Skoči na vsebino

IPB
Slika

Kakovost Fotografije


Odgovorov v temi: 6

#1 rusalex12

rusalex12

  nOObie

 • Members
 • 13 objav

Objavljeno 23 februar 2011 - 19:42

Zanima me kolikokrat prekopirate slike, preden jih odnesete v foto studio, kjer vam izdelajo fotografije?
Pogosto sem že slišal, da se z večkratnim kopiranjem kvaliteta slik slabša? V kolikšni meri je to res?

Kako skrbite za vaše slikovne arhive? Jih imate na disku na računalniku ali na zunanjem disku?

#2 Medicius

Medicius

  Velemojster

 • Members
 • 7 162 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 23 februar 2011 - 19:51

A je že 1. April? :)

Saj je govora o digitalni fotografiji, ali? Skratka lahko slikovno datoteko milijonkrat prekopiraš sem ter tja in če se zapis ne poškoduje med tem, bo kakovost slike enaka, kot takrat, ko je nastala. :mellow: Če pa pride do napake pri kopiranju, pa je celotna slika "fuč", ne kvaliteta.

#3 rusalex12

rusalex12

  nOObie

 • Members
 • 13 objav

Objavljeno 23 februar 2011 - 21:00

Gre za digitalno fotografijo. Morda sem se narobe izrazil, ko sem napisal, da sem to pogosto slišal. Tudi meni se je zadeva zdela malo čudna, zato sprašujem.

Skratka to nam je povedal profesor informatike na naši gimnaziji. Skratka rekel je, da je dobro, da sliko prenesemo s fotoaparata na disk računalnika in zopet izvorno sliko s fotoaparata prenesemo še na kakšen zunanji disk za dodaten rezervni arhiv, preden slike zbrišemo iz spominske kartice.

Torej on je verjetno mislil, da se kvaliteta malo izgubi, če kopijo kopije kopiraš v novo kopijo, itd. :) Se pravi iz fotoaparata na računalnik, to kopijo naprej na disk, iz diska na usb, v ateljeju iz usb-ja na njihov računalnik...

#4 fitipaldi

fitipaldi

  Govorec

 • Members
 • 2 549 objav
 • Spol:Nedoločen

Objavljeno 23 februar 2011 - 21:04

Vrjetno je mislil da ne izgubiš slike jo imej na večih mestih? :)

#5 Aleš

Aleš

  Raziskovalec

 • Members
 • 38 objav

Objavljeno 23 februar 2011 - 21:43

Gre za digitalno fotografijo. Morda sem se narobe izrazil, ko sem napisal, da sem to pogosto slišal. Tudi meni se je zadeva zdela malo čudna, zato sprašujem.

Skratka to nam je povedal profesor informatike na naši gimnaziji. Skratka rekel je, da je dobro, da sliko prenesemo s fotoaparata na disk računalnika in zopet izvorno sliko s fotoaparata prenesemo še na kakšen zunanji disk za dodaten rezervni arhiv, preden slike zbrišemo iz spominske kartice.

Torej on je verjetno mislil, da se kvaliteta malo izgubi, če kopijo kopije kopiraš v novo kopijo, itd. ;) Se pravi iz fotoaparata na računalnik, to kopijo naprej na disk, iz diska na usb, v ateljeju iz usb-ja na njihov računalnik...

Kaže, da vaš profesor o informatiki ne ve prav veliko, ali pa ste ga narobe razumeli.
Ker je zapis fotografije enako osnovan, kakor zapis katere koli druge datoteke, je seveda kopiranje teh datotek enako 100%, kakor kopiranje - na primer - tekstovnih ali ukaznih datotek. Izgub ni, kvečjemu kakšna sprememba v skritem opisu.

Zadeva se spremeni pri shranjevanju odprtih datotek, kjer je omogočeno stiskanje, najpogostejše so takšne z jpg (jpeg) končnico. To pomeni, če v nekem grafičnem programu odpremo neko sliko, nato pa jo shranimo na drugo lokacijo, pride programsko do ponovnega stiskanja, program zopet združuje barve in slika je posledično manjša (v kb), ter slabše kakovosti. Seveda pa se je s pravilno uporabo programske opreme izogniti tudi temu, celo več, možne so določene interpolacije (povečanje števila podatkov), kjer se zaradi bolj točnega zapisa osnovna velikost navidezno poveča, v praksi pa to ne pomeni poslabšanja niti ne vem kakšnega izboljšanja, le manevrskega prostora za obdelavo je nekaj več.

Morda je vaš profesor mislil na to možnost, torej izgubo podatkov pri vsakokratnem stiskanju.

Shranjevanje posnetkov na rezervno lokacijo pa ima smisel v dveh primerih - zaradi izgube na eni lokaciji (sesutje diska, nenameren izbris itd) in zaradi možnosti, da kompletno sliko po predelavi originala še enkrat povrnemo v prvotno stanje. Mojih skoraj 50.000 je shranjenih še na drugem disku, drugega računalnika in seveda na osnovni lokaciji. Razporejene so po vrstah aparatov, s katerimi so posnete in po datumih posnetka.


LP

#6 rusalex12

rusalex12

  nOObie

 • Members
 • 13 objav

Objavljeno 23 februar 2011 - 21:58

Ja, to da imaš sliko na večih mestih je argumentiral najprej s tem, da nisi ob njo ko ti mrkne disk ali kaj podobnega. Potem pa je nadaljeval, da je dobro vedno kopirati IZVORNO sliko na kartici fotoaparata na osnovno lokacijo in na rezervno. Kopiranje izvorne slike pa je utemeljil s kakovostjo. Saj naj bi se sama kvaliteta slike MALO poslabšala pri večkratnih kopiranjih iz te lokacije na novo, in ponovnem kopiranju KOPIJE na novo lokacijo. Torej ne premikanju.
Morda smo ga narobe razumeli, enako je razumel tudi moj sošolec, ni ravno rojen govorec. Je pa res, da vodi tudi nek klub, kjer se ukvarjajo s fotografijo in razstavljajo in je morda malo bolj natančen pri teh stvareh. Verjetno že pišem neumnoosti... ;)

#7 Aleš

Aleš

  Raziskovalec

 • Members
 • 38 objav

Objavljeno 24 februar 2011 - 07:15

Saj naj bi se sama kvaliteta slike MALO poslabšala pri večkratnih kopiranjih iz te lokacije na novo, in ponovnem kopiranju KOPIJE na novo lokacijo. Torej ne premikanju.

Bom še enkrat ponovil: če je profesor informatike res izjavil to kar pišeš, potem - Bog se vas usmili!
Torej: kopiranje (copy/paste) datoteke fotografije le-te ne spremeni niti za najmanjšo malenkost. Izvorna datoteka, pa naj bo na kartici, disku, ključku ali CD-ju je po kopiranju POPOLNOMA enaka tisti, ki je na kartici v aparatu.
Računalniku je popolnoma vseeno, ali kopira datoteko *.doc (tekst) *.zip(stisnjeni podatki) *.exe (ukazna datoteka) ali *.jpg (slika), VEDNO bo skopiral natančno to, kar je na originalu in ne bo spustil (ne sme!) nobenega podatka. Kako pa bi bilo, če bi se v tekstu ob vsakršnem kopiranju izgubila kakšna črka, ali celo beseda? ;) ;)

Kakor pa sem ti razložil že v prvem postu - razlika se zgodi, ko odpremo sliko v kakšnem od grafičnih programov, nato pa to sliko shranimo z ukazom 'shrani', shrani kot', (save , save as) na novo, ali pa isto lokacijo. In kadar gre za kakšnega od stisnjenih formatov (lossy) slike (jpg, png) se podatki ponovno združujejo in kvaliteta, ter velikost se spremenita. V primeru nestisnjenih (lossless) najbolj znani so gif in RAW, pa se tudi po ukazu 'save' kvaliteta ne spremeni.

Torej: ne sme se pomešati pojmov "kopiraj (copy)" in "shrani (save)" pa bo bolj jasno kako in kaj.Dodaj odgovor  


0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov