Igre
27.11.2019 08:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Težko pričakovana retro streljačina že v “zgodnjem dostopu”

Če vam igra ne izgleda dovolj retro, lahko grafiko v nastavitvah dodobra pikselirate in popačite.
Če vam igra ne izgleda dovolj retro, lahko grafiko v nastavitvah dodobra pikselirate in popačite.

Po odlično sprejetih starošolskih streljačinah Dusk, Amid Evil in Ion Fury, so oči ljubiteljev retro izkušenj že nekaj časa uperjene v dva obetavna naslednika – Prodeus in Wrath: Aeon of Ruin. Medtem ko prvega očitno letos še ne bo možno preizkusiti, je slednji pred dnevi vendarle zakorakal v zgodnji dostop na platformah Steam in GOG.com. Pred izidom polne različice prihodnje leto pa so predvidene še tri vsebinske razširitve z novimi nivoji, orožji in sovražniki.

Na Wrath smo sicer prvič opozorili dobre pol leta nazaj, ko je razvojna ekipa KillPixel v sodelovanju z legendarnim založnikom 3D Realms razkrila, da pripravlja svežo retro streljačino na pogonu Quake in na splet poslala prvi video napovednik zanjo. Zdaj pa je za ceno dveh desetakov igro že možno preizkusiti preko storitve “Early Access” ter tako odigrati prva dva nivoja, ki bosta nostalgike le stežka pustila hladne.

Wrath: Aeon of Ruin, kot omenjeno, uporablja grafični pogon Quake, s katerim so ustvarjalci pri KillPixel stari znanci. Razvojna ekipa je namreč sestavljena iz prekaljenih izdelovalcev modifikacij in njihova ljubezen do streljačin stare šole se čuti na vsakem koraku. Gre za hitro gotsko streljačino z razgibanimi stopnjami, ki v spomin nemudoma prikliče klasike: Doom, Darkwatch, Painkiller, Clive Barker’s Undying, Unreal in druge. Orožja, ki so na voljo v trenutni različici, sicer niso najbolj inovativna, vendar je občutek pri streljanju z njimi naravnost izvrsten. Še posebej prikladna je dvocevka, ki je zdaj pravzaprav že nepogrešljiva komponenta tovrstnih streljačin. Prav vsi kosi orožja pa nudijo tako primarni kot sekundarni način streljanja, kar dodatno popestri peklenske obračune z živimi mrtveci, demoni in ostalo zalego, ki napada na tleh in iz zraka.

Dodatno uteho igralcu nudijo še različni artefakti, raztreseni po zagonetnih nivojih. Bolj redki se običajno nahajajo v skritih prostorih, ki so dostopni s posebnimi ključi ali stikali, pogostejše pa se največkrat pobere kar spotoma na glavnih poteh. Ti igralca za kratek čas nagradijo s posebno sposobnostjo, kot so: ročno shranjevanje položaja, nesmrtnost in pridobivanje zdravja z vsakim ubojem. Zaradi velikega števila sovražnikov na določenih mestih je prisotnost teh moči zelo dobrodošla in obenem ponuja več svobode pri izbiranju taktik za težje bitke.

Svobodo pa ima igralec tudi pri izbiri vrstnega reda, v katerem se želi podati skozi svetove. Igra za izbiro nivojev namreč uporablja vozlišča, po katerih se igralec prosto giblje in z nekaj raziskovanja v njih odkrije še kakšno dobrino. Za končno različico avtorji obljubljajo tri vozlišča s po petimi stopnjami, kar je precej vzpodbudno, če upoštevamo dejstvo, da si je za trenutni dve na srednji težavnostni stopnji potrebno vzeti vsaj kakšno uro časa.

A seveda je tudi prostora za izboljšavo igre še dovolj. Vmesnik za izbiro artefakta je denimo precej nepraktičen, osvetlitev na nekaterih delih peša, tu in tam se pojavi kakšen hrošč ter podobno. Vsekakor pa je pozitivnih stvari bistveno več kot slabih in s trenutno poizkusno različico ekipa KillPixel predvsem daje vedeti, da je Wrath: Aeon of Ruin naslov, ki se ga ljubiteljem retro streljačin splača imeti na očeh.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več