Igre
04.07.2010 08:11
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Opis igre Alan Wake

Opis igre Alan Wake
Opis igre Alan Wake

Kreatorji sage Max Payne, imenovani Remedy Entertainment, so nam po dolgem času zopet navrgli nekaj novega. Tokrat gre za Xbox 360 ekskluzivo po imenu Alan Wake. Le-ta naj bi bila psihološki triler, kateri na prvi pogled ne bo izgledal nič posebnega, a naj vas to ne zavede.

Alan Wake torej. Igra, ki je bila najavljena pred petimi leti, z veliko upanja in pričakovanja je kmalu začela trpeti za zamudami, ki so se vlekle vse do današnjih dni. Bile so predvsem zaradi dobrih idej, ki se v praksi nikakor niso dobro odnesle in ena izmed takšnih je bila udejstvovanje stila, ki si ga lasti nedavno izdani Red Dead Redemption. Govorim namreč o odprtohodnem sistemu, ki se je po več kot pol leta razvoja izkazal, da ob njem nikakor ne bo mogoče prinesti pravega vzdušja, ki je za takšen žanr iger še kako pomemben. Seveda to ni bil edini razlog za neprestano prestavljenje datuma izida, a naposled smo igro le imeli moč ugledati na trgovinskih policah. Le-ta se je izkazala prav dobro če smo odkriti, ampak igra ima tudi slabosti, o katerih bomo govorili malce kasneje.

Če se za začetek osredotočimo na celotno zgodbo, opazimo, da je ta spisana odlično, kajti verjamete ali ne, zgodba je ena izmed stvari, ki vas bo najbolj pritegnila k nadaljnem igranju. Razdeljena je na šest poglavij, vsako izmed njih pa bo prineslo nova spoznanja in nove sovražnike. Na začetku zgodbe bomo namreč imeli nemalo skrivnosti in nejasnosti, a ob koncu, bo večino teh stvari tudi pojasnjenih. Kakorkoli že, zgodba nas bo postavila v čevlje pisatelja po imenu Alan Wake, ki že drugo leto ni uspel na list papirja zliti nič pametnega. V ta namen sta se z njegovo ženo, Alice, odločila odpotovati v malo mestece imenovano Bright Falls, kjer se Alan kani odpočiti. Toda kmalu po njihovem prihodu bomo ugotovili, da bo počitek zadnja misel na katero bo Alan pomislil, kajti Alice izgine že prvo noč, on pa se prebudi nekaj trenutkov kasneje v precej hudi prometni nesreči, brez pojasnila kako se je vse skupaj razpletlo po Alicinem izginotju. Da bi bilo vse skupaj še bolj čudno, pa bo Alan na svoji poti pričel odkrivati posamezne liste iz knjige Departure, v kateri je imenovan kot avtor, a se nikakor ne spomni, da bi jo kdaj spisal, zgodba pa se odvija ravno tako kot je zapisano na teh listih.

In kot vsaka zgodba ima tudi ta, sovražnika proti katerem se borimo. Poimenovani so Taken (vzet/ugrabljen). Le-ti so pod vplivom nekakšne temačne sile, ki jih je prevzela in spreobrnila proti nam, premagali pa jih bomo lahko le s svetlobo. V ta namen bo imel Alan vedno, no ja – skoraj vedno, zraven sebe svetilko, s katero sovražnika sprva ‘obsvetimo’, nakar ga obsujemo s svincem. Na voljo bomo imeli kar nekaj različnih sovražnikov, a teh je na žalost premalo in kaj kmalu lahko igra postane precej enolična, toda glede na to, da zgodba naredi dober vtis, se ponavljanje malce zakrije. Kakorkoli že, na naši poti do Alice, bomo vsake toliko deležni tudi pomoči, s strani vaščanov. Le-ti se bodo izkazali za precej uporabne, kajti lahko bodo poskrbeli sami zase, poleg vsega pa bodo lahko ščitili tudi naš hrbet.

Torej, igralnost je precej na mestu, enako je tudi z zgodbo, toda grafično se Alan Wake žal ne more kosati z igrami kot so recimo God of War III, toda komu mar. Alan Wake kljub svoji malce slabši, a še vedno dovolj dobri, grafični podlagi uspe prinesti odlične sončne zahode, kot tudi prelepo izdelano mesto Bright Falls, skupaj z okoliškimi gorami. Kakorkoli že, vse skupaj pa pride najbolj do izraza šele ko zapade noč, kajti temačni gozd, kjer imamo le malo svetlobe res prinese piko na i, za vzdušje. Seveda bomo tudi del igre igrali podnevi, sicer zanemarljivo malo, a osvežujoče in dobrodošlo.

ZAKLJUČEK

Kot že piše na sami škatli dotične igre, je Alan Wake psihološki akcijski triler. In to nalogo je izvedel zelo spodobno. Že res, da se zdi kot, da je preveč akcije in premalo raznolikih sovražnikov, ki igro preprosto naredijo enolično. Eden glavnih razlogov za igranje te igre je zagotovo zgodba, kar pomeni, da če boste igrali le njej na čast, potem ponovno igranje skorajda odpade, ali pa tudi ne. Skratka, Alan Wake je, ko potegnemo črto, precej spodobna igra, ki pa žal trpi za nekaj manjšimi težavami. Upajmo, da bodo avtorji popravili napake v nadaljevanju. Če ga kdaj vidimo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več