Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se PrijavaIšči med ostalimi izobraževanji
Specifikacija zahtev za programsko opremo - od ideje do opisa


Razpoložljivi termini

 
Kdaj?
Čas trajanja
Cena v € z DDV
Vrsta izobraževanja
Opombe

1.
09.11.2020 do 
09.11.2020
1 dan
253.00 €
Delavnica


0
Natisni besedilo
Velikost pisave A A

Pravi način prenosa ideje o delovanju aplikacije oz. programske opreme od naročnika k načrtovalcem in razvijalcem

Pri tradicionalnem (ang: waterfall) modelu razvoja programske opreme je prva faza, sistemska analiza s specifikacijo zahtev, tudi najpomembnejša faza razvoja. V tej fazi se srečamo s problemi, ki lahko povzročajo zamude na projektu in tudi povzročajo težave v samem projektnem pristopu.

Kaj je specifikacija zahtev za programsko opremo in zakaj je pomembna?

V osnovi predstavlja naročnikovo razumevanje (v pisni obliki) želenega delovanja programske opreme in dobro je, da je ta usklajena z razumevanjem načrtovalca in razvijalca. Tak način naročniku prinaša več koristi.

 • Razumljeno povratno informacijo.
  Specifikacija zahtev je dokument, ki naročniku jamči, da ponudnik načrtovanja in razvoja programske opreme razume problematiko, ki jo želi naročnik rešiti s to rešitvijo. Zato je dokument zapisan v naravnem jeziku, brez dvoumnosti in na obema razumljiv način.
 • Razčlenjen problem na obvladljive dele.
  Dobra praksa organiziranosti specifikacije zahtev (standard) sama po sebi členi opis programske opreme na manjše dele. Ti so opisani na strukturiran način in jih naročnik tudi lažje obvladuje.
 • Zahteve za oblikovanje.
  Specifikacija zahtev vsebuje opisane detajle, ki vplivajo na načrtovanje, oblikovanje in razvoj sistema. Ti opis naročniku pomagajo, da se pravilno načrtuje arhitektura, potrebne infrastruktura ter gradniki (moduli, storitve) programske opreme z uporabniškimi vmesniki in njihova sklopljenost.
 • Krovni dokument naročila (razpisa).
  Specifikacija zahtev prinaša opis zunanjega obnašanja programske opreme, ki naročniku pomaga pri definiranju pogodbenih obveznosti s ponudnikom in načrtovanju in izvedbi zaključnega – prevzemnega testiranja produkta.


Poleg problematike vodenja IT projekta, se na področju zahtev za programsko opremo lahko v praksi srečamo z različnimi problemi:

 • Naročnik ne ve, kaj v resnici hoče.

Naročnik razpolaga z nejasnim pogledom na svoje potrebe, želje. Zgodi se težava pri razumevanju poslovnega procesa in posledično nepoznavanje zahtev. Vaša naloga je, da s pravim naborom vprašanj in analizo drugih virov pretvorite njegovo zamegljeno vizijo v formalen dokumentiran opis zahtev za programsko opremo.

 • Naročnik spreminja zahteve med razvojem programske opreme.

Naročnikov opis zahtev iz prve faze IT projekta ni skladen z njegovimi željami v nadaljevanju izvajanja. Potrebujete discipliniran pristop k spremembam in vodenje verzij opisov zahtev za programsko opremo  

 • Načrtovalec (razvijalec) ima težave z razumevanjem dokumenta.

Naročnikov opis zahtev ni skladen s priporočili dober specifikacije zahtev za programsko opremo. Vaša naloga je razumljiv opis zahtev za programsko opremo s poudarkom na nedvoumnost, kjer je vsak pojem enolično razložen in se ga da razumeti na en sam način.

Dobra programska oprema je tista, ki je 100 % skladna z zahtevami, prepoznanimi pred začetkom njene izgradnje. Če zahteve vsebujejo napake, so nejasne in slabo definirane, potem le redko kdo lahko zahteve popravi v nadaljnjem procesu razvoja programske opreme.  


Kako pišemo zahteve za programsko opremo?

Zahteva predstavlja nek pogoj, zmožnost, ki ga vaša aplikacija mora izpolnjevati, da bo dosegla svoj namen. Te velikokrat ni enostavno prepoznati in jih razumeti. Še težje jih je zapisati (dokumentirati) na nek enostaven in razumljiv način. Poskusimo opisati to, KAJ naša aplikacija naj počne. Opis KAKO naj to počne pa pustimo drugim.

 • Kako naj izgleda dokument?

Strukturo in obliko dokumenta narekujejo različni standardi in priporočila. V osnovni pa lahko ločimo dva načina priprave takega dokumenta. Prvega poznajo tisti, ki se lotevajo razvoja aplikacij na tradicionalni (predvidljiv) način. Imajo čas in so natančno analizirali naročnikov posel in problem. Poznajo (skoraj) vse njegove zahteve in vedo (beri "želijo"), da se ne bodo spreminjale. Drugi je bliže agilistom. Vedo, da naročnik v času razvoja ne bo podal vseh zahtev. Tudi pisanje jim preveč ne diši. V več iteracijah razvoja aplikacije bodo zapisali uporabniške zgodbe (v enem stavku), ki bodo sproti narekovale seznam lastnosti aplikacije. Prilagajali se bodo naročnikovim željam. 

 

 • Kaj pa so lastnosti dobrega opisa?

Ne glede na strukturo in obliko dokumenta, je važno da sledite nekaterim lastnostim (atributom) dobrega opisa zahtev za programsko opremo. Ti so nedvoumnost, preverljivost, skladnost, popolnost in prilagodljivost.

Premišljeno načrtovanje programske opreme na podlagi kakovostne specifikacije zahtev za programsko opremo podvoji možnosti za uspeh projekta izgradnje programske opreme.Komu je delavnica namenjena?


Delavnica je namenjena sistemskim in poslovnim analitikom (kaj naj naredijo), načrtovalcem aplikacij (kaj naj zahtevajo) in skrbnikom končnih uporabnikom (kaj naj imajo). Zaželena je udeležba vodij projektov in članov projektnih skupin, ki so odgovorni za analizo in načrtovanje ter tistim, ki so odgovorni za končne uporabnike. Verjamemo, da bodo tudi inženirji in tehniki lahko dopolnili svoje znanje in izmenjali svoje izkušnje z udeleženci.


Vabljeni:

 • vodje oz. managerji IT projektov, ki želite izpopolniti svoje veščine sistemske analize,
 • poslovni analitiki,
 • funkcijski menedžment,
 • člani projektnih skupin IT projektov,
 • organizatorji dela in poslovnih procesov.

 

Na delavnici boste spoznali proces, kako najprej razumeti in nato v t.i. specifikaciji zahtev opisati, kaj želite od naročene programske opreme na temeljit, jasen in razumljiv način. Dobro izdelana specifikacija zahtev za programsko opremo vam lahko prihrani tisoče evrov.Delavnica temelji na priporočilih ANSI/IEEE Std 830-1990. Prejeli boste tudi Izvod v angleškem jeziku.

 

Program

Projektni menedžment in sistemska analiza v procesu implementacije računalniške aplikacije

Spoznali boste projektni menedžment izgradnje in uvedbe računalniških aplikacij. Uvodni predstavitvi sledi predstavitev dveh ključnih področij za specifikacijo zahtev, to sta upravljanje sprememb in obvladovanje tveganj. Spoznali boste tudi različna pristopa načrtovanja in razvoja programske opreme. Tradicionalni pristop z različnimi oblikami za tiste, ki vam je bliže tradicija in agilni – prilagodljiv pristop za nove priložnosti. Spoznali boste tudi pomen sistemske analize ter posledice napačno definiranih zahtev ter potrdili namen specifikacije zahtev za programsko opremo.

Lastnosti dobre specifikacije zahtev za programsko opremo

Lastnosti (atributi) dobre specifikacije zahteve so povzete po raznih priporočilih. S pomočjo praktičnih primerov boste poznali in opisali posamezne lastnosti kot so pravilnost, nedvoumnost, popolnost ipd. Spoznali boste pomen in način označevanja zahtev ter neposredne povezave z načrtom testiranja računalniške aplikacije.

Primer oz. prototipni osnutek specifikacije zahtev za programsko opremo

V strukturirani obliki boste navedli vse bistvene sestavine SZPO. Struktura ni obvezujoča in jo lahko naročnik ter izvajalci dogovorno prilagajate svojim potrebam. Predstavili bomo dva primera izdelka specifikacije zahtev za programsko opremo za eno izmed računalniških aplikacij informacijskega sistema. Prvi primer je dokument po priporočilih ANSI/IEEE Std 830-1995 (tradicionalni pristop) in drugi po priporočilih za agilni pristop. 

Predavatelj

Mitja Kovačič

je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, nato pa zaključil podiplomski specialistični študij na Fakulteti za organizacijske vede s področja organizacije in managementa informacijskih sistemov. Od leta 1987 se ukvarja z računalništvom in informatiko v zadnjih petnajstih letih pa z menedžmentom informacijskih sistemov in projektnim menedžmentom. Leta je opravljal tudi vodstvena dela v službi za informatiko. Vodi IT projekte informatizacije poslovnih procesov in elektronskega poslovanja ter projekte upravljanja s tveganji, uvajanja sistema informacijske varnosti ter upravljanja neprekinjenega poslovanja. Je tudi IPMA certificiran senior projektni manager in predava na višji šoli za informatiko.

Več informacij in možnost prijave na tej povezavi: Specifikacija zahtev za programsko opremo - od ideje do opisa

Podaj oceno: Še ni ocenjeno!
Bodi prvi!
Natisni
Prijavi napako

Zadnje aktivnosti


Komentiraj
Svoje mnenje glede izbranega izobraževanja lahko preprosto izrazite tukaj. Možnost komentiranja je namenjena konstruktivnim ocenam. Za mnenja uporabnikov uredništvo ne odgovarja. Pridružujemo si pravico, da neprimerne komentarje odstranimo iz objave.

Imate dodatna vprašanja o izobraževanju, ki si ga ogledujete? Preko vmesnika »Vprašaj za info« lahko to storite preprosto. Svoje vprašanje vpišite v spodnje polje, odgovorni pa vam bodo na vaš e-naslov odgovorili v najkrajšem možnem času.


Komentarji
Razvrsti:
Izobraževanje še nima komentarja. Bodi prvi!
X

OSNOVNI PODATKI

Agencija POTI, d.o.o.

Stegne 7, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 511-39-21
Fax: +386 (0)1 511-39-25
envelop Poglej vse podatke
Transakcijski račun: 330000001159917
Davčna številka: SI74551400
Matična številka: 5792070
Šifra dejavnosti: 85.590
Kadrovski potencial: 3
www.agencija-poti.si
Poslovalnice

Kontakti

Martina Pustotnik, Vodja pisarne
+386 (0)1 511-39-20
envelop

Več

ANKETA
Arhiv anket

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?ZADNJE RAČUNALNIŠKE TEŽAVE IN REŠITVE

ZADNJE KOMENTIRANE NOVICE

Microsoft najavil razpoložljivost oktobrske p... 1
Nelev Nedesen  |  JA bravo! Že 5 let vsakič pišete da Win1...
Avtonomni avtomobili očitno ne potrebujejo vo... 1
slo81a  |  če rabijo voznika tudi kabina ni potrebn...
Brezžično polnjenje, ki bo baterijo napolni v... 1
Nokia4ever  |  To bo škodljivo za baterijo!
Samsung že pripravljen na Android 11? 2
TechnoX  |  Samsung je med zadnjimi pri posodobitvah...
Očala Oculus Quest 2 VR niso pretirano draga 1
joe  |  Pr nas bodo okoli 500€ ker je standard p...
RN KANAL
e-novice Želim brezplačno izdajo uredniškega izbora
najboljših računalniških novic na e-mail
Potrdi
(predogled)
(predogled)
(predogled)


100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli!
Twitter
V zgornje okence vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli nadaljna navodila.

Mozilla Firefox

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Možnosti (Options)
V zavihku Splošno (Main) v polje Domača stran (Home Page) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Internet Explorer

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Internetne možnosti (Internet Options)
V zavihku Splošno (General) v polje Home Page (Domača stran) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Chrome

Hkrati pritisnite ALT+F in izberite Možnosti
V zavihku Osnove kliknite na gumb Uporabi trenutno stran
Kliknite na gumb Zapri

Netscape Navigator

Kliknite na meni Tools in izberite Options
V zavihku Main v polje Home Page vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite CRTL+F12
Kliknite gumb »Use current«
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+","
Izberete zavihek General
Kliknite gumb »Set to current page«

Mozilla Firefox

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Shrani (Save)

Internet Explorer

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Dodaj (Add)

Chrome

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Končano (Finish)

Netscape Navigator

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK