Igre
11.10.2009 10:36
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Risen prispel. Bo upravičil pričakovanja?

Lahko igra postane vse tisto, kar ni bil Gothic 3?
Lahko igra postane vse tisto, kar ni bil Gothic 3?

Marec 2001. Izide Gothic, igra nemškega studia Piranha Bytes in v domovini požanje precejšen uspeh. Zaradi tega se jo deset mesecev kasneje opogumijo izdati še v angleški verziji. Igra je bila zelo dobro sprejeta tudi s strani kritikov, ki so v večini negodovali le nad nerodno nadzorno shemo in visokimi sistemskimi zahtevami. Igralci pa smo bili veseli novega odličnega predstavnika igranja domišljijskih vlog.

November 2002. Izide nadaljevanje prvega dela, Gothic 2. Kot pri prvem delu je tudi tu nadaljevanje v angleški verziji prišlo precej kasneje. V Veliki Britaniji denimo šele junija 2003, v ZDA pa celo šele konec oktobra 2003. Seveda smo jo glede na odličen prvi del igralci pričakovali z velikim upanjem. In nismo bili razočarani. Negativne kritike so letele le na precej slab prenos igre v angleščino, saj je bilo na nekaterih mestih posneto govorjenje precej nekvalitetno, mestoma celo obupno. Kakorkoli že, ljubitelji serije so igro sprejeli odprtih rok in tako tlakovali pot dodatku, imenovanemu Night of the Raven. To je zopet doživelo polno zapletov okoli prenosa v angleščino, tako so ga v Nemčiji lahko igrali že sredi leta 2003, angleška verzija pa je bila izdana šele v začetku leta 2005.

Oktober 2006. Končno izide tretji del serije, Gothic 3. Zopet ga izdelajo fantje pri skupini Piranha Bytes. Toda, ni bilo vse tako rožnato kot so ljubitelji serije pričakovali glede na obljube pred izidom. Igra se je namreč ob prihodu izkazala za obupno hroščato. Kot so dejali avtorji je bila to posledica založnikovega priganjanja k izidu, še preden jim je igro uspelo do konca zloščiti. Težave so deloma odpravili uradni popravki, katerim so sledili tudi popravki ljubiteljske skupnosti, a splošno mnenje je bilo, da igra nikakor ni dostojen naslednik odličnima prvima deloma. Še huje pa je bilo z dodatkom, ki ga zaradi spora z založnikom niso izdelali pri Piranha Bytes, pač pa v indijskem studiu Trine Games. Zopet se je ponovila zgodba s hrošči in neprivlačno mehaniko igranja. Takrat se je tudi založnik zavedel, da tako ne bo šlo naprej, in sedaj četrti del, imenovan Arcania – A Gothic Tale, razvijajo v nemškem studiu Spellbound Entertainment,ki je znan predvsem po igri Desperados.

Piranha Bytes so medtem seveda izgubili licenco za serijo Gothic, a puške nikakor niso vrgli v koruzo. Da bi popravili vtis, ki so ga pustili s tretjim delom, so se odločili, da napravijo igro, ki bo zelo podobna Gothicu, a bo izboljšala vse pomanjkljivosti tretjega dela. In tako se je pričela zgodba o Risen. Sedaj točno tri leta po izidu zadnjega Gothica je tako Risen končan in že na prodajnih policah trgovin. Po prvih odzivih igralcev jim je namera izdelati igro, ki bo tisto, kar bi moral biti že tretji Gothic, očitno uspela. Sam sem igral preizkusno verzijo in moram reči, da me je igra po videnem zelo pritegnila. Še posebej je všečno izdelana okolica, z občutkom za podrobnosti, kar lepo spodbuja raziskovanje, za katerega smo običajno nagrajeni s kakim kosom opreme ali drugo dobroto za svoj lik. Glede samega bojevanja težko rečem kaj več, a kot kaže za uspešno preživetje ne bo dovolj samo klikati po miškinem gumbu, pač pa tudi taktično uporabljati blokiranje in izmikanje. Še posebej neugodne so denimo situacije, ko nas obkoli več sovražnikov, če jim to dopustimo, za nas skoraj zagotovo sledi kruta smrt in vnovično nalaganje posnetega položaja. Pohvaliti gre tudi grafično podobo, ki je izredno lepa in teče s spodobnim številom sličic na sekundo, celo na računalniku srednjega cenovnega razreda z dvojedrnim procesorjem Core 2 Duo@3GHZ in grafično kartico GeForce 8800 GTS 320MB.

Kaj pa je z zgodbo? Ta se plete okoli vulkanskega tropskega otoka Faranga, kjer se iz tal nenadoma dvignejo ruševine starodavnega templja, kar odpre dostop do množice podzemnih katakomb in ječ. Posledično ljudje ustanovijo red z imenom Inkvizicija, ki ima nalogo preprečevati dostop do mesta v katerem se nahajajo ruševine, ter do samih ruševin. Toda kaj se skriva v ruševinah? Zakaj Inkvizicija ne želi, da bi kdo zašel vanje? Vse to in še več bomo odkrili med igranjem.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več