Igre
03.10.2013 09:14
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Opis: GTA V – najboljši GTA doslej?

Opis: GTA V - najboljši GTA doslej?
Opis: GTA V - najboljši GTA doslej?

Uf, pa mi je končno uspelo dokončati GTA V, tik pred izidom večigralske komponente. Tako kot predhodnice je tudi to gromozanska igra, v kateri, tako kot v istoimenski igri izpred devetih let, spet obiščemo dobro staro državico San Andreas. Tokrat je seveda dodobra spremenjena, saj je Rockstar do konca iztisnil moč iz trenutno najboljših generacijskih konzol ter napravil enega izmed največjih, najlepših in sploh najboljših odprtih svetov, ki sem jih imel čast preizkusiti.

Seveda pa to ni edina sprememba – najbrž že veste, da lahko GTA V igramo v vlogi kar treh likov, namesto enega samega. Ti liki so: upokojeni ropar Michael, mlad črnec Franklin, ki se trudi rešiti geta, ter bipolarni psihopat in preprodajalec orožja Trevor, ki je včasih ropal skupaj z Michaelom. Vsak ima svojo osebnost, zgodovino, družino in prijatelje ter posebno sposobnost. Sposobnosti? Da, vrača se poenostavljen sistem iz GTA San Andreas, kar pomeni, da si lahko povečaš moč, sposobnost streljanja, pilotiranja, vožnje avta … Vsak lik je dober v nečem, na primer Franklin ima moč boljšega kontroliranja avta, Michael lahko upočasni čas med streljanjem, podobno kot Max Payne, Trevor pa je najboljši pilot in je lahko za nekaj časa skorajda neranljiv.

In kaj imajo ti trije liki skupnega? Vsi so kriminalci, ki morajo ali hočejo iz različnih razlogov zaslužiti denar z ilegalnimi dejavnostmi. Najhitrejša pot do denarja je seveda ropanje bank, zato je glavni motiv in vrhunec igre par ogromnih ropov, ki jih moraš najprej pripraviti. Preveriti moraš lokacijo, testirati alarm, pripraviti avte za beg in najeti ekipo (hackerje, dodatne strelce in voznike). Potek priprav in same misije je odvisen od tvojih odločitev, saj imaš ponavadi na voljo dve izbiri, kako bo potekala misija. Ko na primer ropaš trgovino z dragulji, lahko vdreš v njo oborožen do zob in poskusiš ustrahovati talce, lahko pa ukradeš uspavalni plin, ki ga vržeš v ventilator za zrak, s čimer uspavaš uslužbence in varnostnike. Tako lahko lažje opraviš rop in nabereš več robe. Večino vsebine pa vseeno tvorijo klasične GTA misije, v katerih moraš koga ubiti, krasti avte, se ubadati z Michaelovo zmešano družino ali voditi Trevorjevo organizacijo, kjer preprodajaš droge in orožja. Poleg glavne zgodbe lahko opravljaš še “Strangers and freaks” misije, v katerih spoznaš odpuljen lik, ki ponavadi od tebe zahteva čudaško opravilo – na primer fotografiranje zvezd, dostavo drog, raziskovanje alienov, pridružitev kultu … Te misije so ponavadi tako zabavne kot tiste v glavni zgodbi, še posebej zaradi odlične zasedbe likov.

Če niste marali resnega tona štirke, vas lahko razveselim, da je petka (GTA V) veliko bolj barvita, raznovrstna in zabavna. Konec je sivih barv mesta, saj je tukaj vse barvito, polno narave in živali. Samo mesto, ki je malce večje kot tisto v GTA IV, je podrobno oblikovano in obsega vse, od majhnih trgovinic do ogromnih nebotičnikov. Kot sem omenil že prej, greste lahko tudi v divjino, ki obsega gozd, puščavo, par majhnih mestec, jezero in morje okoli San Andreasa, ki ga lahko raziskujete tudi s potapljaško obleko in podmornico. Zapravljalci boste veseli, da je v GTA V tudi več načinov za porabo denarja, saj lahko nakupujete oblačila, si spreminjate frizure, kupujete ter modificirate avte in orožja, zahajate v razne klube in kine, ki jih lahko kasneje tudi kupite. S tem pridobite brezplačno vstopnino in vsak teden še nekaj dodatnega denarja.

Torej, je GTA V najboljši GTA doslej? Verjetno, čeprav sam še vedno preferiram GTA San Andreas, mogoče tudi iz nostalgičnih razlogov. Veseli me, da so popravili večino zamer iz predhodnic, na primer prej omenjeno resnost in enolično okolico iz štirice, izboljšali so kontrole, vožnjo avtov in streljanje, ki je sedaj odlično in podobno tistemu iz Max Payne 3 (katerega so tudi razvili pri Rockstarju). Zgodba je tokrat tudi bolj zabavna in parodična, kot se spodobi za GTA.

Igra pa seveda ni brez napak, zato sem se kar nasmihal, ko sem videl vse popolne ocene s strani tujih opisovalcev. Ne, nobena igra ni in ne bo nikoli popolna, kar velja tudi za GTA V. Po dvanajstih letih še vedno niso odpravili starih zamer, na primer te, da so vsi avti v prometu enaki tvojemu. To verjetno izhaja iz strojnih limitacij, ampak je vseeno tečno, ko hočeš zamenjati avto za kaj bolj hitrega, najdeš pa samo enake avte. Zlomili so tudi sistem policajev, ki so tokrat malo preveč nadležni, saj te bodo začeli loviti tudi v primeru, da tvoj zločin ni imel prič. Četudi boš nekoga ubil sredi puščave, kjer je nemogoče, da te nekdo opazi, boš dobil eno zvezdico. Težave so tudi med samim begom, ker se policaji včasih pojavijo kar pred teboj.

Daleč največja zamera pa leti na najbolj oglaševano stvar, torej na rope. Teh je preprosto premalo, nekje pet ali šest, pa še te v večini opraviš za policijo. Nesmiselno se mi zdi, da se dodatni člani ekipe, ki jih najameš, izboljšujejo, a jih lahko vzameš samo na dve misiji v celotni igri. Pred izidom igre so obljubljali, da bodo ropi ogromni in spektakularni, kar pa žal morda velja le za dva, vsi ostali so precej kratki in enostavni. Prav tako ni nobenega izziva, saj s prvim ropom dobiš ogromno denarja, s čimer si lahko kupiš neomejeno količino orožja in strelivo. Že zelo hitro namreč odkleneš močnejši arzenal, na primer metalca granat, in nič te ne ustavlja, da bi na misijah uporabljal samo eksplozivna orožja. Tako te nič več ne ogroža, niti helikopterji. To lastnost igre je Rockstar poskusil uravnotežiti s povečano ranljivostjo glavnih junakov, neuporabnostjo neprebojnih jopičev in izjemno natančnimi sovražniki. Če se ne skrivaš za steno, te bodo preluknjali v parih sekundah, kar ni težko, ampak preprosto nepravično. Zadnja pripombica pa leti še na soundtrack. Ta je sicer zelo obsežen, saj vsebuje kar 17 radijskih postaj, od tega sta dve pogovorni, ampak preprosto ni tako zapomnljiv in dober kot tisti v San Andreasu in Vice Cityju. Še posebej, če poslušaš klasičen hard rock, ki je bil v predhodnicah odlično izbran.

So to ogromne zamere? Zame osebno ne, saj je igra še vedno zelo, zelo dobra, ima ogromno vsebine (potreboval sem približno 35 ur, da sem končal glavno zgodbo in večino “Strangers and freaks” misij) in enega izmed najboljših živečih odprtih svetov v igrah. Prav tako je igra odpravila vse zamere, ki sem jih gojil do štirke, in dodala zabavnost San Andreasa. Zato GTA V toplo priporočam, saj je popolnoma vreden svoje cene.

Ocena: 89/100

Plus:

  • odličen odprt svet
  • zabavni liki, zgodba, parodija Amerike
  • izboljšan nadzor, streljanje
  • veliko dodatne vsebine

Minus:

  • tečni policaji
  • stare zamere iz GTA iger
  • ni pravega izziva
  • premalo ropov
  • soundtrack bi lahko bil boljši

Ob izidu tega opisa bo na voljo že GTA Online, v katerem boste lahko izdelali lasten lik in se z do 16 igralci podili po celotni mapi iz enoigralske igre ter opravljali približno 700 misij. A več o tem v drugem članku, ko bom večigralski del igre podrobno preizkusil.

Igro za opis nam je priskrbela spletna trgovina Gameworld.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več