajo nas potrošnike v povsem neenakovreden in podrejen položaj.

 

In zdaj mi grozijo s tožbami, če bom blatila njihovo ime, pošiljajo podcenjujoče odgovore na moje prošnje za prekinitev "naročnine", se ne javljajo na telefon. O tem, da se na njihov telefon oglasi gospodična, ki komaj zna slovensko, pa sploh raje ne bi.

 

Ko sem danes malo raziskala kaj se piše o njih po spletu, sem seveda naletela na kar nekaj primerov razočaranih strank. Prav tako ugotavljam, da informacije o teh primerih "čudežno" izginjajo iz forumov in spletnih strani. Sploh intenzivno v tem mesecu.

 

Kaj mi predlagate? Kam se lahko obrnem po pomoč? Prijava na Tržni inšektorat? Zveza potrošnikov Slovenije? Kam še?

 

Kako je s plačilom računa, ki so mi ga že poslali (20 EUR za "prvi mesec")? Kaj če ne plačam?

 

 

perodi:

Enako se je zgodilo meni. Meni sploh niso odgovorajali, niti na telefon, niti na maile, šele ko sem dobil eno njihovo zaposleno na skypu so mi odgovorili in takoj poslali račun za 240 eur. Gre za podjetje housing. So arogantni in iz letala se vidi, da gre za nepošteno poslovno prakso. Predlagam, da se povežemo in skupaj ukrepamo. Sigurno je cel kup takih. Jaz bom v vsakem primeru vložil prijavo na tržno inšpekcijo.

 

Meni so v odgovorih lagali, da jih je tržna inšpekcija že preverila in da so ugotovili brezhibnost, v istem trenutku sem se pa pogovarjal z nekom, ki je mel podobne težave in je dobil denar vrnjen. Umazano.

 

Ko sem na facebook oddal negativen review sem pa dobil grožnjo z tožbo.

 

Kar se tiče ocen... poglej kdo ocenjuje. Zaposleni sami sebi dajejo 5 zvezdic :)

 

smucar123:

Tudi mene so dobili na isti nateg. Kolikor sem bral zakone mislim da je to nepoštena praksa in neke vrste goljufija. Zagotovo je tukaj nekaj nepoštenega, ker noben resen ponudnik tečajev oziroma kakršnihkoli storitev ne dela na tak način, ampak najprej zahteva plačilo in potem ti šele da dostop do vsebin.

 

Prijave na vse možne tržne in druge organe bi definitivno pomagale. Če nas je veilko takih bodo morali nekako ukrepat.

 

Sem pa prepričan da tudi odogovorni iz moje znanje berejo te komentarje in nekako podkupujejo ali grozijo lastniku foruma, da briše komentarje.

 

Damjan1234:

Nisem pričakoval, da se nas bo tolko nabralo v tako hitrem času.

 

Res bo najboljše, da se združimo.

Vsi, ki ste se tu zapisali in še mogoče kateri drugi oškodovani mi pišite ne: marin.pavlin@gmail.com

 

Tam bom lahko dal naslednja navodila po posvetu s pravnikom za prijavo na Tržno Inšpekcijo. Prav tako mi prosim pošljite čim več screenshotov (in svojo izkušnjo), da se za pismo medijem.

 

 #2 krmark9

krmark9

    nOObie

  • Members
  • 20 objav
  • Spol:Moški

Objavljeno 26 april 2020 - 09:28

Verjamem da je težava. Ampak ljudje, dajte prosim predno karkoli obkljukate preberite pogoje poslovanja. Notri se velikokrat skrivajo 'hakelci', katere s samim 'prilimanjem' kljukice ne vidite. Ko preberete pogoje, boste saj približno vedeli ali se strinjati s pogoji ali ne. In v kolikor portal najprej zahteva strinjanje s pogoji poslovanja, brez, da bi si lahko ogledal portal saj v grobem, ne moreš kar pritisniti kljukice, da se strinjaš z njihovimi pogoji, ker sploh ne veš kaj ponuja. In nekateri samo čakajo na take naivneže, kar sploh ni pošteno, niti jih ni tako malo, ampak vedo, da nekaj jih pa bo nasedlo njihovi zanki. Kaj potem narediti? Na pamet, brez, da človek ne pozna pogojev s katerimi so se naivneži strinjali, je težko kaj reči. Seveda se da napisati marsikatere 'otrobe', ampak treba se je opirati na dejstva, ki so v pogojih. Ker veliko govoriti brez osnove jih zna veliko, ko pa poznaš pogoje, katere je nekdo odkljukal pa ni dobil kar je želel, se pa lahko opiraš na zapis in hitro najdeš kar je za oporekati. 

Dodaj odgovor  


1 član(ov) bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov