Ker se že dolgo ni kaj dosti govorilo o čiščenju in optimizaciji sistema odpiram temo, ki bo namenjena dotični debati. Sam sem "pedantne" narave in imam nekako operacijski sistem vedno posodobljen, "čist" in optimiziran. Ker trenutno poganjam Windows 7 bom morebitne bližnjice in slike lepil izključno iz njega.
Torej bi vam rad prikazal neke osnove vzdrževanja operacijskega sistema, kar izvajam na naslednje načine:
1.) z Windows orodji za lokalne diske (Čiščenje diska in defragmentacija)
2.) z CCleaner-jem (čiščenje nepotrebnih datotek - "smeti" in registra)
3.) optimiziram zagon operacijskega sistema z izklopom nepotrebnih programov ob zagonu in izklopim nepotrebne storitve v sistemski konfiguraciji (msconfig)
4.) skrbim za zaščito pred škodljivo programsko opremo (antivirusni program, itd)
5.) izogibam se nelegalnim vsebinam in ne odpiram nepreverjenih oziroma sumljivih paketov ali datotek

1.) Sam operacijski sistem ima že na voljo dve orodji s katerimi lahko poskrbimo za defragmentacijo in čiščenje "nepotrebnih" datotek.
Čiščenje diska:
Najprej bomo uporabili orodje za čiščenje diska, da sprostimo nekaj prostora in se rešimo nepotrebne navlake. Do funkcije Čiščenje diska pridete tako, da odprete Moj računalnik, z desnim gumbom na miški kliknete na Lokalni disk, izberete lastnosti in zaženete Čiščenje diska. V naslednjem oknu boste imeli na razpolago možnost izbora katere datoteke želite pobrisati (po pripadnosti k datotečnim skupinam) in še dodatne (več) možnosti za izbris nepotrebnih programov sistema Windows in ostalih programov ter odvečnih varnostnih kopij.
Izgleda tako:

Defragmentacija:
Torej z defragmentacijo se izognemo nepotrebni zasedenosti diska in izgube na hitrosti branja/pisanja podatkov. Windows 7 in Windows Vista imata urejeno tako, da se defragmentacija izvaja v ozadju, ko je dovolj sistemskih sredstev na razpolago oziroma je sistem v "idle" stanju. Ampak kljub temu, če ugašate računalnik po uporabi priporočam, da izvajate ročno, kot je to potrebno pri XP-jih.Defragmentacija je proces pri katerem fizično reorganiziramo prostornino pomnilniške enote in majhne razdrobljene delce istega podatka skuša združiti skupaj ali čim bližje. Skuša tudi narediti čim večje regije prostega prostora, pri čemer uporablja stiskanje in tako preprečuje ponovno razdrobljenost podatkov.
Do defragmentacije pridete tako, da odprete Moj računalnik, z desnim gumbom na miški kliknete na Lokalni disk, izberete lastnosti, orodja in defregmantiraj. Nato izberete lokalni disk/particijo, ki ga želite defragmentirate in izberete Defragmentiraj disk.
Izgleda tako:

2.) Mnogi uporabljajo kake druge programe, a jaz osebno uporabljam CCleaner, ki počisti disk "globinsko", počisti register in ponuja orodja za ureditev kateri programi se naj zaženejo ob zagonu OS-ja, brisanje nepotrebnih programov in še kaj. Uporaba programa mi še nikoli ni povzročila kakih težav, je preprosta in učinkovita. Skratka programček dobite brezplačno na naslednji povezavi: http://www.ccleaner.com/

3.) Čeprav lahko nekaj od tega upravljate z prej omenjenim programom se jaz raje zatekam klasični metodi, torej z urejanjem sistemske konfiguracije. Do te konfiguracije pridemo z kombinacijo tipk WIN + R in ko se nam odpre okence zaženi/run vpišemo msconfig in potrdimo z enter. Odpre se nam naslednje okno:

Naslednji korak je, da izberemo services/storitve in tistim nevednežem priporočam, da označijo v oknu "Hide all Microsoft services" (skrij vse Microsoftove storitve), da ne bi po pomoti ukinili kako uporabniku ali sistemu pomembno storitev. Torej nam ostanejo storitve programov, ki smo jih mi namestili zraven Windowsa in jih lahko prepoznamo po imenu storitve ali če nismo prepričani poiščemo preko Goole-a kaj se skriva za določeno storitvijo. Le te, ki jih ne potrebujemo, da bi bile aktivne v ozadju in po nepotrebnem uporabljale sistemska sredstva mirne volje lahko izključimo.

Potem nam še ostane startup/zagon kjer lahko izkopimo programe, da se ne bodo aktivirali/zagnali z zagonom operacijskega sistema. Le te lahko po potrebi zaženemo kasneje, ko bomo jih potrebovali. Bodite toliko pozorni, da si ne boste izklopili programov, ki nas ščitijo pred škodljivo programsko opremo ali programske/gonilniške podpore strojni opremi (grafični, zvočni, ...). S tem bomo pohitrili zagon operacijskega sistema in onemogočili nepotrebno izvajanje pograma v ozadju, ko za tem sploh ni potrebe.

4.) Ta točka je več ali manj vsem znana in dandanes od nas zahteva obvezno uporabo neke oblike zaščite pred škodljivo programsko opremo, ki na nas preži predvsem iz interneta. Jaz trenutno uporabljam NOD32 in nimam potrebe po nobeni drugi zaščiti. V glavnem zaščite imate več, kot dovolj, nekatero plačljivo, drugo spet zastonj. Če želite izvedeti kaj več o tem si lahko preberete sorodne teme, ki so jih ustvarili pridni soforumaši. Recimo:
- Kateri Antivirusnik?
- Varno Brez Protivirusnih Programov
- Kakšen anti-spyware program uporabljete?
- itd

5.) Upoštevajte zgoraj navedeni nasvet. Neupoštevanje tega je pogosto vzrok za izgubo pomembnih podatkov in drugih nevšečnosti kljub zaščitenemu računalniku.
Tako torej.

Hvala za pozornost in sodelovanje.
Lp, Medicius.