Igre
05.05.2010 12:24

Deli z drugimi:

Share

Playstation 2 skozi čas – Najpopularnejše igre

Koliko časa bo igralna konzola Sony PlayStation 2 še naprdaj?
Koliko časa bo igralna konzola Sony PlayStation 2 še naprdaj?

Že deset let je minilo od dneva, ko so prve igralne konzole pod imenom Playstation 2 zapustile tovarne in se naselile v japonske domove. Kmalu zatem smo jih ugledali tudi na drugih kontinentih in svetovna dominacija se je pričela.

Za popularnost, ki si jo je Playstation 2 priigral do današnjega dne, lahko mirne duše rečemo, da je Sonyjev paradni konj v igričarskem oddelku, in ne samo za Sony, ampak je tudi veliko pripomogel k sami igričarski industriji. Do današnjega dne je bilo prodanih že 140 milijonov igralnih konzol in številke se kljub novi generaciji konzol še vedno višajo iz meseca v mesec. Seveda, večja kot je popularnost nekega produkta, bolj je zanimiva za industrijo in Playstation 2 je to izpeljal odlično. Izdanih je bilo na stotine iger in med njimi se je skrivalo zelo veliko odličnih iger, ki so vsaka na svoj način zaznamovale konzolo in s tem tudi igričarje.

Čeprav so zadnjih nekaj let vse sile preusmerjene v zadnjo, sedmo generacijo igralnih konzol, se razvijalci še vedno odločajo, da bodo katero izmed svojih najnovejših iger razvili tudi za stari dobri Playstation 2. Spisek iger ni ogromen, vendar s prihodom iger kot so Final Fantasy XI, Rock Band 3, Madden NFL 11, TNA Impact! 2 letošnje leto zagotovo ne bo ravno slabo za uporabnike PS2 konzol, če vzamemo v zakup starost konzole. Toda če pogledamo malo nazaj v pretekla leta ugotovimo, da je na dotični konzoli toliko odličnih iger, da bi lahko ob njej sedeli dneve in noči ter uživali ob igranju. In prav zaradi tega je bilo tako težko sestaviti listo desetih najboljših iger, ki so bile kdajkoli izdane za Playstation 2. Kakorkoli že, kot vidite je bil spisek sestavljen, sledijo si pa takole:

10. Resident Evil 4

Razvijalec: Capcom

Založnik: Capcom

Leto izdaje: 2005

Lahko bi rekli, da je Capcom z Resident Evil sago spremenil pogled na grozljivke, vendar tudi mojstri ne uspejo v prvem poskusu. Capcomu ni uspelo vrsto let – vse tja to izida Resident Evil 4, ki je dobesedno popeljal celotno sago na nov nivo. Sprva je bila igra izdana zgolj za konzolo GameCube, z avtorjevim zatrdilom, da si rajši odreže glavo kot pa izpusti igro na preostale konzole. Obljuba ni držala dolgo in kmalu po izidu je špil romal tudi na Playstation 2. Že res, da so se privrženci konzole GameCube branili z dejstvom, da ima RE4 boljše kontrole in grafiko na njihovi konzoli, a je bila to zgolj malenkost, saj je PS2 verzija dobila nekaj dodatnih vsebin. In vsi smo bili srečni. A poleg tega, da se je Capcom pobahal z dobro grafiko, je bilo tudi veliko sprememb narejenih tudi na igralni mehaniki, umetni inteligenci, ugledali pa smo tudi ene izmed zelo dobrih šefovskih bojev, kar je dodatno potrdilo, da je to ena izmed pravih »survival« grozljivk.

9. Gran Turismo 4

Razvijalec: Polyphony Digital

Založnik: Sony Computer Entertainment

Leto izdaje: 2005

Gran Turismo je skozi svojo zgodovino znova in znova pometel s konkurenco. Pa naj je bilo to v voznem ali pa grafičnem področju – ni ga bilo boljšega, med dirkalnimi igrami seveda. Ko smo roke položili na Gran Turismo 3: A-Pex, se je zdelo kot da je Polyphony Digital dosegel to, kar je bilo mogoče, a za vogalom je prišel Gran Turismo 4, ki je zopet impresioniral. Imeli smo preko 50 prog in neverjetnih 700 različnih avtomobilov, z ogromno izzivi. Edino kar lahko igri zamerimo je to, da vanjo niso vključili podpore za medmrežno igranje, ki je bila sprva najavljena, vendar kasneje ovržena. Sicer smo imeli možnost podirati čas nekoga drugega ali pa voziti s prijateljem na »deljenem zaslonu« toda te stvari nekako niso bile dovolj, da bi nas pripravile, da pozabimo njihovo mamljivo obljubo.

8. ICO

Razvijalec: Team ICO

Založnik: Sony Computer Entertainment

Leto izdaje: 2002

ICO je igra, ki jo lahko primerjamo z enourno vožnjo v, recimo, Ferrariju. Zvok bo odličen, vožnja prav tako, skratka z eno besedo – uživancija. Vendar problem tiči v tem, da bo konec nastopil (pre)hitro. Enako se je zgodilo s igro ICO, saj njegov konec nastopi veliko prej kot bi želeli videti, v ponovnem igranju pa bomo prišli do konca še prej. In kaj dejansko je naredilo igro tako fantastično? Hm, avtorji so nam izdelali čudovit in podrobno sestavljen svet, poln lepote in nepričakovanih presenečenj. Prav tako so vpletli dobro zgodbo in združenje teh elementov je poskrbelo, da nismo obupali ob zastavljenih ugankah, saj smo vedeli, da bomo ob njihovi razrešitvi nagrajeni s še več lepotami, ki jih skriva ICO. Toda problem, za katerim je ICO trpel, je bil predvsem to, da veliko igričarjev ni dojelo te igre kot bi moralo. Morda pa jim uspe z njihovim novim naslovom The Last Guardian.

7. Okami

Razvijalec: Clover Studio

Založnik: Capcom

Leto izdaje: 2007

Hideki Kimaya je z Okamijem še enkrat dokazal, da ve, kako se stvari streže. Že res, da si je igra lastila nekaj elementov izpeljanih iz iger Zelda – za primer lahko vzamemo kako se igra razpleta – a je Okami v sebi še vedno skrival dosti inovacij, ki so naredile igro tako odlično. Že v samem začetku nas igra preseneti s prav posebnim vizualnim dizajnom, vendar pa v sebi skriva veliko več kot to. Namreč, avtorji so uspeli ustvariti čudovito zgodbo, ki nas bo popeljala od mesta do mesta, v katera se bomo lahko znova in znova vračali, da izpolnimo še kakšno izmed stranskih nalog. Vpletli so tudi šefovske bitke, ki za razliko od drugih ne bazirajo na velikosti, temveč na zabavi, izzivih v obliki ugank in kreativnosti. Če potegnemo črto, je Okami odlična igra, z nekaj napakami, toda še vedno znosnimi in če še niste preigrali dotičnega naslova, ga preprosto morate.

6. God of War I

Razvijalec: Sony Santa Monica

Založnik: Sony Computer Entertainment

Leto izdaje: 2005

Ob naznanitvi dotične igre s(m)o bili igričarji malce skeptični, saj smo bili prepričani, da bo Sony na trg poslal še eno sekljačino, v kateri prelivamo kri sovraga. A naša zmota je bila videna že po prvih minutah igranja. Epska pripoved, konstantna in napeta akcija, izjemno dobra igralnost ter krvoločni špartanski bojevnik po imenu Kratos, ki se upira bogovom na gori Olimp. Seveda, kot se za igre tega žanra spodobi, je imel God of War tudi precej šefovskih bitk, v katerih smo kaznovali bogove za naše trpljenje. Kakorkoli že, igra je bila precej nezahtevna do začetnikov in čeprav smo v celotni igri zgolj sekali z mečem po sovražnikih, se tega nismo naveličali. Imeli smo nadgradnje orožja, ki so skupaj z posebnimi gibi postale prava paša za oči.

5. Metal Gear Solid 3: Subsistence

Razvijalec: Konami Computer Entertainment

Založnik: Konami

Leto izdaje: 2006

Klečeplazenje je bilo med uporabniki Sonyjeve igralne konzole vedno priljubljeno. A najbolj se je prijela saga Metal Gear, ki je z nami že dobrih dvajset let. Dobro, v današnjem času je tukaj Splinter Cell, ki za razliko od Metal Gear izgleda…malce naprednejše. A odmislimo sedaj Splinter Cell – Metal Gear je bil in še tudi je veličasten, toda MGS 3: Subsistiance je zlahka okronan za kralja v tej sagi, vsaj na dotični konzoli. Potrebno se je zavedati, da je Subsistance predelana verzija njegovega »predhodnika« imenovanega MGS3: Snake Eater. Torej, zgodba in vse kar gre zraven je ostalo nespremenjeno, kakorkoli že, spremenili pa so kamero, s katero smo lahko opazovali stvari v treji osebi, kar je naredilo igranje veliko boljše in lažje, saj nas niso mogli zapaziti sovražniki, ki jih poprej nismo mogli videti zaradi kamere. Dotaknjenih je bilo tudi nekaj manjših napak, toda formula je ostala enaka. Največja renovacija pa je zagotovo bila vsebina drugega diska, ki smo ga prejeli zraven igre. Ne le, da so nanj zložili Metal Gear Online, ki ga žal ne moremo več igrati zaradi izklopljenih strežnikov, toda še večje presenečenje je bilo, ko smo ugledali Metal Gear igri, ki sta bili prvotno izdani na Nintendovi NES konzoli.

4. Final Fantasy X

Razvijalec: Square Enix

Založnik: Square Enix

Leto izdaje: 2002

Final Fantasy je enako kot Metal Gear na igričarskem trgu ogromno let. V tem času smo uspeli videti vzpone in padce, najbolj pa nam je ostal v spominu Final Fantasy X. Zakaj? Grafično je bil tedaj v samem vrhu, prav tako bi lahko rekli za zvokovno plat, in če pogledamo še ostale dele igre, ugotovimo, da je to igra, na katero razvijalci in igričarji gledamo s ponosom. Zgodba je napisana zelo dobro in iz ure v uro nas vleče vedno bolj, dokler se igra ne konča. Prav tako so dobro vpeljali igralne like, med katerimi ima vsak svojo malo zgodbo in potem je tukaj še sama igralnost. Orožja in borilni sistem sta sicer v stilu ostalih Final Fantasy iger, manjše spremembe pa je ugledal sistem za napredovanje po stopnjah. In kot že omenjeno, Final Fantasy je imel mnogo vzponov in padcev, toda FF X je zagotovo eden izmed vzponov.

3. Shadow of the Colossus

Razvijalec: Team ICO

Založnik: Sony Computer Entertainment

Leto izdaje: 2006

Izpod prstov razvijalca zgoraj omenjene igre ICO je prišla tudi igra Shadow of the Collosus. Čeprav je razvijalec enak, je med njima veliko neenakosti, vendar to še ne pomeni, da SotC ni bil kvaliteten izdelek. Pravzaprav ni bil le kvaliteten, bil je prava umetnina in jo lahko uvrstimo v vrh pustolovskih iger. Zgodba nas postavi v čevlje Wanderja, ki želi oživeti dekle imenovano Mono. Da bi lahko to storili, se bomo morali boriti in premagati šestnajst velikanskih šefov, ki jih bomo morali poiskati s pomočjo našega meča. Toda preden se bomo lahko soočili z njimi, bomo morali prebroditi gozdove, puščave, reke … nakar bomo uzrli Colossusa. Vsak izmed njih bo poleg velikosti tudi kreativen in unikaten, za zmago nad njimi pa bo potrebno tudi malce napeti možgane, saj ne bo vseeno, kako se bomo lotili boja z ogromnimi Colossosi.

2. Grand Theft Auto: San Andreas

Razvijalec: Rockstar North

Založnik: Rockstar Games

Leto izdaje: 2007

Playstation 2 je zahvaljujoč svoji dolgi vzdržljivosti na igričarski sceni gostil kar tri različne igre po imenu Grand Theft Auto. S prvo so naredili odličen preskok v 3D okolje, a čeprav njen naslednjik, Vice City, ni imel takšnega revolucionarnega pristopa, je bil še kako vreden igranja. Niti San Andreas ni uspel izvesti revolucije, vendar je prinesel vse, kar smo hoteli videti. Imeli smo ogromno in raznoliko gibalno površino, po kateri smo lahko zganjali cirkus ob igranju zgodbe ali pa preprosto samo zganjali cirkus. Kakorkoli že, ko pogledamo San Andreas, lahko vidimo, da je bila igra v prvi vrsti namenjena zabavi, kar ji je z močnim pomanjkanjem realizma uspelo odlično in kaj več želimo od igre, ki nam ponuja obilo zabave skupaj z igranjem do onemoglosti?

1. God of War II

Razvijalec: Sony Santa Monica

Založnik: Sony Computer Entertainment

Leto izdaje: 2007

Playstation 2 je bila konzola, ki v svojem slovarju ni imela besede ‘primanjkljaj’ ko je prišlo do akcijskih iger, katerih kralj je bil nihče drug kot sam Kratos. Ura za uro krikov in krvavega klanja, ki ga je zakrivil Kratos, skupaj z dodatkom grške mitologije, so bile marsikomu – milo rečeno – mokre sanje. In ko smo igričarji mislili, da smo videli vse, nas je Sonyjev studio iz Santa Monice presenetil z nadaljevanjem. Da, prišel je God of War 2 in znova pometel s konkurenco. Prvinec je bil veličasten in tega mu nihče ne ugovarja – ko ga primerjamo z drugimi akcijskimi igrami, vidimo, da je bil God of War 2 narejen boljše na vseh koncih in krajih. Zgodba, ki je bila nadaljevanje iz prvenca, je bila spletena boljše, bilo je še več akcije, klatenje po sovragih se je zdelo bolj tekoče in tudi grafično je GoW2 močno presenetil in zdelo se je, da je iztisnil še zadnje, kar je Playstation 2 zmogel. Navsezadnje je bil le ena izmed zadnjih res epskih iger, ki smo jih imeli moč ugledati. In najlepša misel? God of War 3 nas že čaka na policah… je boljši?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
PlayStation igre

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več