Igre
08.07.2019 14:05
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Recenzija: Judgment – dostojen naslednik Yakuze

Skozi več deseturno kampanjo igra pogosto v spomin prikliče Sleeping Dogs.
Skozi več deseturno kampanjo igra pogosto v spomin prikliče Sleeping Dogs.

Sega je v zadnjih dveh letih poskrbela za pravo zmešnjavo z distribucijo iger Yakuza izven dežele vzhajajočega sonca. Ta akcijska franšiza, ki ji mnogi pravijo kar “japonski GTA”, je namreč znana po številnih nadaljevanjih, predzgodbah in obzgodbah. Ker pa posamezni deli na zahodu niso izhajali istočasno kot na Japonskem, smo bili Evropejci kar dolgo časa prikrajšani za nekaj izredno zabavnih iger. Vse to se je spremenilo z izdajo predzgodbe izvirnika Yakuza 0, kateremu so kot po tekočem traku sledile Yakuza Kiwami, Yakuza 6 ter Yakuza Kiwami 2. In če pri tem upoštevamo dejstvo, da gre za precej dolge enoigralske izkušnje z goro dodatne vsebine, ni težko razumeti, zakaj so mnogi igralci izgubili sled in interes.

Grand Theft Auto: Tokyo?
Serija je, kot že omenjeno, pogosto deležna primerjav z Rockstarjevo mega uspešnico, ki pa niso ravno na mestu. Obe igri sta resda postavljeni v odprt svet, v katerem igralci lahko počnejo raznorazne vragolije, toda na tem mestu se podobnosti med njima tudi končajo. Yakuza (in posledično Judgment) je namreč znatno bolj osredotočena na zgodbo, ki jo venomer zaznamujejo dolgi dialogi, umirjen tempo in obilo vmesnih sekvenc, zaradi česar od igralca zahteva bistveno več potrpežljivosti. Prav tako v njej ni prostora za ulične strelske obračune, pretepanje nedolžnih civilistov in vratolomne avtomobilske pregone s policijo. Namesto enormnega ozemlja japonski triler namreč ponuja le nekaj ulic izmišljenega predela Tokia, ki pa vsebuje neverjetno število podrobnosti.

Izlet v virtualni Kabukicho
Judgment je tako kot Yakuza postavljen v fiktivni Kamurocho, ki je navdahnjen po slavni četrti Kabukicho v tokijskem Shinjuku. To središče zabave in rdečih luči ima kakor v resnici tudi v igri na vsakem vogalu nekaj za kratkočasenje in zapravljanje težko prigaranih jenov. Na voljo so raznorazne restavracije, bari, trgovine, avtomati s hrano in pijačo, VR igralnica, dirke z droni, fliper, pikado, Mahjong, nepogrešljivi Segini lokali in še marsikaj. Na žalost pa so iz ponudbe tokrat izpadle karaoke, ki bi odlično sovpadale z zgodnjo kariero glavnega akterja. Toda kljub temu Kamurocho ostaja ultimativna virtualna lokacija za tiste, ki se navdušujejo nad prekrasnimi ulicami Tokia in japonsko kulturo nasploh. Dejstvo, da se po strašljivo pristni upodobitvi Kabukicha lahko sprehajate tudi iz prvoosebne perspektive pa celotni izkušnji doda piko na i.

Emulator Seginih klasik
Ravno številne mini-igre in domiselne stranske aktivnosti ostajajo eden glavnih adutov te dolgoletne kriminalne serije, ki ponovno piha na dušo nostalgičnim igričarjem s polnimi različicami klasik, kot so: Fantasy Zone, Fighting Vipers, Motor Raid, Puyo Puyo, Space Harrier in Virtua Fighter 5. Vrhunec pa tokrat nedvomno predstavlja Kamuro of the Dead, klon legendarne streljačine “na tirnicah” House of the Dead, ki se odvija v post-apokaliptičnem Kamurochu.

Noir po japonsko
Osrednjo vlogo te Jakuzine obzgodbe zaseda detektiv Takayuki Yagami, ki ga upodablja nekdanji pop zvezdnik in igralec Takuya Kimura. Ta s pomočjo ekscentričnih kolegov preiskuje serijo umorov ter se hkrati spopada s sencami preteklosti. Čeprav so v igri še vedno prisotni divji pretepaški obračuni, sedaj ključno vlogo igrajo detektivski segmenti, ki pa so po večini nerazburljivi in zastareli, kljub temu, da na trenutke v spomin prikličejo podcenjeni Sleeping Dogs iz leta 2012. Poleg dolgočasnih novih igralnih mehanik pa slab okus pusti še lažen občutek svobode pri sprejemanju odločitev. Judgment pred igralca namreč pogosto postavi možnost izbire pristopa k določenemu opravilu, ki pa je v resnici sam sebi namen. Igra ima v večini primerov pravzaprav pripravljeno le eno pot, zato izbira katerekoli od drugih pripelje zgolj do nekaj dodatnih vrstic dialoga. Tega pa je že tako ali tako ogromno.

Spodoben naslednik za specifično publiko

Judgment je igra, ki bo všeč najbolj zagrizenim oboževalcem serije Yakuza ali pa tistim, ki se z njo še niso srečali. Ostalim se bo najverjetneje zdela dolgočasna, saj kljub pestri zgodbi predstavi premalo konkretnih novosti, da bi obdržala pozornost skozi približno 30-urno izkušnjo. Sega je s studiem Ryu Ga Gotoku resda ponovno poskrbela za kopico zabavnih dodatnih aktivnosti, a če pomislimo, da so številni predhodniki zdaj na voljo že po izredno ugodnih cenah in povrhu vsega tudi na osebnih računalnikih, je novincem Judgment vseeno težko priporočiti namesto odličnih Yakuza 0 ali Yakuza Kiwami.

Povzetek:

+ močna zgodba
+ dober nabor novih likov
+ zabavne stranske aktivnosti
+ veliko vsebine

– razvlečeni in nezanimivi detektivski segmenti
– izpeta lokacija

– lažen občutek svobode pri sprejemanju odločitev

Ocena: 7/10


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več