Skoči na vsebino

IPB




Slika

Macromedia Flash - Tutorials


Odgovorov v temi: 48

#1 4nDr3y

4nDr3y

    Mojster

  • Members
  • 1 907 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ptuj
  • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 18 december 2005 - 17:50

Gotovo je že vsak zasledil na kakšni spletni strani, da ste se morali prijaviti za ogled nekaterih stvari. Torej tukaj bom opisal kako narediti prijavni način za enega uporabnika v programu Macromedia Flash:

1. zaženimo program Macromedia Flash in ustvarimo nov dokument
2. in narišemo nekaj podobnega temu

Objavljena slika

3. Potem preko okvirčka za ime narišemo okvirček z text tool-om in v lastnostih(properties) nastavimo Imput text in pod Var: ime
4. In še preko okvirčka za geslo narišemo okvirček z text tool-om in v lastnostih(properties) nastavimo Imput text in pod Var: geslo
5. Naloga zadnjega okvirčka pa je da nam prikaže kaj smo naredili narobe (napacno ime ali geslo; prosim vpišite geslo...) torej naredimo še preko zadnjega okvirčka z text tool-om okvirček preko njega in nastavimo Dynamic text in pod Var: status
6. Zdaj pa naredimo se naslednjo prizorišče (Scene), ki jo poimenujemo Scene 2
7. Potem še naredimo gumb prijava in mu dodamo naslednjo kodo:

on (press, keyPress "<Enter>") {

	if (ime eq "" && geslo eq "") {

		status = "vpisite ime in geslo!";

	} else if (ime != "abc" || geslo != "123") {

		status = "napacno ime ali geslo!";

	} else if (ime eq "abc" && geslo eq "123") {

	}

	gotoAndPlay("Scene 2", 1);

}
Razlaga kode: če ne vpišemo ničesar in pritisnemo gumb prijava se nam v okvirčku – status prikaže: vpišite ime in geslo! Če ime ni abc in geslo ni 123 se prikaže napacno ime ali geslo!
Če pa sta ime in geslo pravilna pa nas poveže na naslednjo prizorišče (Sceno)

Tukaj pa je delujoč primer: Primer Prijavnice narejene v flashu



-> v bodoče bom še pokazal par super stvari ki se jih da narediti v flashu!

#2 ArYeS

ArYeS

    RN Legenda

  • Members
  • 10 291 objav
  • Kraj:V Pikslih

Objavljeno 18 december 2005 - 18:16

Super si tole naredil, še takih, mogoče kaj bolj zapletenih :mrgreen:

Ampak tole se mi zdi da bolj spada pod Digitalno Umetnost, kaj praviš?

#3 4nDr3y

4nDr3y

    Mojster

  • Members
  • 1 907 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ptuj
  • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 18 december 2005 - 18:18

newem kam spada... dajte kamor hočete
kaj če bi dali tudi pod sticky??

#4 Pimqek

Pimqek

    Velemojster

  • Members
  • 6 937 objav
  • Kraj:Mala Zimica

Objavljeno 18 december 2005 - 20:32

Tole spada pod Omrežja, internet in izdelovanje spletnih strani...
Flash je koristen za redke stvari, najbolj za animacije.
Seveda tale login, bi še lahko malo izboljšal, da se še razume z drugimi elementi.

#5 fizik3000

fizik3000

    Gospod s kravato

  • Members
  • 1 356 objav
  • Interesi:marsikaj

Objavljeno 19 december 2005 - 11:42

naštimaj da se vidijo zvezdice tam kjer je geslo, pa bo uredu narejeno
(pa dej več možnosti za gesla in uporabniška imena)

#6 Pimqek

Pimqek

    Velemojster

  • Members
  • 6 937 objav
  • Kraj:Mala Zimica

Objavljeno 19 december 2005 - 14:43

(pa dej več možnosti za gesla in uporabniška imena)

To bi že lahko sam "gor prišo".

#7 publikum

publikum

    Velemojster

  • Members
  • 5 974 objav
  • Kraj:Deep in code...
  • Interesi:Linux, PHP, C++, C#, .NET, ...

Objavljeno 19 december 2005 - 16:44

Fantje, ne delati logina v Flashu - vsaj ne brez background skripte, napisane v PHPju, ASPu, ASP.NETu, Perlu, idr. oz. SOAP/WSDL povezave na kakšno skripto napisano v že omenjenih jezikih...

Ker takšno SWF datoteko nekdo odpre v SWF Decompilerju, si shrani .fla datoteko, nato pa lepo pogleda s flashom vaš celoten ActionScript, kar pa takoj razvrednoti vso delo, ki ga vložiš v takšen prijavni sistem...

#8 4nDr3y

4nDr3y

    Mojster

  • Members
  • 1 907 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ptuj
  • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 19 december 2005 - 16:54

Verjetno si kdo želi napisati besedilo tako, da bi se prikazal le njegov del. Zato vam bom tukaj pokazal, kako narediti to v programu Macromedia Flash!

1. Najprej odprimo nov dokument in ustvarimo 2 plasti. Prvo plast poimenujmo npr.: krog, drugo pa npr.: tekst. Pri tem moramo paziti, da je plast (layer) tekst podrejena plasti krog.

2. Potem v plast krog narišemo poljuben krog in ga spremenimo v simbol (Insert -> Convert to symbol, In izberemo Graphic ter ga poimenujemo npr.: Krog). V plast tekst napišemo neko poljubno besedilo. Izgledalo naj bi takole: Objavljena slika

3. Potem izberemo plast (layer) krog in v okvirju npr.: 40 napravimo nov keyframe (desni klik -> insert keyframe) in postavimo krog na konec teksta.

4. Potem dodamo krogu še samo gibanje. Izberemo krog in mu dodamo Motion tween (insert -> Create Motion Tween).

5. Zdaj sledi zadnja faza: z miškino desno tipko kliknemo plast (layer) krog in izberemo Mask. Časovni trak naj bi sedaj dobil takšno obliko: Objavljena slika


6. Če sedaj predvajamo animacijo, vidimo, da se prikaže samo tisti del besedila, kjer je krog.
Delujoč primer: link





Sedaj bom pokazal še, kako narediti maskiranje podobno prejšnjemu, le da se bo besedilo ohranilo.

1. Ponovimo prejšnji postopek, le da namesto kroga narišemo pravokotnik z enako širino kot besedilo. To naj bi izgledalo tako kot na sliki: Objavljena slika

Delujoč primer: link

#9 4nDr3y

4nDr3y

    Mojster

  • Members
  • 1 907 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ptuj
  • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 21 december 2005 - 17:58

Veliko ljudi si želi izdelati svojo spletno stran; zato bo tukaj pokazal kako narediti gumbe v programu Flash

1. odprimo program in odprimo nov dokument
2. naršemo npr.: kvadrat in ga spremenimo v simbol (insert -> convert to symbol) in izberemo Button (gumb)
3. sedaj se vrnemo na delovno površino in 2× kliknemo na kvadrat; znajdemo se na delovni površini za upravlanje gumb! vidimo na časovnem traku: up (takrat ko miška ni čez gumb) over (takrat ko je miška na gumbu) down (takrat ko pritisnemo gumb) hit (takrat ko držimo pritisnjen gumb) Objavljena slika
4. sedaj lahko na tem časovnem traku spreminjamo barvo obliko in besedilo! gumb naj bi izgledal nekako takole: Objavljena slika
na sekciji on je kvadrat npr.: modre barve z oranžnim tekstom na sekcji over pa je kvadrat oranžen in tekst modre barve na sekcji down pa je teks bel in kvadrat siv in isto kot na sekciji hit

sedaj zapustimo delovno površino gumba; in če sedaj izvozimo gumb v datoteko .swf vidimo da takrat ko nismo na gumbu z miško je gumb moder z oranžnim tekstom takoj ko smo na njem je oranžen z modrim tekstom takoj ko pa nanj pritisnemo pa postane siv z belim tekstom primer

upam da boste imeli veliko idej pri izdelovanju gumbov :ok:

#10 Goldi

Goldi

    Spammer

  • Members
  • 4 136 objav
  • Kraj:Brezinaville
  • Interesi:Multimedija

Objavljeno 21 december 2005 - 18:07

Daj več primerov kako končni izdelek tudi izgleda :ok:

Drugače pa pohvalno :bow:

#11 4nDr3y

4nDr3y

    Mojster

  • Members
  • 1 907 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ptuj
  • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 21 december 2005 - 18:11

Goldi, saj bo samo nisem doma in nimam flasha da bi naredil primer; bom dal ju3 gor :twisted:

#12 Goldi

Goldi

    Spammer

  • Members
  • 4 136 objav
  • Kraj:Brezinaville
  • Interesi:Multimedija

Objavljeno 21 december 2005 - 18:26

Superca :bow: :ok:

#13 tjaze

tjaze

    BLUFOR

  • Members
  • 1 322 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Cerkno
  • Interesi:Računalništvo, kitara

Objavljeno 21 december 2005 - 20:37

Bom dal še jaz enega ;-)

1. Odprite novo, prazno datoteko in narišite pot, po kateri se bo gibal nek predmet.
2. Dvokliknite ikono Layerja te krivulje ali pojdite v Modify > Layer, da odprete lastnosti plasti.
3. Layer poimenujte Pot ali kakorkoli drugače in jo zaklenite, da je ne boste po "pomoti" preoblikovali, kar se rado zgodi. Določite ji vrsto Guide (Pomožna plast).
4. Vstavite novo plast z klikom na ikonico za dodajanje plasti v oknu Timeline ali izberite možnost Insert > Layer. Layer poimenujte žoga.
5. Na novo narejena plast se bo najbrž kreirala nad Layer-jem Pot. Nov Layer boste morali spremeniti v podrejen (nadzorovan ali voden) Layer, kar pomeni, da bo animacija v njej sledila krivulji. Da bi Layer lahko pretvorili v podrejen Layer, jo morate vstaviti neposredno pod Layer Pot, ki ga nadzoruje (Guide). Layer Žoga povlecite pod Layer Pot, tako da bo postal podrejen.
6. Vidite, da se s tem ni spremenil vrstni red Layer-jev, Layer Žoga je morda postal celo podrejen, voden Layer (Guided). To veste po nekoliko spremenjeni ikoni Layer-ja Pot (ima obliko loka)
7. Odprite okno z lastnostmi Layer-ja z Žogo (dvokliknite ikono Layer-ja). Pozorno si oglejte vse razpoložljive vrste Layer-ja. Med njimi je tudi možnost Guided. Označite možnost Guided in potrdite odločitev z klikom gumba OK.
8. Na prvi sličici plasti Žoga narišite krog (ali katerokoli drug lik) in ga pretvorite v simbol (klik na tipko F8). Imenujte ga Slika lika. Kliknite 50. celico/frame plasti z likom in vstavite Ključno sličico (desni klik na frame > Insert Keyframe... or. F6). Kot vidite Layer z potjo ne traja tako dolgo. v Layer-ju z potjo kliknite 50. frame in vstavite sličico s tipko F5 (:!:ne vstavljajte ključne sličice:!:mrgreen:. Vrnite se v prvi frame Layer-ja z likom in naredite animacijo Motion Tween (desni klik na frame > Create Motion Tween).
9. V zadnjem koraku boste dosegli, da se bo lik premikal po naši poti. Oba primerka lika morate pripeti na krivuljo na obeh ključ‡nih sličicah. V prvem frame-ju Layer-ja z likom (pripenjanje na predmete mora biti vključeno :!:D zagrabite lik in njegovo središče pripnete na začetek naše poti. Potem skočite na 50. frame in središče lika pripnete na zadnji konec naše poti.

Voila. Lik bi se moral premikati po črti. Če se to ni zgodilo, pozorno preberite "navodila" še enkrat in poskušajte ponovno. Če česa ne razumete vprašajte.

#14 4nDr3y

4nDr3y

    Mojster

  • Members
  • 1 907 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ptuj
  • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 22 december 2005 - 14:46

Torej tukaj bom pokazal kako v programu Macromedia Flash naj hitreje narditi animacijo z vrtečimi predmeti.
Pa začnimo:

1. odprimo program in ustvarimo nov dokument

2. narišemo npr.: avtomobilsko kolo

3. potem kolo pretvorimo v simbol (Insert -> Convert to symbol -> graphic in ga poimenujemo npr.: kolo

4. Naslednji korak je zelo preprost nekje na časoven traku kliknemo z desno tipko in izberemo Insert KeyFrame.

5. Potem se vrnemo na 1 okvir (keyframe) in mu določimo Motion Tween (Insert -> Create Motion Tween)

6. Sledi se zadnji korak: pod lastnosti animacije izberemo rotate CV (smer urinega kazalca) ali CCV (nasprotna smer urinega kazalca) Določimo še samo koliko krat se bo kolo zavrtelo. Tako bi morali dobiti animacijo podobno tej: primer

#15 4nDr3y

4nDr3y

    Mojster

  • Members
  • 1 907 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ptuj
  • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 22 december 2005 - 14:50

V Flashu lahko tudi samo določimo kako se bo nek predmet ali simbol premikal po črtah ki smo jih mi narisali. Pa poglejmo kako se to napravi:

1. Odprimo progam in ustvarimo nov dokument.

2. sedaj narišemo neko obliko npr.: krog in ga pretvorimo v simbol (Insert -> convert to symbol) in predpostavimo, da se bo simbol obnašal kot grafika (graphic)

3. potem na okvirju 40 ustvarimo nov keyframe (miškin desni klik -> insert keyframe) sedaj premaknemo korg na drugo mesto in naredimo animacijo s simbolom (insert -> create motion tween)

4. sedaj sledi najtežji del animacije ustvariti moramo posebno plast (layer) takšna plast se imenuje GUIDE LAYER vstavimo jo tako da kliknemo gumbek na sredini, ki se nahaja na levem delu časovnega traku in sicer pod imeni plasti : Objavljena slika

5. Pravkar ustvarjeno plast izberemo in na njej narišemo želeno pot gibanja. Pot naj izgleda nekako takole: Objavljena slika Sedaj na začetek poti postavimo krog nato izberemo okvir 40 in postavimo krog na konec poti. Časovno trak (timeline) bi moral izgledati takole: Odgovori

#16 alchex

alchex

    Gospod s kravato

  • Members
  • 1 138 objav

Objavljeno 22 december 2005 - 15:41

u malo flash sole :ok:

#17 Goldi

Goldi

    Spammer

  • Members
  • 4 136 objav
  • Kraj:Brezinaville
  • Interesi:Multimedija

Objavljeno 22 december 2005 - 16:36

4nDr3y a lahko daš še primer za maskiranje? Drugače pa pohvalno :bravo:

#18 4nDr3y

4nDr3y

    Mojster

  • Members
  • 1 907 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ptuj
  • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 23 december 2005 - 16:03

Torej vsak se je verjetno že srečal z programom MS PowerPoint, v katerem lahko zelo hitro naredimo preprosto animirano predstavitev. Vemo pa tudi, da se v Flashu naredijo lepše animacije kot v PowerPointu. Tukaj bom prikazal kako datoteko iz flasha uvoziti v PowerPoint ter jo shraniti v format .pps

1. Zaženimo program Flash in ustvarimo preprosto animacijo.
2. nato jo izvozimo v datoteko npr.: animacija.swf
3. sedaj zaženimo program MS PowerPoint in odprimo novo datoteko.
4. odpremo orodno vrstico Orodjarna Kontrolnikov ( Pogled | Orodne vrstice | Orodjarna Kontrolnikov )
5. sedaj se nam odpre tole okno: Objavljena slika
6. kliknemo na zadnji gumbek na desni strani (kladivo in klešče) in na seznamu izberemo Shochwave Flash Object
7. sedaj narišemo na delovni površini kvadrat, v katerem se bo odvijala prej narejena animacija.
8. Videti bi morali prečrtan kvadrat, nanj sedaj desno kliknemo in izberemo lastnosti. Za nas je najpomembnejše da v polje Movie napišemo animacija.swf

Objavljena slika

9. sedaj samo shranimo predstavitev v ISTO mapo kot je animacija.swf
10. sedaj predstavitev samo še predvajamo (pritisnemo tipko F5) vidimo da se nam predvaja naša animacija!

#19 4nDr3y

4nDr3y

    Mojster

  • Members
  • 1 907 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ptuj
  • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 26 december 2005 - 16:44

Kot veste lahko v Flashu ustvarimo tudi spletno stran; (File | Publish Settings in obkljukamo HTML) za objavo spletne strani v flashu potrebujemo datoteko HTML in swf! Ampak na spletu se najdejo tudi ljudje, ki bi nam bi radi ukradli naše učinke za katere smo porabili več mesecev dela! Torej če želimo to preprečiti se ravnajmo po spodnjih navodilih:

1. Predpostavimo da imamo napravljeno že eno animacijo in jo želimo uvoziti v .swf in jo zaščititi z geslom.

2. Torej poženemo ukaz Publish Settings (File | Publish Settings in obkljukamo .swf ali HTML) Kliknemo na Jeziček Flash in obkljukamo Protect From Import; sedaj v okvirček Password napišemo geslo npr.: As745W Geslo naj bo takšno da ga je skoraj nemogoče ugotoviti!

3. Sedaj še samo kliknemo na gumb Publish in animacija se pretvori v datoteko .swf in shrani na tisto mesto kamor smo shranili datoteko .fla

4. Če sedaj poskusimo odpreti datoteko zavarovano z geslom napiše: cannot open a protected movie! In če poskusimo uvoziti datoteko zavarovano z geslom (File | Import) nam Flash odpre okence kamor je potrebno vpisati geslo!

#20 cyberlukir

cyberlukir

    Spammer

  • Members
  • 3 093 objav
  • Kraj:Žalec-Pirešca
  • Interesi:PHP &amp; MySQL

Objavljeno 26 december 2005 - 17:32

Zelo lepo.
4nDr3y, zanima me kako bi naredil en okvirček velikosti naprimer 30x200 in bi naredil tako, da bi se v tem okvirču prikazoval tekst (par besed) ki so napisani na spletni strani test.php

Zanima me če se to da, in seveda kako.
Hvala!



Dodaj odgovor



  


0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov