Igre
23.11.2011 15:46
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

“Skyrim”, najnovejši otrok serije “Elder Scrolls”

Skyrim je ena najbolje prodajanih iger v letošnjem letu.
Skyrim je ena najbolje prodajanih iger v letošnjem letu.

Serija iger “Elder Scrolls” založnika Bethesda Softworks je ena najstarejših za osebne računalnike, ne le v svoji kategoriji igranja domišljijskih vlog, pač pa tudi na splošno. Prva igra iz serije je izšla že leta 1994, takrat za sistem MS DOS. Sredi novembra pa je izšel najnovejši del v seriji imenovan “Skyrim”. Je upravičil pričakovanja in ga lahko proglasimo za dostojnega naslednika v seriji?

Sodeč po prvih vtisih in ocenah ter mnenjih igralcev vsekakor. Kakor je značilno za serijo, je igra zopet postavljena v ogromen, odprt svet, ki je poln presenečenj in deluje nadvse življenjsko. Tako nismo dobili le ogromnega sveta, v katerem bi opravljali nelinearno zaporedje nalog za prebivalce, pač pa svet, ki ob tem, da je ogromen, ne deluje umetno, temveč življenjsko in prepričljivo. Igralca pritegne z vedno novimi presenečenji in skrivnostmi. To pa je tudi eden izmed čarov dobrega igranja domišljijskih vlog in eden izmed elementov, ki odloča o tem, ali bo igra obtičala v sivem povprečju ali pa se bo dvignila iz njega. “Skyrimu” to sodeč po prvih vtisih vsekakor uspeva.

Seveda pa za tovrstno igro ni dovolj le velik, zanimiv svet, ampak morajo biti zanimivi in dodelani vsaj še boji, razvoj lika in pa zgodba. Kar se tiče slednje, je ta postavljena dvesto let za prejšnjim delom, “Oblivionom”. Tokrat govori o zmajih, ki se prebujajo in ogrožajo deželo, ki jo ravno pretresa državljanska vojna po uboju kralja. Nevarnost pa je še večja kot se zdi sprva, vsaj sodeč po starodavnih prerokbah, ki govorijo o vstajenju zmajevskega božanstva Alduin, ki naj bi uničil svet. Na igralcu je seveda, da to prepreči, hkrati pa ga med igranjem čaka še mnogo postranskih opravil ter sodelovanja v političnih spletkah in pomoč eni ali drugi strani vpleteni v državljansko vojno.

Boj, kot je za serijo v navadi, poteka v realnem času. So pa avtorji dodali grafičen bombonček iz “Fallout 3”, in sicer počasno, spektakularno animacijo usmrtitve nasprotnika, ki jo kamera prikaže iz tretje osebe. Kar je dobrodošla popestritev igranja oziroma bojev. Ta drugače poteka tako z jeklom kot s čarovnijo. Zopet imamo na voljo cel arzenal orožja, tako za boj na blizu, kot tudi za boj na daleč. Poleg tega pa imamo na voljo tudi celo vrsto napadalnih ali obrambnih urokov za učinkovito odpravo nasprotnikov. Se pa pri boju vsaj sedaj še zna pojaviti negoden hrošč, ko se nasprotniki ali naši pomočniki zataknejo v kak element v okolju. Denimo za skalo ali drevo. Upajmo, da bodo to avtorji odpravili v katerem izmed prihajajočih popravkov. Pomočnike drugače lahko prikličemo z urokom, jih najamemo ali pa se nam prostovoljno pridružijo med vandranjem po deželi.

Nad igro boste navdušeni tudi tisti, ki daste veliko na grafično podobo. Ta je namreč v primerjavi s prejšnjim delom močno izboljšana in dodobra izkorišča računsko moč sodobnih računalnikov. Veliko truda je bilo vloženega tudi v oblikovanje orožja in oklepov, pri katerih so avtorji namenili ogromno pozornosti podrobnostim, tako da jih je včasih že prav užitek ogledovati in občudovati njihovo podrobno izdelavo. Bo pa znal iti komu na živce vmesnik, ki je prilagojen konzolam in tako bodo nekateri izmed tistih, ki bodo igro igrali na osebnih računalnikih potrebovali nekaj časa, da se privadijo nanj. Velja pa na tem mestu pohvaliti še odlično zvočno plat, tako glasbeno podlago kot tudi zvok na splošno. Sploh tisti z dobrimi zvočniškimi sistemi boste v igri prišli na svoj račun.

Kaj reči za konec? Igra seveda ni popolna in ima še nekaj hroščev, ki pa jih bodo avtorji gotovo odpravili v prihajajočih popravkih, vsaj večino. Nekaterim tudi ne bo ugajal odprt svet in množica opravil v njem, saj to ni igra, ki bi jo mimogrede končal v nekaj popoldnevih ali večerih. Nasprotno pa bo to za mnoge glavna prednost in eden izmed razlogov za nakup igre. Vsekakor pa lahko rečemo, da gre za eno boljših iger zadnjih let, vsaj kar se tiče igranja domišljijskih vlog.

O tem pričajo tudi prodajne številke, saj so igro samo v prvih dveh dneh prodali v 3,4 milijonih izvodov. S tem, da so v to številko vključene samo kopije, ki so bile prodane v fizični obliki in ne tudi tiste, ki so jih kupci kupili preko spletnih servisov v digitalni obliki. Če smo takih in še boljših prodajnih številk vajeni pri streljačinah, je za to vrsto igre to vsekakor zelo lep prodajni dosežek in lepo presenečenje.

Se je pa založnik potrudil tudi z oglaševalsko kampanjo. Ravno v dneh po izidu igre sem se mudil v Londonu, kjer je bil domala na skoraj vsaki postaji podzemne železnice ogromen oglasni plakat z oglasom za igro. Tam sicer za razliko od situacije pri nas taki oglasi za igre sicer niso nič nenavadnega, zanimivo pa je, da je bilo kljub skoraj sočasnemu izidu “Call of Duty 3” še vedno opaziti več oglasov za “Skyrim”. Glede na prodajne številke se jim je to vsekakor izplačalo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več