Digitalizacija
20.03.2014 11:09
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Play z novo zaščito proti nakupom v aplikacijah

Geslo bo po novem potrebno vpisati pred vsakim nakupom!
Geslo bo po novem potrebno vpisati pred vsakim nakupom!

Vaš malček vam lahko s plačljivimi igrami in njihovimi dodatki (ti so še bolj sporni) lepo poveča vaš račun za virtualne ugodnosti, ki pa črpajo pravi denar. Če se vam je že to zgodilo, boste z veseljem prebrali ta članek.

Google je namreč posodobil svojo trgovino Google Play s funkcionalnostjo, ki zahteva vpis gesla pred vsakim nakupom, torej vsakič, ko želi uporabnik kupiti virtualne ugodnosti. Do zdaj so bile ugodnosti lahko kupljene z vpisom gesla, ki je še veljalo še 30 minut (ta opcija je še zmeraj na voljo).

S takšnim nakupovanjem se je ob pogledu na mesečni račun precej dvigal pritisk staršem. Pretekli teden je tako neka ženska iz New Yorka vložila tožbo proti podjetju Google, prav zaradi te opcije in tudi zaradi premajhnega nadzora s strani staršev. Njen 5-letni sin je namreč med igranjem Marvel Run Jump Smash porabil cca. 70 $ z nakupi virtualnih ”kristalov”.

Nekateri bi rekli, da jo je še kar dobro odnesla. Že prej pa je bila s strani zvezne komisije za trgovanje (Federal Trade Commission) podjetju Apple vložena tožba, saj je podjetje omogočalo 15-minutno okno, v katerem je bilo moč opraviti nakup, brez ponovnega vnosa gesla v trgovini App Store. Tudi s te platforme prihajajo poročila o zapravljivosti neke hčere, ki da porabila 2600$ med igranjem Tap Pet Hotel. Ostali primeri še navajajo porabe cca. 500 $ z igranjem Dragon Story in Tiny Zoo Friends.

Apple se je že izognil pritožbi s plačilom kazni v višini 32.5 milijona dolarjev, ki so jih vrnili oškodovanim družinam. Po sedanjih pritožbah na podjetje Google je tudi Apple že omogočil funkcijo vnosa gesel ob vsakršnem nakupu.

Ta fenomen se je tudi pojavil v Evropi. Evropska komisija je dejala, da že preiskuje te igre, ki so sicer brezplačne, vendar služijo z nakupi njih.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več