Igre
06.12.2009 11:43
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 prvoosebnih strelskih iger za leto 2010

V MAG se bo lahko sočasno pomerilo do 256 igralcev.
V MAG se bo lahko sočasno pomerilo do 256 igralcev.

Leto se počasi izteka in v kolikor se uzremo nazaj lahko ugotovimo, da je letos izšlo kar nekaj odličnih iger. Seveda se nam podoben trend obeta tudi v prihajajočem letu, ko naj bi izšlo kar nekaj zvenečih naslovov. Na tem mestu pa si bomo tokrat ogledali 10 prvoosebnih strelskih iger, ki jih igralci lahko najbolj napeto pričakujemo.

Prva naj bi izšla igra MAG, in sicer za Playstation 3, 25. januarja. Naslov je za lastnike tretjih Playstationov eden najbolj težko pričakovanih, še posebej za tiste, ki so ljubitelji prave prvoosebne večigralske strelske akcije. MAG bo tudi prva tovrstna igra, ki bo omogočala masovno večigralstvo z do 256 sodelujočimi. Do sedaj je bila meja mnogo nižja, tam nekje do 64 igralcev. Večigralski sistem bo vključeval tudi podrobno statistiko, sistem dosežkov in nagrad in tudi združevanje igralcev v vode.

Naslednji na seznamu pa je Bioshock 2, ki bo za osebne računalnike, Playstation 3 in Xbox 360 izšel 9. februarja. Zgodba se bo odvijala deset let za prvim delom in se bo pletla okoli pošasti, ki ob obali ugrablja majhne deklice ter jih zbira v podvodnem mestu Rapture. Tokrat bo moč prevzeti nadzor tudi nad neslavnimi Big Daddyji, prav tako pa bomo lahko stopili tudi izven podvodnega mesta. Kot se spodobi bo naslov vseboval tudi večigralski del.

Samo za Nintendov Wii pa bo izšla igra Red Steel 2, in sicer 16. februarja. To bo hkrati tudi edina prvoosebna strelska igra, ki na Nintendovi konzoli za leto 2010 nekaj obeta, tako da jo lastniki Wii-jev pričakujejo še s toliko večjo vnemo. Hkrati pa pred izidom ostaja grenak priokus prvega dela, ki kljub visokoletečim obljubam ni ravno blestel. Avtorji obljubljajo, da bodo za drugi del popravili napake prvenca in da so se iz preteklih napak marsičesa naučili. Bomo videli.

V marcu, natančneje 2. marca pa naj bi za osebne računalnike, Playstation 3 in Xbox 360 izšel Battlefield: Bad Company 2. Izvirnik je bil prva večigralska strelska igra, ki je v akcijo vnesla okolico, ki se jo je dejansko dalo do neke mere porušiti. To je seveda vplivalo tudi na mehaniko igranja, tako nenadoma nisi bil več varen, če si se skril za steno, saj jo je lahko porušila dobro merjena granata. V drugem delu naj bi bila okolica še bolj odzivna in tako bo dejansko moč porušiti cele stavbe. Seveda bodo v igro zopet vključena tudi vozila, vključno s helikopterjem in ATV-ji.

Vračata se tudi Alien in Predator. V prvem četrtletju bo namreč izšla igra Alien vs. Predator, in sicer tako za osebne računalnike kot tudi za Playstation 3 in Xbox 360. Za naslov naj bi poskrbeli kar ustvarjalci izvirnika, moštvo Rebellion, ki je leta 1999 izšel za osebne računalnike. Tudi v njegovem sodobniku bo moč igrati Aliena, Predatorja in pa marinca. Seveda bo imel vsak svoje prednosti in slabosti. Za vse lastnike osebnih računalnikov z najnovejšimi ATI-jevimi grafičnimi karticami pa bo razveseljiv tudi podatek, da bo igra v celoti podpirala DirectX 11.

In že smo v drugi polovici seznama. Tega pričenjamo z igro Postal 3, ki bo za osebne računalnike, Playstation 3 in XBOX 360 izšla v drugem četrtletju. Serija Postal je drugače zaradi nazornega in obilnega nasilja tako nad ljudmi, kot tudi nad živalmi poznana kot ena najbolj kontroverznih in je bila v nekaterih državah celo prepovedana. Kot kaže tudi s tretjim delom ne bo nič drugače, saj avtorji zopet obljubljajo dosti brezkompromisnega nasilja.

V jesenskem času pa se nam obeta še eno nadaljevanje. Tokrat gre za Crysis 2, ki bo zopet izšel za vse tri najbolj popularne igralne sisteme. Prvenec je bil znan po svoji odlični grafiki, ki tudi danes še dve leti po izidu velja za eno boljših in lahko na kolena spravi marsikateri računalnik. Nadaljevanje na tem področju ne bo razočaralo, saj bodo razvijalcu uporabili nov grafični motor CryEngine 3, ki bo na osebnih računalnikih seveda v polnosti podpiral DirectX 11 in izkoriščal grafične bombončke, ki jih ta prinaša.

V letu 2010 naj bi končno dobili tudi tretji del priljubljene igre Deus Ex. Za osebne računalnike, Playstation 3 in Xbox 360 naj bi Deus Ex 3 izšel v zadnjem četrtletju. O igri je za sedaj znanega, da se bo odvijala 25 let pred prvim delom, torej leta 2027 in bo ohranila odlično cyberpunkovsko vzdušje prvenca. Velja omeniti še, da bo za vmesne animacije poskrbelo podjetje Square Enix, ki je v aprilu prevzelo založnika Eidos, pod katerim nastaja Deus Ex. To je razveseljivo predvsem, če vemo, da je Square Enix znan po svojih odličnih animacijah. Proslavili so se predvsem s tistimi iz serije Final Fantasy in lahko le upamo, da se bodo tudi tokrat tako potrudili.

V zadnjem četrtletju prihaja tudi igra Halo Reach, in sicer le za Xbox 360. Igra je bila napovedana na letošnjem sejmu E3 in o njej še ni znanih podrobnejši podatkov. Ve se le, da naj bi nadaljevala zgodbo Master Chiefa in jo pripeljala do zaključka ter da je to zadnja igra iz franšize, ki jo bo razvil studio Bungie. Po pričakovanjih naj bi večigralska beta izšla že tekom poletja 2010.

Ostala nam je le še ena igra, in sicer Rage, ki bo konec leta 2010 izšel za osebne računalnike, Playstation 3, Xbox 360 in tudi za Macov OS X. Hkrati bo to po več kot desetletju prva samostojna igra avtorjev Id Software, ki so odgovorni za uspešnice kot so Commander Keen, Wolfenstein 3D, Doom in Quake. Rage bo postavljen v postapokaliptični svet, podoben tistemu, ki smo ga videli v filmu Mad Max, in bo vključeval tako strelsko akcijo kot prevažanje z avtomobili. Odveč je poudarjati, da so pričakovanja za to igro zelo velika. Upajmo, da avtorji ne bodo zopet razočarali.

Kot vidite se nam v letu 2010 obeta množica akcijskih naslovov. Seveda smo gotovo kakega tudi izpustili, tako da je povsem mogoče, da bomo v prihodnjem letu videli tudi kako presenečenje. Vsekakor pa igralcem tudi v prihodnjem letu ne bo dolgčas.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več