Igre
02.03.2015 19:47
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Epizodična grozljivka Resident Evil Revelations 2: Episode 1

Serija Resident Evil je ena izmed tistih, ki mi je uničila zaupanje v igre..
Epizodična grozljivka Resident Evil Revelations 2: Episode 1
Epizodična grozljivka Resident Evil Revelations 2: Episode 1

Igri Resident Evil Remake (ta je bila nedavno izdana na PC-ju in je absolutno vredna svojega denarja) in Resident Evil 4 sta dve izmed mojih najljubših iger vseh časov. Prva ima odlično atmosfero, lokacijo in ogromno strahu, druga pa odlično akcijo in dolgo, super tempirano avanturo, polno presenečenj. Nadaljevanje, Resident Evil 5, je že bilo razočaranje, šestka pa je ena izmed najbolj obupnih iger, ki sem jih kadarkoli igral. Veliko ljudi je maralo odvrtek Revelations (3DS), a meni je bil še slabši od šestice, saj je imel obupen nadzor in občutek nad streljanjem, nič grozljivosti in imel je nadležne umetno pametne kolege. Zato pri igri Resident Evil Revelations 2 nisem imel nekih velikih pričakovanj, saj bi raje videl, da bi serija umrla, a me je izdelek prijetno presenetil. Ne v smislu, da se lahko kakorkoli približa svojim predhodnikom, ampak je definitivno boljši od iger Resident Evil 6 in Revelations.

Resident Evil Revelations 2 izhaja epizodično. Vsaka epizoda bo stala 5,99 evra, izide pa vsak teden od tega naprej. Skupno jih bo štiri, zraven enoigralske kampanje pa še lahko igraš v posebnem načinu Raid, kjer se kot eden izmed likov bojuješ proti hordam sovražnikov, bodisi sam ali s partnerjem na internetu (ali s »split screenom«, ki je na žalost na voljo le na konzolah). Zaenkrat je izšla le prva epizoda, ki traja slabi dve urici. V njej prevzamemo kontrolo nad dvema paroma likov: staro znanko Claire Redfield (nastopila je v igrah Resident Evil 2 in Code Veronica) in Moiro Burton, ki je hčerka naslednjega protagonista, Barryja Burtona. Njega še spremlja novinka, majhna punčka po imenu Natalia. Med njimi lahko prosto preklapljamo, vsak pa ima drugačne sposobnosti. Barry in Claire sta bojevnika, ki s sabo nosita ves arzenal, Moira in Natalia pa sta bolj za pomoč, saj prva sveti s svetilko in uporablja pajser, druga pa ima posebno sposobnost videnja sovražnikov skozi stene. Večino časa boste igrali kot Barry in Claire, včasih pa je treba zaznati nevidnega sovražnika ali se stisniti skozi majhne špranjice, kamor Barry na primer ne more. Igranje je zato malo bolj razgibano, kot smo vajeni od bolj akcijsko usmerjenih Resident Evilov, saj se konstantno izmenjuje akcija, raziskovanje, reševanje majhnih ugankic (pretakni stikalo, najdi objekt in ga uporabi) in celo nekaj groze, juhu! Večina te groze izhaja iz dejstva, da imaš malo nabojev, sovražniki so pa dokaj trpežni. Najbolj grozljiv del epizode je nepregleden, temačen, meglen gozd, v katerem srečaš nov tip sovražnikov, ki se radi skrivajo in so manj občutljivi na metke, razen v določeni del telesa.

Celotna igra se dogaja na čudnem, zapuščenem otoku. Na začetku igre z zabave ugrabijo Claire in Moiro, s katerima se zbudimo v nekakšnem zaporu. Naša naloga je, da iz njega pobegnemo in pokličemo za pomoč. Ko po kakšni urici to storimo, igra preskoči na Barryja, ki je na otok prišel iskat svojo hčerko. Takoj najde Natalio in skupaj se odpravita proti stolpu, kjer si predhodno poklical na pomoč. Lokacije niso ravno zapomnljive, saj so precej tipične (klavstrofobičen zapor, gozd in kabinice) in niso videti ravno dobro, saj so teksture precej slabe. Nasploh je predstavitvena plat bolj šibka, sem pa bil zadovoljen z videzom modelov glavnih likov, ki so dokaj podrobni. Nazaj na zgodbo – v igri ne izveš veliko in zgodba je spet sirasta kot preostali Resident Evili, a so liki dovolj dobro napisani, da jih vzljubiš in te kljub vsemu zanima, kaj se bo zgodilo z njimi.

Največja zamera leti ravno na to, da je narejena po epizodah. V dveh urah se ravno spoznaš z vsemi elementi igre, nato pa je konec. Ima zelo slab tempo, ki bi moral biti primeren za epizodno igro, a tukaj je videti, kot da je bil iz celotne igre izrezan uvodni trening, kar je škoda. Naj se ozrejo k Telltalu, ki malce bolj obvlada epizodne izdaje. Igra bo sicer izšla fizično, kjer bo naenkrat na voljo celotna sezona, kar bo ta problem odpravilo. Drugih zamer ravno nimam, le to, da je igra trenutno precej nenavdahnjena. Ima povprečne sovražnike, okolje, akcijo in orožja, nič ni, kar bi bilo posebnega ali pritegnilo pozornost, da bi bila obvezen nakup. Tudi preklapljanje med liki bi lahko bilo bolj zanimivo, puzle bi lahko zahtevale kaj več od igralca, nisem se soočil s šefom, kar me je malce razočaralo.

Če si ogromen oboževalec/oboževalka iger Resident Evil, je serija epizod dovolj poceni oziroma ima dovolj vsebine, da se splača kupiti prvo epizodo, jo preizkusiti in videti, ali je nadaljnji nakup obvezen. Sam sem v igranju užival kljub temu, da igra ne ponudi nič posebnega ali originalnega, in bom definitivno kupil in igral naslednjo epizodo.

Ocena: 65/100

Plusi:

– solidna akcija,

– občasno dobra atmosfera,

– prikupni liki,

– preklapljanje med liki.

Minusa:

– povprečna v vseh pogledih,

– tempo igre trpi zaradi epizodnosti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več