Igre
09.03.2013 16:45

Deli z drugimi:

Share

Microsoft dobil patent s katerim bo lahko vohunil po vašem domu!

Ali bo novi Kinect, poleg naprave za igranje iger, še senzor za vohunjenje nad uporabniki?
Ali bo novi Kinect, poleg naprave za igranje iger, še senzor za vohunjenje nad uporabniki?

Znano je da se medijski giganti poslužujejo vsake še tako podle poteze, da bi le prišli do čim večjega zaslužka. Vonj po izkoriščanju potrošnika ima tudi nova poteza Microsofta, ki si je pridobil patent za vohunjenje nad uporabniki njihove nove igralne konzole v navezi s Kinect senzorjem.

Pridobljeni patent Microsoftu omogoča, da bo lahko nadzoroval koliko uporabnikov uporablja določeno avtorsko vsebino na njihovi konzoli, ki bi povezana z internetom in Kinect napravo. Slednja bo posameznika identificirala in ga povezala z uporabo določene vsebine – npr. igre. Če bo igro nato želel igrati še nekdo drug (kar bo senzor v Kinectu prepoznal) bo šlo za kršitev avtorske pogodbe, kar naj bi Microsoft sankcioniral s kaznijo in odtrganjem plačila s kreditne kartice uporabnika (če jo bo imel vezano na njihovem Microsoft Live servisu).

Na srečo gre trenutno le za odobritev patenta s strani državnega organa, kar še ne pomeni, da bo novi Xbox to tehnologijo tudi dejansko vseboval, vendar pa zdaj ta možnost vsekakor obstaja.

Nedvomno gre za potezo, ki bo na dolgi rok medijskemu gigantu prinesla le škodo. Uporabniki namreč ne želijo nadzora v obliki »Velikega brata« v njihovem stanovanju, vsekakor pa ne pri zabavnih opravilih, kot je igranje iger.

V evropskem pravnem prostoru je prav tako povsem nepredstavljivo, da bi Microsoft lahko izpeljal omenjeno tehnologijo. Evropa ima namreč izredno visoke standarde varovanja zasebnosti, predvsem pa zasebnosti posameznika na domu. Implementacija take tehnologije bi bila po evropskem pravu neustavna, zelo verjetno pa bi morali konzolo umakniti s trga ali pa onemogočiti uporabo opisane funkcije.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50